Stručna komisija: Doktorat Siniše Malog nije plagijat

Stručna komisija smatra da je "kandidat ispunio sve zakonski propisane uslove i predlaže da se kandidat Siniša Mali promoviše u zvanje doktora nauka, kako bi mogao koristiti sva prava koja mu po tim propisima pripadaju"

  • 5

Doktorska disertacija aktulenog ministra finansija Siniše Malog, koju je odbranio na Fakultetu organizacionih nauka (FON) nije plagijat, zaključila je stručna komisija, preneo je u sredu list "Danas".

U sastavu komisije bili su profesor Beogradske bankarske akademije Dejan Erić, profesor emeritus na Univerzitetu u Rijeci Vinko Kandžija, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani Tomaž Čater i profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Dragan Mikerević.

Etička komisija FON jednoglasno je usvojila mišljenje stručne komisije prema kome je doktorska disertacija rezultat samostalnog naučnoistraživačkog i stručnog rada Siniše Malog i svoj izveštaj prosledila dekanu fakulteta.

Za danas je zakazana sednica Nastavno-naučnog veća FON, koje će razmatrati i odlučivati o izveštaju Etičke komisije.

U izveštaju stručne komisije navodi se da je "analizirana doktorska disertacija rezultat samostalnog naučnoistraživačkog i stručnog rada kandidata", te da „iako postoje određeni propusti, oni po obimu i značaju nisu doveli u pitanje osnovne naučne doprinose i originalnost ovog rada".

Stručna komisija smatra da je "kandidat ispunio sve zakonski propisane uslove i predlaže da se kandidat Siniša Mali promoviše u zvanje doktora nauka, kako bi mogao koristiti sva prava koja mu po tim propisima pripadaju".

SNS TRIBINA MALI Siniša Mali - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Komisija je utvrdila da predmet, ciljevi, hipoteze, metodologija, rezultati i naučni doprinosi disertacije nisu osporeni ni na jednom mestu, niti i jednim validnim argumentom ili dokazom.

Detaljnom analizom delova uvoda, metodologije i zaključaka može se uočiti da u svim pobrojanim bitnim delovima disertacije ne postoje elementi neoriginalnosti, piše, između ostalog, u zaključcima komisije.

Softverska analiza koju je komisija sprovela korišćenjem programa Turnitin pokazala je da ne postoje elementi sistematskog preuzimanja tuđih tekstova.

Propusti u citiranju pojedinih izvora literature su pronađeni u sedam odsto obima doktorata.

Analizirajući primedbe da je Siniša Mali prepisao delove doktorske disertacije Stifanosa Hailemariama, komisija je utvrdila da je Mali taj rad koristio kao polaznu osnovu u obradi pojedinih pitanja.

- Evidentno je da pomenuti rad nije naveden u spisku korišćenih izvora. Međutim, nesporno je da je kandidat pojedine delove i navode vrlo korektno i uredno citirao u tekstu disertacije, pozivajući se na originalne radove - navela je komisija.

Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova predviđa mogućnost žalbe na odluku Naučno-nastavnog veća fakulteta drugostepenom organu – Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu.

VIDEO: Intervju Siniše Malog za Telegraf.rs

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA