≫ 

Čelni ljudi NATO i OVK su se sastajali noću zbog pripreme napada na SRJ: Američki diplomata o detaljima prikupljanja vojnih informacija

U misiji OEBS-a, gde mi je šef bio Vilijem Voker, bila sam glavni politički izveštač i tada sam primetila mnoge stvari koje mi se nisu svidele - rekla je Norma Braun, nekadašnji američki diplomata koja je 1999. godine boravila na KiM

  • 10

Posle novinara francuskog lista "Figaro" Renoa Žirara, svedoka dešavanja koji je izneo detalje o slučaju Račak, oglasila se i Norma Braun, nekadašnja američka diplomatkinja koja je na Kosovo i Metohiji 1999 bila članica i američke diplomatsko-posmatračke misije i misije OEBS-a i izjavila da su te misije bile "sredstva za prikupljanje vojnih informacija u pripremi za bombardovanje" tadašnje SRJ.

Braun, koja je prvo bila deo američke diplomatsko-posmatračke misije, rekla je za današnji "Blic" da ta misija nije bila "ništa drugo do paravan za vojnu operaciju".

Ona je dodala da je u misiji OEBS-a, gde joj je šef bio Vilijem Voker, s kojim je već radila u Birou za latinoameričke poslove, bila glavni politički izveštač i tada je primetila mnoge stvari koje joj se nisu svidele.

- To je pre svega bio široko rasprostranjen prezir prema Rusiji. Zatim, postojale su glasine o sastancima usred noći izmedu ključnih članova NATO misije i OVK - iznela je Braunova.

Postojale su glasine o sastancima usred noći izmedu ključnih članova NATO misije i OVK, iznela je Braunova-Foto: Profimedia/AFP

Ona je rekla da se nije saglasila s Vokerovim zaključkom o slučaju Račak, koji je iskorišćen kao povod za NATO bombardovanje. O tome je govorila i u nemačkom dokumentarnom filmu "Sve je počelo sa jednom laži", kada je rekla da humanitarne krize "nije bilo na Kosovu pre početka bombardovanja".

Kasnije je napisala i eseje o američkoj politici i bombardovanju Srbije koje je nazvala "prvim slučajem neointervencionizma" koji je "unapred pripremljen i izveden pod izgovorom".

Braunova je za "Blic" opisala i kako je Voker reagovao kada je saznao da ona nije odobravala bombardovanje.

- Kada smo se sreli nakon nekog vremena, kada se sve završilo i kada je saznao da nisam bila saglasna sa američkim bombardovanjem, zanemeo je. On nije imao pojma kako je sve ono što sam opazila uticalo na mene - rekla je Norma Braun.

Video: Na Košare su navalili teroristi, NATO, Legija stranaca ali u Metohiju nisu ušli

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • posmatrac

    5. maj 2019 | 14:47

    Pitate se zasto Srbi nece u NATO . Za.rali ste i zatrovali dobre odnose , glave smo vam spasavali za vreme drugog svetskog rata. Koliko spasenih pilota je bilo a vi posaljete pilote da nam zahvale bombama sto smo ih spasavali. Ne jedna nego dve i vise generacija vam nece oprostiti ono sta ste nam uradili. Nikad niste pokazali mrvu kajanja i to je probudilo Srbe. Mislili smo da ste nam prijatelji.

  • Srbo Brodarac

    5. maj 2019 | 14:31

    Sad se sastaju i danju i nocu.

  • Draksi

    5. maj 2019 | 15:19

    Nikad u NATO! Nikad u EU!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA