Šta se krije iza sukoba između Tačija i Haradinaja? Beriša: Imaju isti cilj, kupuju vreme kako bi "iznurili" Srbiju (VIDEO)

Da su Tači i Haradinaj hteli da pokažu dobru volju, ukinuli bi takse koje, očigledno, nisu postigle svoj efekat - poručio je predsednik Matice Albanaca Srbije

  • 5

Sukob dvojice prištinskih lidera delimično prividan, ali da obojica imaju cilj - da Priština kupi vreme kako ne bi došlo da nastavka dijaloga i da se "iznuri" Srbija, smatra predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša i dodaje da je sastanak u Berlinu potpuni fijasko na kojem ništa nije postignuto, osim što je za početak jula najavljen novi susret.

Komentarišući ocenu "Njujork tajmsa" da nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron treba najpre da posreduju u ''miru'' između Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, pa tek onda između Beograda i Prištine, Beriša kaže da je sukob dvojice kosovskih lidera delimično prividan, ali da obojica imaju cilj - da Priština kupi vreme kako ne bi došlo da nastavka dijaloga i da se ''iznuri'' Srbija.

- Da su Tači i Haradinaj hteli da pokažu dobru volju, ukinuli bi takse koje, očigledno, nisu postigle svoj efekat, jer srpska roba na KiM i danas košta isto kao i pre uvođenja taksi - rekao je Beriša na TV Pink.

Ističe da, iako Haradinaj tvrdi da je on uveo takse, to ne bi mogao da učini bez podrške vlade u kojoj, kaže Beriša, ključnu ulogu ima partija na čijem je čelu zvanično Kadri Veselji, a koju zapravo vodi Hašim Tači. Prema njegovim rečima, sukob kosovskih lidera treba rešiti razgovarajući s njihovim mentorima.

Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša-Printscreen/Youtube/TV Pink

- Jednom je mentor Vašington, drugom London - smatra Beriša.

Izrazio je sumnju da Tači i Haradinaj žele da se nastavi dijalog Beograda i Prištine jer bi, ocenio je, da im je to cilj, do sada bi formirali Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Prema njegovim rečima, ključnu ulogu u odnosu Tačija i Haradinaja ima albanski premiijer Edi Rama koji, kako primećuje, sve više učvršćuje svoje pozicije u vezi s prisajedinjenjenjem Kosova Albaniji.

Dodao je da je pre tri godine učestvovao na prvom Samitu albanske dijaspore kada je, kako kaže, prezentovana platforma koja je danas na delu - stvaranje Velike Albanije.

- To podrazumeva da će laganim tempom da se ujedinjuju konzularna i diplomatska predstavništva Albanije i Kosova. Tirana je već postavila ministra spoljnih poslova koji je rođen na Kosovu, Drač je otvoren za privrednike sa Kosova, održan je sastanak u Peći... - naveo je predsedik Matice Albanaca Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uroš

    1. maj 2019 | 18:13

    To je istina: hoće da umore Srbiju, ali su se malo zaj....i.

  • Тодорић

    1. maj 2019 | 20:15

    Ето Албанске памети...15℅ хоће да сачека да изнури 85℅...кажем,клоака....

  • Imenjak

    1. maj 2019 | 19:13

    Kad vidite kad udari Albanac na Albanca javite mi al taj film necete videti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA