Najnovije istraživanje: Da se u nedelju održe izbori, samo četiri liste bi ušle u parlament

SNS je utvrdio svoju poziciju i pokazalo se da dosadašnja strategija opozicije ne daje rezultate u javnom mnjenju - kaže Pejić

  • 37

Kada bi se parlamentarni izbori održali u nedelju, naprednjaci bi osvojili 55 procenata glasova, pokazuje poslednje istraživanje koje je agencija Faktor plus uradila u saradnji s "Blicom" u periodu od 30. aprila do 8. maja.

Savez za Srbiju osvojio bi 10,5 odsto, Socijalistička partija Srbije 9,8 odsto, a Pokret slobodnih građana pet.

Faktor plus je u istraživanje prvi put uvrstio potencijalnu koaliciju Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića i Demokratske stranke Srbije, a te dve stranke osvojile bi 6,6 procenata glasova.

Od ostalih stranaka koje su ispod cenzusa, prema istraživanju, PUPS bi osvojio 3,4 odsto glasova, SRS 3,2, a SNP 2,2 odsto.

Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus kaže za "Blic" da nije ni realno očekivati veće promene na mesečnom nivou.

- SNS je utvrdio svoju poziciju i pokazalo se da dosadašnja strategija opozicije ne daje rezultate u javnom mnjenju - kaže Pejić.

Na pitanje da li očekuje da će Srbija u razumnom roku, odnosno pet do sedam godina, postati članica EU, 46 odsto ispitanih je navelo da je to malo verovatno zbog problema u samoj EU i visoke nacionalno-drzavne cene evrointegracija (Kosovo, Republika Srpska).

Da će Srbija ući u EU ako EU opstane, ali će morati da se učlani ili sustinski približi NATO-u i usvoji evropsku politiku prema svim pitanjima, uključujući Zapadni Balkan i Rusiju, smatra 24 odsto ispitanika.

Prema istraživanju, na pitanje o ulasku Srbije u EU 18 odsto je odgovorilo sa "da, ako nastavi da sprovodi reforme i EU otvori ponovo proces proširenja preostalih balkanskih država", dok je 12 procenata odgovorilo da Srbija neće ući jer se EU raspada.

Na pitanje da li biste izašli na parlamentarne izbore kada bi se održali u nedelju, potvrdno je odgovorilo 48 odsto, dok je "ne" reklo 32 procenata ispitanika, a njih 20 odsto ne zna ili nema stav.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kaja

    9. maj 2019 | 10:00

    Predsednik je najbolji u svom poslu

  • Aleksa

    9. maj 2019 | 10:03

    Bez obzira na analize može se videti da SNS ima najveću podršku građana jer su to i zaslužili.

  • Mija

    9. maj 2019 | 09:52

    A SNS bi imao najveću podršku građana!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA