Prva poruka novog predsednika Severne Makedonije Srbiji: Nadam se skorom susretu s Vučićem

Kaže i da veruje da pozicija njegove zemlje prema Kosovu ne opterećuje odnose dve zemlje, a lično će, dodaje, učiniti sve da se ti odnosi razvijaju u pozitivnom pravcu

  • 97

Pod naslovom "Nadam se skorom susretu s Vučićem", Politika u današnjem štampanom izdanju donosi intervju s novim makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim, koji odnose dve zemlje ocenjuje kao vrlo dobre, te dodaje da je to obostrani interes.

Podseća da odnosi dve zemlje imaju dugu, bogatu i vrlo pozitivnu istoriju, te posebno naglašava kulturnu bliskost dva naroda.

Kaže i da veruje da pozicija njegove zemlje prema Kosovu ne opterećuje odnose dve zemlje, a lično će, dodaje, učiniti sve da se ti odnosi razvijaju u pozitivnom pravcu.

- Tu obavezno spada i bilateralni susret sa predsednikom Vučićem, kojem se nadam odmah po preuzimanju funkcije predsednika Republike Severne Makedonije - rekao je Pendarovski za Politiku.

Novi predsednik Severne Makedonije - Foto: Tanjug/AP

Objašnjava da će biti predsednik svih građana, jer, kako kaže, predsednik mora da ujedinjuje građane, da podrđava dijalog u društvu i da radi na ostvarivanju stratečkih ciljeva države, a to su članstvo u NATO i EU, što, dodaje, podržava većina građana.

Kaže i da će biti otvoren za nove ideje i predloge, "nezavisno od toga da li je neki predlog bio deo političke platforme mojih protivkandidata".

Pendarovski napominje da je evroatlantska orijentacija njegove zemlje vlastiti izbor, a ne rezultat deobe interesa, i time odgovara na pitanje kakav značaj ima za Skoplje sadašnja diplomatska ravnoteža u svetu koja je značajno drugačija nego početkom devedesetih.

- Tu orijentaciju podržava velika većina građana Severne Makedonije iz svih zajednica. Tu orijentaciju podržavaju Makedonci, ali i Albanci, Turci, Srbi, Romi, Bošnjaci, Vlasi i ostali. Mi smo u parlamentu još 1993. doneli odluku o članstvu u NATO i EU kao cilj naše politike. U tom smislu naše članstvo u tim organizacijama nije pitanje dnevne politike veća strategija koju svi revelantni plitički činioci sprovode - napominje makedonski predsednik.

Zastave Severne Makedonije i NATO u Skoplju - Foto: Tanjug/AP

Dodaje takođe da je u svom programu naglasio značaj saradnje s Rusijom i Kinom, te obećava da će učiniti sve da se ta saradnja dalje razvija.

Upitan ima li rešenje za problem ideoloških, političkih, partijskih i patriotskih deoba, te smatra li da je moguće građane ujediniti u pogledu Prespanskog dogovora, Pendarovski napominje da je taj problem bio vrlo kompleksan, konstatuje da dve zemlje imaju istovremeno dva veoma progresivna premijera Zavea i Ciprasa, te objašnjava da sporazum iz Prespe utvrđuje identitetska pitanja makedonskog naroda, poput makedonskog jezika, kulture, civilizacije.

Tvrdi da je jaz među Makedoncima produbila nacionalistička kampanja rukovodstva političke opozicije i retorika mržnje i straha.

- Nažalost vidim da su nacionalizam i populizam postali deo političkog života u većini država Evrope, a ni Severna Makedonija nije izuzetak. Najvažnije je ipak da progresivne stranke nude kredibilnu alternativu za većinu građana, koji, i pored ovoga, ne podržavaju politiku podela, straha i mržnje - zaključio je Pendarovski.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    7. maj 2019 | 10:08

    Verujem da ce Srbija i Makedonija i u buducnosti dobro saradjivati .

  • aca

    7. maj 2019 | 10:06

    Raduje me što je novi makedonski predsednik spreman na dijalog i saradnju sa Srbijom.

  • Natasa

    7. maj 2019 | 11:22

    Srbija je uvek za dobre odnose i saradnju sa svim zemljama u regionu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA