Povezivanja nema dok su putevi kao reli Pariz Dakar: Dačić na sastanku Jadransko-jonskog saveta (FOTO)

Svi koji žive ovde znaju da je danas doći iz Begrada u Tivat ili Podgoricu bez aviona ili iz Podgorice u Sarajevo ili Zagreb isto kao voziti reli Pariz Dakar - rekao je Dačić

  • 0

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas u Budvi da se o regionu i povezanosti teško može pričati dok se između glavnih gradova vozi putevima koji su kao reli Pariz Dakar.

- Kad sam kao premijer prvi put učestvovao u dijalogu Beograda i Prištine, sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton predložio sam da se napravi autoput između Niša i Prištine, kao korak ka pomirenju. EU se složila samo ne i da da sredstva ... Svi koji žive ovde znaju da je danas doći iz Begrada u Tivat ili Podgoricu bez aviona ili iz Podgorice u Sarajevo ili Zagreb isto kao voziti reli Pariz Dakar - rekao je Dačić.

Ministar je na konferenciji za novinare ocenio da je potrebno da se svi u regionu, u kome živi skoro 100 miliona ljudi mnogo bolje povežu.

- O kakvom regionu i povezanosti pričamo kada imamo takvu međusobnu nepovezanost. Sva fiozofija će pasti u vodu ako ne rešimo to pitanje - rekao je minisar i upozorio da međusobne svađe bacaju senku na ideje i udaljavaju infrastrukturne projekte od realizacije.

Podsetio je i da je voz, u vreme kada je kao premijer dolazio u Crnu Goru od Beograda do Bara išao 30 sati, da su ga mediji oblačili u svemirsko odelo kada je pričao o brzoj pruzi Beograd Budimpešta odnosno brzinama većim od 100 kilometara na sat.

Danas sve to ne izgelda kao naučna fantastika, ali kada sve ovo govorim mislim da ćemo biti uspešni ako u narednim godinama na ovakvim sastancima konstautjemo da smo napravili korak dalje u implementaciji svih dogovora, rekao je ministar novinarima nakon potpisivanja Budvanske deklaracije u okviru četvrtog Foruma Strategije EU za Jadransko jonski region i druge Konferencije Foruma Jadransko-jonskih privrednih komora, gradova i univerziteta Jadransko jonske regije.

Ivica Dacic Dačić i Joksimović u Budvi - Foto: Tanjug/Milan Romanjuk

REGIONALNA SARADNJA NIJE JEDNOSMERNA ULICA

- Pristupanje Evropskoj uniji ostaje ključni spoljnopolitički prioritet Srbije, kao i regionalna saradnja - izjavio je Dačić i istakao da je za puno ostvarenje saradnje u regionu neophodno učešće svih, kao i ispunjavanje obaveza koji su u tom procesu preuzete.

- Regionalna saradnja nije jednosmerna ulica, već zahteva angažovanje svih strana - rekao je Dačić na sastanku Jadransko-jonskog saveta i Ministarskom savetu sastanku Strategije Evropske unije za jadransko-jonski region u Budvi.

On je istakao da Srbija, u cilju doprinosa jačanju regionalne saradnje, posebnu pažnju pridaje aktivnostima u okviru „Berlinskog procesa”, ali i važnim aktivnostima drugih regionalnih inicijativa.

Dačić je naveo i da Srbija podržava primenu zajednički usaglašenih regionalnih projekata, posebno kada je reč o infrastrukturnim projektima, ulaganjima u saradnju mladih, kao i usaglašavanje novih zajedničkih projekata u drugim oblastima koji bi doveli do boljitka života u regionu i pre formalnog pristupanja EU.

Takođe, šef srpske diplomatije naveo je da Srbija preduzima reformske procese usmerene ka punoj afirmaciji pristupanja Uniji i da je jasna perspektiva članstva u EU bila i ostala glavni pokretački faktor niza reformi i pozitivnog razvoja u regionu.

On je istakao i da politika proširenja EU za Srbiju predstavlja jedan od najvažnijih instrumenata Unije, ne samo u stabilizaciji regiona i pomoći postizanju ekonomskog prosperiteta, već i u postizanju stabilnosti i bezbednosti Unije kao celine.

Stoga, proširenje EU na prostor Zapadnog Balkana nije u interesu samo kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo, već je u interesu same EU i njenih država članica, poručio je šef srpske diplomatije.

U tom smislu, Dačić je naveo da specifičnost Strategije EU za Jadransko-jonski region u odnosu na ostale makro-regionalne strategije EU, koja se ogleda u učešću velikog broja država koje još uvek nisu postale članice, zbog čega sama Strategija i učešće u njoj nesumnjivo predstavljaju dodatan podstrek procesu integracije.

On je rekao i da Srbija vidi Strategiju EU za Jadransko-jonski region kao okvir za bližu i produbljenu praktičnu saradnju sa drugim državama regiona, članicama EU, i onima koje članstvu u EU teže, kao i za građenje infrastrukturnih, privrednih i kulturnih veza radi postizanja sinergije u aktivnostima od zajedničkog interesa.

Dačić je kazao da posebno pozdravljamo napore koji su preduzeti od strane zemalja učesnica u ugrađivanju prioriteta i projekata od makro-regionalnog značaja u instrumente EU kojima će biti regulisani Evropski investicioni i strukturni fondovi i Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u narednom finansijskom okviru.

On je podvukao da je produbljivanje saradnje u okviru Strategije EU za Jadransko-jonski region za nas od ogromnog značaja, s obzirom na prenošenje iskustva u vezi sa funkcionisanjem institucija EU kroz saradnju i prepoznavanje zajedničkih interesa sa državama članicama EU koje se nalaze u Jadransko-jonskom regionu.

Ukazao je da su predstavnici Srbije, koja 1. juna preuzima predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom, ozbiljno pristupili pripremama, radi što bržeg definisanja prioriteta i kalendara predsedavanja.

Budući da je Srbija, još uvek, jedina od 8 država članica Strategije koja nema direktan izlaz na more, suština predsedavanja će biti na značaju funkcionalne i sinergetske povezanosti morskog priobalja sa kontinentalnim zaleđem regiona.

Dačić je zahvalio kolegama iz Crne Gore na organizaciji skupa u Budvi i uspešno, predsedavanju Jadransko-jonskoj inicijativi i Strategiji EU za Jadransko-jonski region, te dodao da će Srbija nastaviti sa produbljivanjem saradnje u regionu oslanjajući se na iskustva prethodnih predsedavajućih i sarađujući sa budućim predsedavajućim.

Srpski ministar je pozdravio predstavnike Severne Makedonije, koja je postala deveta članica Jadransko-jonske inicijative, uz poruku da je Srbija spremna da pruži svu moguću podršku i pomoć gde god je to neophodno, uz nadu da će procedura uključivanja Severne Makedonije u Strategiju EU za Jadransko-jonski region biti ubrzana.

Takođe, poželeo je dobrodošlicu predstavnicima San Marina, koja će postati deseta članica Jadransko-jonske inicijative.

Dačić je naveo i da Srbija ima odličnu saradnju sa svim državama Jadransko-jonskog regiona, a posebno sa partnerima iz Italije, sa kojima deli obavezu koordinacije drugog stuba Strategije EU za Jadransko-jonski region: „Povezivanje regiona".

Istakao je i da Srbija ulaže napore u jačanju saradnje u drugim stubovima Strategije EU za Jadransko-jonski region, a to su održivi turizam, plavi rast i kvalitet životne sredine, radi pružanja podrške partnerskim zemljama učesnicama u ispunjavanju zacrtanih ciljeva.

Ivica Dacic Dačić i Joksimović u Budvi - Foto: Tanjug/Milan Romanjuk

"MISLIM DA MAROVIĆ NIJE NI APLICIRAO ZA DRŽAVLJANSTVO"

Dačić je izjavio i da nema precizne podatke o tome da li je prvi predsednik državne zajednice SCG Svetozar Marović dobio srpsko državljanstvo, i da zna da je ministar unitrašnjih poslova te navode demantovao.

- Nemam nikave podatke o tome osim informacije ministra unutrašnjih posova koji je rekao da Svetozar Marović nije dobio srpsko državljanstvo ... Čak msilim da je on izjavio da nije ni aplicirao za državljanstvo - rekao je Dačić novinarima nakon potpisivanja Budvanske deklaracije u okviru četvrtog Foruma Strategije EU za Jadransko jonski region i druge Konferencije Foruma Jadransko-jonskih privrednih komora, gradova i univerziteta Jadransko jonske regije.

Na pitanje da li će Podgorica za izručenje Marovića čekati putnu infrastrukturu o kojoj je pre odgovora na pitanje pričao navodeći da povezivanja u regionu nema ako su putevi između Beograda i Podgorice ili Tivta, odnsno Podgorice i Sarajeva i Zagreba ravni reliju "Pariz Dakar", Dačić je odgovrio da on ne zna ni kako je Marović došao u Beograd.

- To pitajte vaše vlasti, nemojte da me pitate mnogo kada sve znate - kazao je Dačić.

Upitan za komentar na izjavu lidera Demorkatskog fronata Milana Kneževića da očekuju da Srbije zaštiti svoje državljane koji očekuju presudu zbog opotužbi za terorizam, koji prolaze golgotu, Dačic je rekao da ne može da govori o tome jer poštujem prezumciju nevinosti.

Videćemo kasnije, ako se neko obrati našim organima i ako postoji opravdane okolnosti, rekao je Dačić i podsetio na opredeljenje predsednika Aleksandra Vučića i crnogorskih državnih organa, da se obe strane trude da i ako postoje neke razlike ili problemi da se kao prijatelji ophode,

Opredeljeni smo da budemo dobronamerni, a istovremeno zaštitimo svaki pojedinačni interes, rekao je Dačić i dodao da nikada ne sme da se desi da budemo neprijatelji i protivnici.

- Jer, ako smo mi neprijatelji, šta treba da pričamo o drugima - kazao je Dačić i na kraju rekao novinarima da se nada da su ga slušali bez prevodioca.

Prema njegovim rečima, saradnja dve zemlje ne moze da se zameni komunikacijom dva ministarstava spoljnih poslova.

Dačić je dodao da o svemu ostalom kao i o slučaju Branke Milić u ambasadi Srbije, rade dva ministarstva pravde i unustrašnjih poslova.

- Srbija ima obavezu da pomaže svojim građanima i pripadnicima srpskog naroda koji žive van Srbije, imajući u vidu želju da gradimo bolje odnose. Sada nemam novih detalja o Maroviću - rekao je ministar koji je poručio i da su Srbija i Crna Gora dve najbliže države.

- Možemo da živimo u dve države, samo što nikada u istoriji nikada nismo bili ne možemo da budemo neprijatelji - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, saradnja dve zemlje ne moze da se zameni komunikacijom dva ministarstava spoljnih poslova.

Dačić je dodao da o svemu ostalom kao i o slučaju Branke Milić u ambasadi Srbije, rade dva ministarstva pravde i unustrašnjih poslova.

- Srbija ima obavezu da pomaže svojim građanima i pripadnicima srpskog naroda koji žive van Srbije, imajući u vidu želju da gradimo bolje odnose. Sada nemam novih detalja o Maroviću - rekao je ministar koji je konferenciju iskoristio da poruči da su Srbija i Crna Gora dve najbliže države, Srbi i Crnogorci bliski narodi.

- Možemo da živimo u dve države, samo što nikada u istoriji nikada nismo bili ne možemo da budemo neprijatelji - rekao je Dačić.

SRBIJA SE NE MEŠA U ODNOSE BiH I NATO

- Srbija ne želi da se meša u odluke drugih zemalja, pa ni BiH, da li želi da postane članica NATO-a - rekao je potpredsednik srpske vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić za banjalučke Nezavisne novine na marginama Foruma EU Strategije jadransko jonskog regiona u Budvi, da će dva entiteta i sva tri naroda doneti odlgovarajuće odluke s tim u vezi.

- Ukoliko RS želi da sledi politiku Srbije, onda mi naravno nemamo ništa protiv toga - rekao je Dačić i dodao da Srbija ima dobru saradnju sa NATO, ali je naglasio da nema nameru da postane članica.

Srbija je, kazao je, ostvarila najviši nivo saradnje sa NATO ka zemlja koja ne želi da bude članica Alijanse.

- Mi taj naš stav nećemo menjati. Ali imajući ulogu NATO u našem regionu, naročito na Kosovu i Metohiji i značaju koji KFOR ima u zaštiti srpskog naroda, mi se trudimo da održavamo dobre odnose i da s NATO-om učestvujemo u raznim programima. Imamo i individualni plan akcionog partnerstva, članovi smo inicijative Partnerstvo za mir. Znači sarađujemo veoma odgovorno, ozbiljno i konstrukivno - rekao je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA