Američki general na sastanku kod Vučića: Saopšteno o čemu su razgovarali (FOTO)

Sastanak je održan u Predsedništvu Srbije

  • 19

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa bivšim komandantom Kopnene vojske SAD za Evropu general-potpukovnikom Frederikom Benom Hodžisom o bezbednosnoj situaciji u Jugoistočnoj Evropi i regionu, kao i problemima u dijalogu sa Prištinom.

Vučić je u razgovoru sa Hodžisom, koji je i visoki predstavnik Centra za analizu evropske politike (CEPA), naglasio da će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost.

Srbija je, ističe Vučić, kao pouzdan partner u programu Partnerstvo za mir, naročito kroz Individualni akcioni plan partnerstva, koji podrazumeva pojačani politički dijalog, spremna da doprinese održanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da odgovori na zajedničke bezbednosne izazove.

Aleksandar Vucic, Frederik Ben Hodžis, Vučić i Hodžis - Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlada RS

On je naglasio da će Srbija nastaviti da jača saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja i svaku drugu vrstu bilateralne vojne saradnje.

Predsednik Vučić objasnio je generalu Hodžisu razloge zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, kao i nameru Srbije da nastavi dijalog nakon što Priština povuče protivpravne i anticivilizacijske takse, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika.

General Hodžis je istakao da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma.

- NATO nije samo vojna alijansa, već savez dražava koje dele i brane zajedničke demokratske vrednosti - istakao je Hodžis, kao veliki zagovornik transatlantske saradnje.

General Hodžis, koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, u okviru koje učestvuje na konferenciji “Srbija i NATO - pogled u budućnost“ u organizaciji CEAS, juče je položio cveće u parku Tašmajdan na spomen-obeležje posvećeno deci stradaloj tokom NATO agresije 1999. godine, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    14. maj 2019 | 11:58

    Sve je tako i tako ce da bidne.

  • mihailovic

    14. maj 2019 | 21:09

    OD 1999 JUZNA SRBIJA JE NATO OKUPIRANA DAKLE NEMOZEMO BITI NEUTRALNI VEC VOJNI SAVEZ SA RUSIJOM I OSLOBODITI KOSOVO I METOHIJU..

  • Rastko

    14. maj 2019 | 11:58

    Napredujemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA