Trampov čovek za Srbiju dao primer za rešenje kosovskog čvora i poručio: Rusija hoće haos na Balkanu

Na svu sreću, vizija koju dele SAD i Evropska unija je ista kao i vizija samih zemalja Zapadnog Balkana koje žele uspeh i put napred - poručio je Palmer

  • 27

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je da bi Beograd i Priština u rešavanju kosovskog problema mogli da se posluže primerom Severne Makedonije.

- Cilj SAD, EU i zemalja regiona je isti - napredak, dok, s druge strane, ruskom uticaju više odgovara da u ovim zemljama vladaju korupcija i nesređeno stanje. Na primeru Severne Makedonije najbolje je vidljivo kako se odupreti negativnom uticaju, preuzeti odgovornost i okončati stagnaciju, što je i recept koji mogu primeniti i Srbija i Kosovo - kazao je Palmer u intervjuu za Radio slobodna Evropa (RSE).

Na pitanje da li postoji jedinstvena politika SAD i EU kada je u pitanju region Zapadnog Balkana, Palmer je odgovorio da se tu apsolutno ništa nije promenilo.

- Kao i prethodnih četvrt veka, naš je cilj kada je u pitanju Zapadni Balkan... da pomognemo ovom regionu da se pomeri dalje ka zapadnim integracijama i EU, da zajednički pomognemo državama Zapadnog Balkana da uspešno sprovedu ključni set reformi i promena koje će im pomoći na putu ka evroatlantskim integracijama - istakao je Palmer.

Palmer, međutim, smatra da bi Rusija "možda više volela da vidi region koji je podeljen, frakcionisan, u kojem vladaju tenzije".

- Na svu sreću, vizija koju dele SAD i Evropska unija je ista kao i vizija samih zemalja Zapadnog Balkana koje žele uspeh i put napred. Ali, Rusi će, naravno, nastaviti sa svojim delovanjem kao i do sada, i sa svojim negativnim uticajem, što smo imali priliku da vidimo kada je reč o Prespanskom sporazumu - tvrdi američki zvaničnik.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    10. maj 2019 | 11:01

    ZIVEO BRAT PUTIN I BRATSKA RUSIJA!!! ZIVELA KINA I PRIJATELJSKI NAROD KINE!!! ZIVELA SRBIJA!!!

  • Perke

    10. maj 2019 | 11:10

    Covek realno prica sta je resenje za nas region...kako da nam.krene na bolje...ovi srpski putinoidi sto se kunu u Rusiju bez ikakvog zrna racionalnosti i mudrosti, ce ionako uskoro da furnu preko..ali ne u Rusiju...Svabija, Svajc je njihova adresa, cak i ta mrska Amerika...deca im nece znati stpski, ali oni ce i odatle da nam sole pamet i glume ludilo i patrotizam...

  • Ljubica

    10. maj 2019 | 15:05

    Hvala lepo,samo nam vi ne pomazite!!!!@

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA