≫ 

Đilas protiv Vesića: Završena rasprava na sudu, čeka se presuda

Ðilas je Vesića tužio za tri izjave

  • 56

Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu danas je održana javna rasprava u okviru suđenja po tužbi Dragana Ðilasa protiv zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića za uvredu časti i ugleda.

Javna rasprava koja je trajala oko dva i po sata zaključena je, a čeka se da Sud donese presudu.

Vesić je nakon suđenja rekao novinarima da je danas iskoristio priliku da iznese dokaze šta je sve radio Dragan Ðilas dok je bio na vlasti, navodeći da smatra da ne postoji veći slučaj zloupotrebe službenog položaja i pljačke građana nego što je Ðilas radio dok je bio gradonačelnik Beograda, odnosno ministar, a prethodno direktor Narodne kancelarije.

Kako kaže, danas je pokazao i Sudu i javnosti šta je Ðilas radio, a kao osnovni dokaz Vesić je prikazao prihode Ðilasovih kompanija od 2000. do 2017. godine.

- Do 2004. godine dok nije ušao u DS i nije postao polkitički funkcioner tih prihoda skoro i da nema, a onda enormno rastu i poklapaju se sa vremenom kada vrši državnu funkciju. To je najveći dokaz da je koristio državnu funkciju da bi se obogatio - kazao je Vesić.

SUDJENJE DJILAS VESIC Vesić - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Istovremeno, dok su prihodi Ðilasovih kompanija rasli, prihodi sedam najvećih javnih preduzeća, navodi Vesić, u 2013. godini, kada je Ðilas bio gradonačelnik, imalo je gubitak od 495 miliona dinara, a 2018. godine dobit tih preduzeća iznosila je 4,8 milijardi dinara.

- To govori da dok su njegove firme imale veće prihode, gradske firme za koje je on bio nadležan nisu imale maltene nikakve prihode - kaže Vesić i dodaje da je kao gradonačelnik Beograda Ðilas trgovao sa Studiom B, RTS-om i prodavao im sekunde, serije...

Vesić dodaje da je danas podneo dokaze i da je Ðilas prodao televiziju Telekomu, kao i da je bio suvlasnik jedne novine što je, ocenio je nedopustivo za jednog političara.

- Dragan Ðilas je klasičan primer zloupotrebe službenog položaja i mislim da nikada u istoriji Srbiji, ni u opoziciji, ni u vlasti, nismo imali nekoga ko je na taj način zloupotrebljavao službeni položaj i na taj način se bogatio - kaže Vesić.

Što se tiče PKB-a, za šta je Ðilas konkretno tužio Vesića, zamenik gradonačelnika kaže da je dokazao da je PKB firma koja je najveća medijska zloupotreba Dragana Ðilasa.

- On je tvrdio da je uspeo da postavi PKB na noge, a onda se ispostavilo da je Srbija otpisala skoro 62 miliona evra dugovanja PKB-u kako bi se lažno prikazalo da je to preduzeće uspešno. Jasno sam pokazao da je on pokušao da na slučaju PKB-a prevari građane Srbije i da je to način na koji je takođe uzimao novac - naveo je.

Vesić dodaje da je danas pokazao i kako su Ðilasa ministarstva finansija u vreme dok je vršio vlast upozoravala da prekoračuje dug, dok su ministri bili njegovi stranački partneri.

- Najviše me je zasmejalo što me je tužio jer sam rekao da je tajkun, a ja ne znam šta da kažem za nekoga ko ima milione, kao on što ih ima, osim da je tajkun. On sam za sebe govori da je bogat i ne znam šta ga to vređa, ali to jasno govori da bi Ðilas da uzima pare dok je na vlasti, da zloupotrebljava svoj položaj, a istovremeno da niko ne sme da mu kaže reč i da ga upozori da je tajkun i da je uradio nešto loše - rekao je Vesić.

Ðilas je novinarima kazao da je podneo prijavu protiv Gorana Vesića za tvrdnju da je lopov, da je pljačkao, da je kriminalac... te da su na današnjem suđenju obojica izneli svoje verzije.

Kaže da tema o dugu Beograda nije tema današnjeg suđenja i da o tome da li je dug Beograda milijardu i 200 ili 400 miliona može da se razgovara politički.

- Ja ću se pozvati na mišljenje Fiskalnog svaeta, ministra Vujovića, dopis Ministarstva finansija iz septembra 2013. godine gde se kaže 400 miliona. Možemo da pričamo o profitabilnosti beogradskih preduzeća, ja ću dati podatke o poslovnim dobitima koji su svi bili veći 2013. nego 2017. i 2018., ali to nije tema današnjeg suđenja - rekao je Ðilas.

SUDJENJE DJILAS VESIC Đilas - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ističe da je tema suđenja to da li se u Srbiji može "uvesti civilizacijski drugačiji nivo u politici - da niko ni za koga ko nije krivično osuđen ne može da kaže da je lopov i da je pljačkao".

- Tema suđenja je da smanjimo agresiju i mržnju među nama iako drugačije mislimo - kaže Ðilas.

Ðilas je Vesića tužio za tri izjave, jedna u avgustu i dve u septembru prošle godine, u kojima je Vesić rekao da je "Ðilas besan jer mu je propao politički plen - PKB" i da je "lopov koji je zadužio grad za 1,2 miliona evra".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    7. maj 2019 | 17:13

    Djilas je jedini koji u ovom slucaju treba da snosi sankcije i posledice za bahato ponasanje!

  • Gaga

    7. maj 2019 | 15:50

    Djilas ne prastaje da se blamira !

  • marija

    7. maj 2019 | 15:46

    Da li to Djilasa istina boli jer Vesic je reko samo istinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA