Stav EU je jasan: Priština mora da ukine takse

Međutim, za dijalog je potreban širi aspekt, da se obe strane ponovo obavežu, jer nema alternative dijalogu - kazao je Fabrici

  • 11

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da se EU nada da će se Beograd i Priština vratiti za pregovarački sto i što pre obnoviti dijalog.

- EU moderira dijalog između Beograda i Prištine već nekoliko godina. Mi se nadamo da će se dve strane vratiti za pregovarački sto i obnoviti dijalog i to što pre. Mi smo spremni da odmah nastavimo s dijalogom o normalizaciji odnosa dve strane - rekao je Fabrici za TV N1.

Prema njegovim rečima, nedavni samit u Berlinu bio je veoma koristan, i na njemu je bilo reči o celom regionu, ne samo o odnosima Beograda i Prištine.

- Naš rad je kontinuiran, Federika Mogerini će sutra biti u Tirani, sledi samit Brdo-Brioni, biće tu još sastanaka. Naš rad je stalan, kako bi se proces dijaloga obnovio i krenulo ka normalizaciji odnosa - ukazao je Fabrici.

On je naveo da su takse Prištine na robu iz Srbije ono što trenutno otežava ponovo pokretanje dijaloga, dodavši da je stav EU jasan - one moraju da se ukinu.

- Međutim, za dijalog je potreban širi aspekt, da se obe strane ponovo obavežu, jer nema alternative dijalogu - kazao je Fabrici.

Fabrici - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Govoreći o stanju medijskih sloboda u Srbiji, Fabrici je istako da je to oblast u kojoj "mora da radi bolje".

- Sloboda medija je oblast u vladavini prava koja je zaista od suštinske važnosti za nas. Pre nekoliko dana, na Svetski dan slobode mi smo zajedno širom sveta rekli koliko je važna ta sloboda medija. To je oblast u kojoj Srbija mora da radi bolje, da se unapredi. Pozdravljam pozitivne elemente u vidu medijske strategije, koja je završen u januaru - rekao je Fabrici.

On je dodao da želi da medijska strategija bude usvojena i da se realizuje, a svoje ocene će dati u sledećem izveštaju. Povodom Dana Evrope, Fabrici je kao najveća dostignuća Evropske unije naveo "sedam decenija neprekidnog mira, bez ratova", stvaranje demokratskih država, koje, kako je rekao, to u prošlosti nisu bile, kao i podatak da je EU "najveća ekonomija na svetu".

Srpska privreda se, dodaje, postepeno integriše u ekonomiju EU.

- Mi nemamo male i velike zemlje u EU, imamo jedno tržiste od pola milijarde ljudi i to je mogućnost kompanijama da imaju skoro neograničen pristup ogromnom tržištu. Ekonomski deo za Srbiju je veoma važan - rekao je Fabrici.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    7. maj 2019 | 13:08

    I tako će EU imati jasan stav o taksama, sledećih 5 godina. E moji političari samo vi verujte lažovima iz EU.

  • Sale1971

    7. maj 2019 | 12:33

    Taj je jasan stav EU već 6 meseci

  • Valjevo

    7. maj 2019 | 12:12

    Imaju oni Jos jedan jasan stav a to je da Srbija prizna nezavisno Kosovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA