Nemci demantuju Tačija: Samit u Berlinu održan uz koordinaciju sa SAD

Samit lidera Zapadnog Balkana, Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Francuske i EU održan je u Berlinu 29. aprila, na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona

  • 4

Neimenovani visoki nemački zvaničnik izjavio je da je nedavni samit u Berlinu održan uz punu koordinaciju sa SAD, čime je demantovao izjavu predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija da takve koordinacije nije bilo, piše gazetaexpress.com.

Prištinski portal prenosi izjavu zvaničnika nemačke vlade koji je rekao da njegova zemlja ima stalnu komunikaciju i saradnju sa Belom kućom o svemu što se odnosi na pitanja oko Beograda i Prištine.

Samit lidera Zapadnog Balkana, Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Francuske i EU održan je u Berlinu 29. aprila, na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Tači je na samitu Procesa Brdo-Brioni 9. maja u Tirani izjavio da je bio užasnut kada je saznao da SAD nisu konsultovane tokom priprema samita u Berlinu i založio se da Vašington bude uključen u nastavak procesa dijaloga.

Aleksandar Vucic, Berlin Samit u Berlinu - Foto: PRINTSCREEN TANJUG VIDEO

Međutim, u odgovoru na pitanje portala, ta Tačijeva izjava demantovana je iz kabineta kancelarke Merkel.

- Sigurno je da je nemačka vlada u uskoj i konstantnoj koordinaciji sa SAD na različitim nivoima i pitanjima, uključujući i situaciju na Zapadnom Balkanu - kaže se u odgovoru Kancelarije Vlade Nemačke za odnose sa medijima i dodaje da ne mogu dati više detalja o toj koordinaciji.

Iz nemačke vlade je rečeno i da ne mogu dati detalje ni o narednom sastanku lidera sa berlinskog samita koji je najavljen za 1. jul u Parizu.

Bivša glavna pregovaračica u dijalogu Beograda i Prištine Edita Tahiri ocenila je da Tačijeva izjava predstavlja manipulaciju, jer on zna da je bilo koordinacije izmedju Nemačke, Francuske i SAD uoči samita u Berlinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    13. maj 2019 | 18:30

    Fašisti

  • Putin R.S

    13. maj 2019 | 21:25

    Nemci moraju da "demantuju" siptara!!! Umesto dz mu izvuku usi i posalju u cosak.

  • Milorad Vujicic

    14. maj 2019 | 08:18

    Raspravljali o povlacenju priznanja nelegitimnog i popravljanju gresaka prema Srbiji i Srbima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA