≫ 

Šta nas čeka u narednih 60 dana: 1. jul prelomni momenat za dijalog?

Da li ključ za uspeh dijaloga zapravo leži sa one strane Atlantika?

  • 15

Gotovo devet meseci lideri iz Beograda i Prištine nisu seli za pregovarački sto. "Klinički" gotovo mrtav dijalog pokušao je da pokrene vodeći dvojac Evropske unije - nemačka kancelarka Angele Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron. Iako niko nije imao prevelika očekivanja od Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu nije došlo do približavanja stavova Beograda i Prištine. Međutim, kako je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao posle večere u sedištu kancelarke, nije sve propalo.

Naime, nastavak razgovora je najavljen za 1. i 2, jul u Parizu. Zasigurno nije očekivati da će se to tada sedeti skrštenih ruku i zato se postavlja pitanje, šta nas čeka u narednih 60 dana?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje da se odnosi Beograda i Prištine do sastanka u Parizu početkom jula promene i da će Priština razumeti da mora da se razgovara.

- Nadam se da će se stvari izmeniti, da će neko da razume da moramo da razgovaramo. To što će neko nekoga da vređa, viče ili da donosi neke mere, neće promeniti njihovu poziciju, koja u potpunosti zavisi od Beograda - rekao je Vučić novinarima u Berlinu upitan da li očekuje da se nešto promeni u odnosima Beograda i Prištine do sledećeg samita u Parizu.

Vučić je posle razgovora sa poslanicima Bundestaga sumirao rezultate posete - Foto: Printskrin/Tanjug

On je istakao i da pozicija Beograda ne zavisi u potpunosti od Prištine.

- Nadam se da će neko u Prištini imati dovoljno pameti da to razume - rekao je on.

Sličnu poruku je poslala i druga predstavnica Srbije na Samitu u Berlinu, premijerka Ana Brnabić.

Ona je dodala da je sastanak u dogovoren jer nije bilo konkretnih rezultata u smislu da je postignut pomak u pregovorima.

- Ajde da pokušamo svi skupa da damo malo vremena da vidimo da li će tada biti nekih pomaka, pa da se vidimo u Parizu - rekla je Brnabić.

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović očekuje da će se u narednih nekoliko sedmica u celu priču uključiti Sjedinjene Američke Države.

- Bez njihovog angažmana imaćemo jednu prologiranu situaciju bez pozitivnog ishoda. Upravo u nekoliko narednih nekoliko nedelja možemo očekivati neku vrstu šatl diplomatije, odnosno da predstavnici SAD obilaze Beograd i Prištinu, a sve u cilju pripreme tog sastanka - kazao je Đukanović za Telegraf.rs.

Smatra da bez podrške SAD i usaglašavanja stavova sa EU neće biti konačnog rešenja.

- Teško će Priština pristati na bilo koje rešenje iza koga ne stoje Sjedinjena Američke Države - izjavio je Đukanović.

Đukanović - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Poziv SAD da se uključe u dijalog upućen je upravo iz Prištine.

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači kaže da bez njih tih pregovora ne može biti.

Nakon berlinskog samita Tači je izjavio da se pokazalo da oni koji žele da organizuju skupove na tu temu "nemaju pojma, a ni viziju".

Od narednog sastanka u Parizu on očekuje da će biti bolje pripremljen.

- Pozivam SAD da se uključe jer ne može biti dijaloga i pregovora sa Srbijom bez učešća SAD. Važno je da su SAD spremne da organizuju takve sastanke i u SAD. Ponavljam da je pismo američkog predsednika, okvir a sadržaj vodič za sporazum između Kosova i Srbije. Drugi žele da organizuju takve sastanke, ali nemaju nikakvu ideju ili viziju - rekao je Tači.

Tači - Foto: Tanjug/AP

Da ključ nastavka dijaloga leži u Vašingtonu saglasan je i novinar i politički analitičar Milovan Jovanović.

Na pitanje da li će posle samita u Berlinu doći do ukidanja taksi i nastavka dijaloga Beograda i Prištine, Jovanović kaže da ne veruje jer nažalost EU nije u stanju da izvrši adekvatan pritisak na Haradinaja i Tačija da ukinu takse i vrate se za pregovarački sto.

- Čekaju se izbori za parlament EU i imenovanje nove briselske administracije. Do tada nije realno očekivati nastavak dijaloga. Nesposobna,kompromitovana i korumpirana EU administracija godinama nije u stanju nista da uradi i reši. Već duže vreme ponavljam da su jedino SAD te koje mogu da nateraju kosovske Albance da ukinu takse i vrate se za pregovarački sto. A zašto to ne čine je pitanje koje je vrlo zanimljivo i opasno - kaže Jovanović.

Jovanović - Printskrin: Youtube/TVKopernikus

Kao kočničara dijaloga u Briselu vidi i nemački analitičar Bodo Veber, dobar poznavalac prilika na Balkanu. On je uveren da je obnavljanje dijaloga moguće i smatra da je evropska predstavnica Federika Mogerini, kao posrednik u dijalogu, najveći krivac za to što je dijalog u protekle dve godine otišao u pogrešnom smeru.

- I kancelarka Angela Merkel je juče novinarima rekla da ideja nije bila da se dođe do nekih konkretnih rezultata, već da je to početak, pokušaj nekog resetovanja dijaloga i pregovora o konačnom i sveobuhvatnom sporazumu - podseća Veber za Tanjug.

On kaže da juče nije bio ni vreme, ni mesto da se počnu ti pregovori i veruje da ih verovatno neće biti ni u Parizu 1. i 2. jula.

- Biće to pripremni teren da se posle leta, kad se odredi naslednik Mogerini, ozbiljno krene u pregovore i to u okviru u kojem će biti jasno da ovog pravca koji je postojao u prethodne dve godine neće biti - kaže Veber i dodaje da će se u" tom kontekstu sigurno naći rešenje za ukidanje taksi".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    1. maj 2019 | 08:32

    SVE MOGU DA RESE SAMO AMERI RUSI I KINEZI U SAVETU BEZBEDNOSTI POD USLOVOM DA NATOVCI NEMAJU U PLANU RAT NA BALKANU !!!! AMERI SU NASLI ALBANSKO PLEME KOJE JE SPREMNO DA GINE ZA NJIHOVE INTERESE I PROFIT!!!

  • Zena

    1. maj 2019 | 07:58

    Onoga, iz Srbije, ko je razgovore iz UN-a preneo na EU i Ameriku /sve sami antisrpski delatnici/ treba staviti na optuženičku klupu.U međuvremenu, ti šetaju i glumataju da su diskriminisani i izopšteni iz političkog života.

  • Van

    1. maj 2019 | 09:19

    U Priština da je bilo pameti već bi se pokazalo do sada. Da je u Berlinu bilo pameti ne bi se sakupili povampireni podanici Nemačke posle Drugog svetskog rata da ponovo dele lekcije Srbiji, kao da veči deo sveta ne postoji. Sve je gotovo isto, Nemačka daje i diktira uslove samo nema Hitlera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA