Vučić: Važno je postati deo EU, ali važnije je preživeti i obezbediti budućnost

Predsednik Vučić je istovremeno ukazao da postoje prilike koje ne treba propustiti, potput sastanka u Berlinu, koji je, kako je naglasio, tačka sa koje se određuje da li će sledeća godina prolaziti u gigabajtima, ili u mitovima - brzo ili užasno sporo

Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Emanuel Makron
Foto: Predsedništvo Srbije

Važno je postati deo EU, ali je važnije najpre preživeti, a zatim obezbediti sigurnu budućnost za našu decu, a za to su nam potrebni prijatelji, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić je istovremeno ukazao da postoje prilike koje ne treba propustiti, potput sastanka u Berlinu, koji je, kako je naglasio, tačka sa koje se određuje da li će sledeća godina prolaziti u gigabajtima, ili u mitovima - brzo ili užasno sporo.

Autorski tekst predsednika Vučića u celini glasi:

- Poseta Kini donela je mnogo Srbiji. Utvrđivanjem i učvršćivanjem prijateljstva sa najmnogoljudnijom zemljom sveta, a posle foruma "Pojas i put", postalo je jasno da je bliskost sa Kinom i kineskim narodom suštinska, a ne deklarativna i formalna. Za Srbiju je to značajno i iz ugla političke strategije i mogućnosti za ubrzani ekonomski napredak.

Kina je vodeća sila sveta u oblasti veštačke inteligencije, industrijske robotike i samo Amerika, danas, donekle, može da prati ubrzani ritam kineskog progresa. Evropa teško da može, na bilo koji način, da smanji zaostatak u modernim tehnologijama u odnosu na azijskog džina.

Upravo zato, smatram da je pozicioniranje Srbije kao pouzdanog partnera i iskrenog prijatelja Kine od suštinskog značaja za budućnost Srbije, ali nikako ne smemo da napravimo grešku i potcenimo značaj i ulogu Evrope. Takođe, u Pekingu smo dodatno ojačali odnose i međusobno poverenje sa našim ruskim prijateljima, a odnos predsednika Putina, kao i predsednika Sija prema Srbiji i našem narodu, iskreno je prijateljski.

Vučić u Pekingu - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Peking nam je doneo bolje vesti i od onih kojima smo se nadali i zato su naše pripreme za Berlin bile teške, a očekivanja mala. Atmosfera koja je stvarana kako u evropskim zemljama, tako i kod nas na Balkanu i u Srbiji, bila je potpuno drugačija od atmosfere pre pet godina kada je započet Berlinski proces. Od atmosfere nade i optimizma za budućnost regiona došli smo u fazu straha za budućnost i očuvanje mira. Upravo zato, a uprkos brojnim kritikama, smatram da je poziv Merkel i Makrona bio važan i više nego dobrodošao.

Postoje prilike koje ne treba propustiti, i Berlin je, svakako, bio jedna od njih.

Tačka sa koje se određuje da li će nam sledeće godine prolaziti u gigabajtima, ili u mitovima. Brzo, ili užasno sporo. U razvoju, ili u svađi i podelama. U razumevanju, ili zbunjenosti.

Deo Balkana to, očigledno, nije shvatio. Zvizdić, Haradinaj, Tači, potcenili su Evropu, Merkelovu i Makrona, na način na koji to nije urađeno još od čuvenog mita u kojem je ona devojčurak koju otima i siluje Zevs.

Evropa to odavno nije. Prerasla je i mit, i odmakla se, odavno, od Balkana, na kojem je mit i nastao. Zato je i zajednički pokušaj, koji su Merkel i Makron pokrenuli, da se ova dva prostora spoje, kroz dijalog, razumevanje i kompromis, i toliko važan.

Vučić u Berlinu - Foto: Predsedništvo Srbije

Dvoje najvažnijih predstavnika Evrope pokazali su, u Berlinu, koliko im je do toga i stalo, između ostalog i tako što nisu insistirali ni na čemu drugom, osim na našem, balkanskom, dogovoru. U jednom trenutku, kada je Merkel, a u ime Nemačke i Francuske dala određenu ponudu Albancima, a oni je pitali, a ko nam to garantuje, žena je zabezeknuto pogledala u njihovom smeru i zapitala se, zar vam jasna reč Nemačke i Francuske nisu dovoljni?

Odgovor je, dakle, bio, balkanski. Emocija Haradinaja, Tačija i Denisa Zvizdića, negativna, uperena ka Srbiji kao "dežurnom krivcu", umesto racija koji nas tera da, uprkos svemu, bar probamo da se razumemo. Iznenađujuće je bilo i to da je Republika Srpska više puta pomenuta u negativnom kontekstu i tu nikakvih razlika između Tačija i Zvizdića nije bilo. Baš kao što nije bilo ni odgovora na naše pitanje, a u čije to ime govori Zvizdić, svoje, ili Bosne i Hercegovine koja nije i neće priznati nezavisnost Kosova.

Umesto poziva na razum, sve to je ličilo na poziv da komšiji, odnosno Srbima, ma gde da žive, crkne krava. Naš odgovor u budućnosti mora da bude nedvosmislen. Složan i jedinstven srpski nastup u jačanju poverenja prema komšijama, ali i snaženju sopstvene pozicije, pre svega, ekonomske, bližeg političkog i kulturnog povezivanja uz očuvanje našeg jezika i ćiriličkog pisma.

Insistiranje Haradinaja i Tačija, na priznanju Kosova i odbijanje čak i pomisli da se sumanute takse ukinu, bilo je na nivou ne politike, nego stadiona, na kojem neko urlanjem pokušava da promeni rezultat na semaforu.

Sve zajedno, šansa, da imamo, svi mi šansu, je propuštena.

Evropa je, bez ozbiljnog razloga, bar trenutno, odbačena, iako niko od svih nas, balkanskih naroda, nema gde da bude, osim u njoj.

Samit u Berlinu - Foto: PRINTSCREEN TANJUG VIDEO

Najveći evropski političari doživeli su da se najmanji evropski političari, naročito oni iz Prištine, ponašaju prema njima uz prezir i sa pozicija neke zamišljene sile. Srbija u tome nije učestvovala. I, ovo govorim, iako znam da to neće doneti ni jedan politički poen. Naprotiv. Svejedno, smatram da, bez obzira na narastajuću snagu Kine i Rusije, ogromnu snagu Amerike, moramo da razumemo da bez Nemaca i Francuza, ali i Italijana i drugih Evropljana, nećemo moći da rešimo ni jedan od svojih problema u budućnosti.

Naše balkanske podele, zađevice, sitni interesi, narcizam malih razlika, bili su, ponovo, važniji delu balkanskih političara, nego potreba da nešto, kompromisom, rešimo.

Za čiji račun, osim skupljanja jeftinih političkih poena, za domaću upotrebu, ili dodvoravanja onim silama u kojima neko prepoznaje Zevsa lično?

Ne znam, ali znam da Evropa, posle svega, neće da se povuče, svesna da je ovaj prostor, njen prostor, i da je ovaj problem, njen problem.

A mi, što pre to shvatimo, i što pre, zajedno sa Evropom, ali i drugim svetskim silama, i međusobno, počnemo, hladnih i čistih glava, da radimo na rešavanju, a ne raspirivanju problema, to ćemo pre postati i evropska stvarnost i sadašnjost, a ne tek njen davno zaboravljeni mit.

Važno je postati deo Evropske unije, ali je važnije, najpre preživeti, a zatim obezbediti sigurnu budućnost za našu decu, bez obzira na sve formalne okvire u kojima ćemo da se krećemo. Ništa od toga ne možemo sami, zato su nam potrebni prijatelji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Aleksandar Vučić, EU, Evropska unija, Predsednik Srbije

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (41)
Poređaj komentare:
 • S
  Sanja

  Upravo tako, najvaznija ood svega je upravo buducnost naseg naroda

 • L
  lina

  Najvaznije je obezbediti sto bolju buducnost u zemlji

 • D
  Dakii

  Srbija je svojim zalaganjem i napredovanjem sve bliža Evropskoj uniji.

Status kvo u dijalogu Beograda i Prištine nije održiv: Savet EU usvojio zaključke o Srbiji

Često dobijamo pretnje kada pišemo o Kosovu: Urednik francuskog Figaroa o pretnjama smrću

Teško je motivisati lidere obe strane da nastave pregovore: Han o dijalogu Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Mađarske poručio: Ne slažemo se sa kritikama EU, Srbija je napredovala

Takse moraju biti ukinute, dijalog nema alternativu: Brnabić posle Londona odlazi u Pariz

Skat: Žao mi je svake civilne žrtve stradale u bombardovanju

Savet EU još bez dogovora o proširenju: Zaključci spremni, evo šta je problem

"Srbija je na dobrom putu ka EU, brine me stabilnost u regionu": Premijerka Brnabić u Londonu (FOTO)

Srbi sa KiM čvršći nego što neki misle: Vučić poručio da ih niko neće naterati da se odreknu države

Orban želi saradnju Mađarske sa Republikom Srpskom (FOTO)

Dobra prosvetna saradnja dve zemlje: Vučić sa rektorom Azerbejdžanskog univerziteta za jezike (FOTO)

Packe za Prištinu iz Brisela zbog taksi na srpsku robu: Ministri EU oštro kritikovali Albance

Amerika se preko "Dejtona 2" vraća na Balkan: Rešenje za Kosovo na skupu najvećih svetskih igrača?

Vučić se sastao sa delegacijom Generalne uprave carina Narodne Republike Kine (FOTO)

Albanci nastavljaju sa terorističkim delovanjem: Drecun o pretnjama zbog teksta o životu Srba na KiM

Dačić ekspresno reagovao na uvrede Mirne Nikčević: Sramota, potrebna adekvatna kazna

EU je za nas pre svega mirovni projekat: Brnabić u Londonu govorila o evropskom putu Srbije

Po ugledu na Dejton: Nov pristup rešenju kosovskog pitanja

Status kvo na Balkanu nije održiv: Skat poručio da zbog zastoja u pregovorima svi gube

Postavite nekad svoja leđa! Nikad oštrije Vučićeve kritike naprednjacima (FOTO) (VIDEO)

Zbog teksta u Figarou o Srbima na KiM uvrede Gujonu, a direktoru novina pretnje smrću

Vučićeva oštra kritika naprednjaka: Posle sednice Glavnog zasedao i Izvršni odbor SNS (FOTO)

Priština treba da prihvati legitimna prava Beograda na Kosovu: Džozef o sporazumu po pitanju KiM

Kosovska policija zabranila Srbima proslavu Sv. Trojice na Kosovu i Metohiji

Razgovor o međusobnoj saradnji: Vučić sa predstavnicima kineske agencije CIDCA (FOTO)

Republika Srpska neće pristati da bude članica NATO: Dodik poručio da slede primer Srbije

Tači očekuje pomoć Amerike na samitu u Parizu

"Imenovanje osuđenog za korupciju je uvredljivo": Kosnet uputio kritike Prištini

Politički kompromisi na Zapadnom Balkanu moraju biti nagrađeni: Han uoči sednice Saveta EU

"Obaveze iz briselskog dijaloga su jasne": Opomena za Tačija iz kancelarije EU

Uputstvo za rešenje kosovskog pitanja dolazi sa Zapada: Beogradu i Prištini stižu smernice

Kosovom se bave značajni evropski lideri u tome je Vučićeva pobeda, Vesić: Kompromis je rešenje

Putinov specijalac ponovo u balkanskoj igri: Šta za Srbiju znači dolazak novog ruskog ambasadora

Vučić na svečanoj akademiji povodom Dana MUP-a: Biti policajac, znači dati život društvu (FOTO)

Dodika od Hrvatske ka Budimpešti prati 16 vozila: Sledi sastanak sa Orbanom (FOTO)

Bogoljub Karić ponovo izabran za predsednika Pokreta Snaga Srbije BK (FOTO)

"Muslimani da shvate, BiH je država ravnopravnih naroda": Dačić odgovorio na Zvizdićeve provokacije

Đilas osporava projekat metroa, Vesić mu oštro odgovorio, a onda je usledio demanti lidera SSP

Očekujem da će još 10 država povući priznanje Kosova: Dačić kaže da više i ne mora da utiče na njih

Palma na obeležavanju Svete Trojice poručio: Albanska politika na KiM je zasnovana na lažima (FOTO)

Obradović je dao svoj maksimum da se dopadne Palmeru: Vesić opisao 4 različite poruke opozicije

Račak je najveći "fejk njuz" s kraja 20. veka: Francuski reporter o nepravdi prema Srbima i Kosovu

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima