18

Američke diplomate upozorile: Dva najveća problema na Balkanu imaju korene koji vraćaju u rat

Region je u nevolji, koja se lako može proširiti na ostatak Evrope i uticati na interese i bezbednost Sjedinjenih Država - piše u tekstu američkih diplomata

Mapa Balkana
Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Nedavni samit Nemačke, Francuske i Zapadnog Balkana inspirisao je bivše ambasadore SAD-a Kamerona Mantera i Frenka Viznera da zajedno sa profesorom CEU Markom Prelecom za američki "The National Interest" napišu tekst posvećen stanju na Zapadnom Balkanu. Autori pozivaju na novi pristup Zapadnom Balkanu, ali i upozoravaju na probleme koji bi mogli izbiti ukoliko se ne krene u rešavanje otvorenih pitanja.

PAZITE NA ZAPADNI BALKAN!

Kao što pokazuje njihov nedavni Berlinski samit, lideri Francuske i Nemačke shvataju da se moraju usredsrediti na stvarna rešenja problema zapadnog Balkana.

Vizija “Evropa u celini, slobodna i mirna” ima nedovršen deo koji sada nazivamo Zapadni Balkan, ranije poznat kao Jugoslavija, pre nego što se zemlja raspala u ratu, etničkom čišćenju i genocidu. Zemlje - Bosna, tzv. Kosovo, Srbija, Severna Makedonija i Crna Gora - sada su mirne, ali to je varljiva smirenost.

KMITROVICA MOST KFOR

Kosovska Mitrovica - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Region je u nevolji, koja se lako može proširiti na ostatak Evrope i uticati na interese i bezbednost Sjedinjenih Država. Najteži problemi su odnos između Srbije i njene pokrajine Kosova; i sukobi u Bosni i Hercegovini u odnosu na identitet i opstanak te države. Oba imaju korene koji se vraćaju u rat, i podižu osnovna pitanja identiteta i duboko su emotivni.

Ovi problemi su kao slomljene kosti koje su na brzinu postavljene i izlečene: one utiču na sve i nastavljaju da stvaraju nevolje - nevolje koje su, opet, dostigle dimenzije krize. Povrh ovih pitanja, celi region pati od endemske korupcije, niskog državnog kapaciteta i upravljanja putem patronata i klijentelizma, a ne zakonom.

Takođe, poslednjih godina je porastao i ruski uticaj na Zapadnom Balkanu. Iako je njegova sposobnost da igra odlučujuću ulogu u regionu ograničena, Rusija može biti beskorisna i ometajuća.

Serbia Trump Inauguration, Srbija, poster, grafiti, Putin i Donald Tramp inaguracija, Kosovo je Srbija

Foto: Tanjug/AP

ŠTA URADITI?

Evropa i Sjedinjene Države pokušale su popraviti zapadni Balkan i to nije uspelo. Potreban je novi pristup, koji priznaje ozbiljnost problema i prihvata da će za njegovo rešavanje biti potrebno mnogo vremena i značajnih resursa.

Prethodni pokušaji pogrešili su na jedan od dva načina: ignorisanje stvarnih problema i pokušaj da se previše brzo uradi.

Već dugi niz godina Evropa i Sjedinjene Države su ohrabrivale lokalne vođe da prebace svoju pažnju sa najtežih problema, koji su ih doveli u ogorčeni sukob jedni s drugima, do tehničkog i apolitičnog rada na integraciji sa Evropskom unijom (EU) i NATO-om. Nadala se da će se na taj način inače neugodni sukobi ublažiti i postati topivi. Sada je jasno da ovaj pristup neće funkcionisati.

Ipak, svaki pokušaj da se napravi "veliki prasak", bilo da se radi o preoblikovanju bosanskog ustava ili premošćivanju jaza između Beograda i Prištine, nije uspeo. Bilo koje prihvatljivo rešenje će uključivati ​​bolne kompromise. Neodoljivo je iskušenje da se oni koji napadaju napadnu kao izdajničke izdaje.

Ovi problemi se ne mogu rešiti preko noći. Oni neće nestati kada balkanske zemlje nađu put ka pridruživanju EU. Oni zahtevaju stalnu, strpljivu pažnju tokom mnogih godina, od strane mnogih ljudi, predvođeni lokalnim akterima uz podršku Evrope i Sjedinjenih Država.

Aleksandar Vučić, Hašim Tači, Mogerini

Vučić, Mogerini, Tači - Foto: Tviter@MajaEUspox

Potraga za rešenjima se mora nastaviti, ali tiho, po mogućnosti daleko od bljeska javnosti, i bez nerealnih očekivanja brzih pobeda.

Razumljivo, napredak može potrajati dugo i inkrementalni dobici se mogu izgubiti u povremenim zastojima.

Dok se traga za odgovorima na velika balkanska pitanja i napredak ka članstvu u EU i NATO-u, Evropa bi trebalo da pomogne regionu da se ponovo spoji i ponovo izgradi veze sa svojim širem susedstvu. Tužna je ironija da je danas teže putovati iz jednog dela onoga što je nekada bila Jugoslavija u drugu, nego da ide od Varšave do Pariza. Slobodno kretanje ljudi, ideja, novca, roba, usluga i bajtova na Balkanu i između regiona i Evrope će mnogo doprineti izgradnji poverenja i stvaranju potražnje za dobrom vladom.

Integracija u zapadnu političku, ekonomsku i sigurnosnu arhitekturu je još uvek dostojan, čak i suštinski cilj, ali to je još mnogo godina. Ipak, integracija sama po sebi neće riješiti političke probleme regije. NATO i EU mogu prihvatiti samo dobro uređene države u miru sa sobom i svojim susedima.

Dva preostala balkanska konflikta sprečavaju upravo to: onemogućavaju formiranje stabilnih, dobro vođenih država. Niko ne želi partnera za koga je vladavina prava šala i čiji su susjedi ogorčeni neprijatelji.

Hitnost zapadnog Balkana naglašena je nedavnim napretkom. Bio je i treći izazov: odbijanje Grčke da prihvati ime svog suseda Makedonije. Dve zemlje su to tek rešile, sa novim kompromisnim imenom “Severna Makedonija”. To je bio najlakši od velikih balkanskih problema. Ipak im je trebalo gotovo trideset godina, uz ogromne troškove. Severna Makedonija izgubila je oko petnaest godina napretka ka članstvu u NATO-u i EU, jer je kvalitet njenog upravljanja skliznuo s najboljeg na najgore u regiji.

Severna Makedonija se sada nalazi na putu koji je teško ali se nada. Nema vremena za Bosnu, tzv. Kosovo, Srbiju i ostatak regiona. Trenutak je zreo za evropsko rukovodstvo, u saradnji sa Sjedinjenim Državama, da se ponovo fokusira na zapadni Balkan i da regionu i njegovim pitanjima posveti pažnju koju zaslužuje i naše interese u stabilnoj i prosperitetnoj Evropi i zapadnoj Alijansi.

Frenk Vizner bio je diplomata koji je služio osam predsednika, četiri puta je bio ambasador, a takođe je bio i sekretar za odbranu i državni sekretar za poslove međunarodne bezbednosti. On je sada savetnik za međunarodne odnose u Squire Patton Boggs, međunarodnoj pravnoj firmi.

Kameron Manter je CEO i predsednik EastWest instituta u New Yorku. Američki diplomat, čija je karijera duga tri decenije, bio je američki ambasador u Srbiji (2007–2009).

Kameron Manter, Cameron Munter

Manter - Foto: Profimedia

Marko Prelec je stručnjak za južnu i istočnu Evropu i stručnjak za države bivše Jugoslavije. Trenutno je profesor prakse i direktor projekata primenjenih politika, Škole javnih politika, na Srednjoevropskom univerzitetu.

(Telegraf.rs/The National Interest)

Tagovi: Balkan, BiH, Bosna i Hercegovina, Frenk Vizner, Kameron Manter, Kosovo, Kosovo i Metohija, SAD, Sjedinjene Američke Države, Srbija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (18)
Poređaj komentare:
 • S
  sudija

  Koji su to vasi interesi na Balkanu osim narkotika? I ko to moze ugroziti vasu bezbjednost na deset hiljada kilometara?

 • V
  Van

  Samo ameri neka se dovoljno daleko i trajno udalje sa Kosova stvar sa albancima će biti brzo rešena, i znaće se kome pripada.

 • M
  Milorad Vujicic

  Tulsi je novi predsednik amerike.Da bi se uspostavila demokratija u SAD treba proglasiti trenutnu vladu nevazecom i dati Tulsi puni demokratski autoritet nad USA.

Treba razvijati saradnju u procesu evrointegracija: Dačić na sastanku sa ambasadorom Finske

Otvorena pretnja! Haradinaj najavio borbu protiv Zajednice srpskih opština: Sprečiću "Dodik državu"

Repriza afere "Štrahe" u Prištini: Da li će ovaj snimak srušiti "Gospodara Kosova"? (VIDEO)

Šefovi srpskih tajnih službi iza zatvorenih vrata predstavili situaciju na Kosovu skupštinskom Odboru: Saopšteni detalji sednice

Vesić: Bastać blokirao radnike, sledi prijava za štetu

Vučić čestitao indijskom premijeru pobedu na izborima

Upravo je objavljen Izveštaj o Kosovu i Metohiji na 82 strane i svako od nas može da ga pročita

Vučić o NATO agresiji: Moramo da oprostimo, ali ne možemo da zaboravimo! Šreder poručio: Najlakše je prvo Srbiju primiti u EU, pa rešavati pitanje KiM

Novi peh Dačića! Nakon što je izbegao teroristički napad u Somaliji prinudno sleteo u Atinu

Kancelarija za KiM predala Skupštini izveštaj o Kosovu: Dokument će uskoro biti javno dostupan

Kakva sudbina čeka Srbiju posle evropskih izbora? Joksimović otkrila očekivanja Beograda

Tajni plan koji je imao cilj da optuži Srbe za etničko čišćenje: Ugledni francuski časopis otkrio kako je NATO agresija opravdavana lažima

Lider bosanskih Hrvata: Uvažavaćemo stav Beograda u dijalogu sa Prištinom

"Moj gimnazijski profesor": Đuka objavio zajedničke fotografije sa Tadićem (FOTO)

Srbi sa Kosmeta sutra sa Vučićem, Đurić najavio: Sve će biti detaljno razmotreno

Skupština Srbije nastavila rad: Pre rasprave o sudijskim funkcijama, poslanici postavili pitanja o protivgradnoj zaštiti

U Beogradu su danas okupljeni neki od najvećih svetskih umova: Evo o čemu će govoriti iza zatvorenih vrata (VIDEO)

Gradonačelnik Dečana ne sprovodi odluku o vraćanju zemljišta srpskoj svetinji

Haradinaj likuje: I bez ukidanja taksi, najava vizne liberalizacije

Beograd neće arbitražu protiv Prištine zbog taksi, već sprema kontramere?

Terorista u Somaliji se razneo ispred rezidencije u kojoj je bio Ivica Dačić! Šef diplomatije preživeo bombaški napad: "Jedva pretekosmo"

Završena načelna rasprava o Zakonu o glavnom gradu: Sledeći korak novi Statut Beograda

"Obećanja, kukavičluk i nedostatak volje" ili kako EU izdaje Zapadni Balkan: Analiza Vašington Posta

Sutra počinju ključni evropski izbori: Za Beograd su važne 4 stvari, prvi put jedan Srbin može u Strazbur, ali preko Zagreba

Somalija će preispitati odluku o priznanju Kosova

Reakcije na predlog zapadne strategije: "Štap i šargarepa" za Srbiju ako prizna tzv. Kosovo

Da li nemački vojnici ostaju u sastavu KFOR-a? Berlin je upravo doneo odluku

Albanci u Bujanovcu spremaju proslavu u čast teroriste, a iz Beograda stižu osude i jedna ozbiljna opomena (VIDEO)

Vulinovim stopama: Prvi čovek kragujevačke skupštine otišao u vojsku (FOTO)

"Pao" dogovor za rušenje Haradinaja! Počele pripreme za ovu operaciju

Ujedinili se protiv Srbije! "Gospodar Kosova" se predomislio: Nema ukidanja taksi

Neočekivano! Haos u odnosima Prištine i Tirane: Haradinaj preti taksom i Rami

Komandant NATO iz Napulja doleteo u Prištinu: Tranzicija "Vojske Kosova" u fokusu sastanka (FOTO) (VIDEO)

"Pozvaću grčke investitore da ulažu u Srbiju": Palma vodi hiljadu ljudi u Paraliju (FOTO)

Srbija će uvek biti iskren prijatelj Španije: Vučićeva poruka ambasadoru Suaresu (FOTO)

Skupština nastavila rad: Na dnevnom redu izmene i dopune Zakona o glavnom gradu

Napad na Srbiju sa dva krila u isto vreme: "Pale" Rašku oblast i jug zemlje (VIDEO)

Tači ide u Pariz sa provokativnim planom: Hoće podršku Makrona i Merkel

"Žao mi je što nemam zvonce da objavim svima": Čestitke za rođendan Maji Gojković

Američka finansijska i vojna pomoć za Srbiju: Predlog nove zapadne strategije za priznanje tzv. Kosova

"Saopštenje zemalja Kvinte je provokacija", Odalović poručio: Vučićeva reakcija logična

Tri godine bez poštovanja odluke: Šefica misije EU pozvala na hitnu primenu sudskog rešenja o vlasništvu zemljišta manastira Dečani

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima