≫ 

Učesnik sastanka u Patrijaršiji izneo detalje razgovora: Evo koje papire je pokazao Vučić, koji vladika ga je podržao, a ko je bio protiv

Predsednik Republike je najmanje pet puta na tom sastanku rekao da nije došao u Sabor zato što mu nešto treba i traži, već da bi odgovarao na pitanje naših vladika

  • 37

Nakon što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik u ponedeljak razgovarali sa vladikama Srpske pravoslavne crkve, tokom održavanja Sabora, zvaničnih informacija o toku tog susreta bilo je malo. Vučić, Dodik i patrijarh Irinej u nekoliko rečenica izneli su svoje utiske, bez iznošenja detalja diskusije koja se dva i po sata vodila iza zatvorenih vrata. Sekretar predsednika Nikola Selaković kaže za RTS da sastanak nije bio lak, ali je bio koristan.

Nikola Selaković je gostujući u Jutarnjem dnevniku rekao da na sastanku nije bilo žučnih rasprava, ali je bilo rasprava u kojima je predsednik argumentima odgovarao na određena pitanja.

- Predsednik Republike je najmanje pet puta na tom sastanku rekao da nije došao u Sabor zato što mu nešto treba i traži, već da bi odgovarao na pitanje naših vladika - istako je Selaković.

Prema njegovim rečima, postoji tendencija nekih medija da šire notorne laži o toku sastanka i njegovom ishodu.

Prva laž koja je plasirana pre sastanka je da je većina vladika bila protiv tog susreta, jer da je tako bilo Vučić i Dodik ne bi prisustvovali, dodao je Selaković.

- Druga notorna laž je da je Vučić pretio vladikama papirima tajnih službi. Takve reči su sramota Đilasa i njegovog kuma - naveo je Selaković.

Aleksandar Vucic, Milorad Dodik

Vučić na Saboru SPC - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

OD PAPIRA PRILOŽENO: REZOLUCIJA 1244, BRISELSKI SPORAZUM I IZVEŠTAJ O NOVCU KOJI SRBIJA ULAŽE NA KIM

Predsednik Vučić je na sastanku, naglašava Selaković, od papira izvadio Rezoluciju 1244 SB Ujedinjenih nacija, Briselski sporazum i izveštaj o tome koliko Srbija troši novca na KiM da ojača ostanak i opstanak srpskog naroda.

- Bilo je izneto mnogo nepoznavanja Rezolucije 1244. Predsednik je izvukao taj papir i citirao ga u nekim delovima, jer su neki članovi Sabora pokazali neznanje o njegovoj sadržini. Tako nisu znali da se u Rezoluciji 1244 SR Jugoslavija poziva na prestanak terorisanja - naveo je Selaković.

Istina je, kaže, da je jedan od vladika iz Crne Gore govorio o tome, kao što je predsednik Vučić rekao da se nigde ne govori o Srbiji, već o Jugoslaviji.

Aleksandar Vucic, Milorad Dodik

Vučić na Saboru SPC - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Selaković je ponovio da predsednik Vučić rekao ne dolazi na sastanak bilo šta da traži, već da odgovara na pitanja vladika.

Komentarišući napise pojedinih medija da su pojedine vladike kritikovale predsednika, Selaković je ponovio da je reč o lažima.

- U tom lažnom tekstu stoji da je vladika slavonski Jovan Ćulibrk kritikovao predsednika. A vladika slavonski je, pohvalio predsednika Vučića pred svim članovima Sabora za unapređenje stanja u vojsci, i da to nije za poređenje sa onim šta je bilo pre osam godina i šta je ostavila Tadićeva, Đilasova i Jeremićeva vlast - istakao je Selaković.

Bila je jedna grupa od četiri ili pet episkopa koja je nastupila u jednoj organizovanoj grupi. Oni su, kaže Selaković, imali sučeljene stavove.

- Većina vladika je shvatila pravu suštinu politike. Bio je jedan od vladika koji je rekao predsedniku da radi svoj posao dobro kao što ga radite - dodao je Selaković.

Predsednik Vučić je jasno odgovarao na pitanja, navodi Selaković, i kaže da je Vučić rekao šta je bila njegova namera i plan.

- Predsednik je kada su ga pitali šta ćete sada da radite, rekao da ono što izgleda rade svi i što ima podršku - praviću se lud, kao što se ceo svet pravi lud, kao što se i Albacni prave ludi - naveo je Selaković.

SVRHA SASTANKA: POSTIZANJE VEĆEG JEDINSTVA I SABORNOSTI

Pominjalo se, kaže, i razgraničenje, ali to je ideja koja je potpuno odbačena i koja više nije na stolu.

- Bilo je važno da se shvati i kaže - šta je to Srbija što ima na KiM - dodaje Selaković

- Šta je to što imamo ako našeg patrijarha 2008. drže i neće da ga puste na KiM, onda je pitanje šta imamo, koji je naš suverenitet - istakao je Selaković.

Svrha sastanka je da postignemo veće jedinstvo i veću sabornost.

Selaković je negirao da je predsednik bilo koga "disciplinovao na tom sastanku", kao što je bilo napisa u pojedim medijima.

- Tamo je bilo 50 ljudi, patrijarh i dva predsednika. Ja sam bio tamo, vodio beleške, mogu da svedočim. Sastanak je bio vrlo koristan , a nivo sabornosti i jedinstva posle sastanka je veći - zaključio je Selaković.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA