Deo opozicije je licemeran, brine samo za sebe: Martinović oštro o bojkotu rasprave o "Tijaninom zakonu"

Martinović je rekao da će poslanici SNS, SPS, Pokret socijalista, SDPS podržati “Tijanin zakon”, kojim se uvodi kazna doživotnog zatvora za ubice i silovatelje dece, trudnica i nemoćnih lica.

  • 20

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović optužio je danas deo opozicije da su licemeri što je, kako je istakao, najbolje pokazao “Tijanin zakon” koji su najpre podržavali, a sad im odjednom nije u skladu sa evropskom praksom.

Martinović je rekao da će poslanici SNS, SPS, Pokret socijalista, SDPS podržati “Tijanin zakon”, kojim se uvodi kazna doživotnog zatvora za ubice i silovatelje dece, trudnica i nemoćnih lica.

- To je naša ljudska i moralna obaveza - rekao je Martinović novinarima u Skupštini i primetio da u sali nema onih koji su više od godinu dana kritikovali vlast da nemaju “ljudskog i političkog sluha” za usvajanje tog zakona i za stavljanje na dnevni red inicijative Igora Jurića.

Tada, kako kaže, “nema ko nije napadao vlast”, od političkih stranaka do nevladinih organizacija, pa su čak i govorili da Aleksandar Vučić vodi kampanju preko tabloida protiv Igora Jurića, a sad “velikih poštovalaca ljudskih prava” nema u parlamentu.

On je podsetio da je aktuelna vlast usvojila i Zojin zakon, Aleksin zakon i da je učinila sve da država stane u zaštitu dece, trudnica, nemoćnih lica...

- Sada ih nema u klupama i ođedanput im taj zakon ne valja i nije u skladu sa evropskim standardima, a bio je kad su oni tražili da se zakon donese - primetio je Martinović i dodao da je to najbolji primer “licemerja i neljudskosti”.

Kako je rekao, baš njih briga i za “bebu koja je nastradala u helikopteru”, za Tijanu Jurić, jer, “samo su oni važni i bitni da se politički promovišu”.

Komentarišući to što je poslanik DS Radoslav Milojičić rekao da će glasati za zakon, Martinović kaže da razume da Milojičić nema hrabrosti da dođe u parlament i raspravlja o zakonima.

- Kada za šefa imate najvećeg tajkuna u Srbiji i čoveka koji ne preza da upotrebi fizičku silu, mogu da razumem Milojičića. Strah od Ðilasa je ljudski i ja to kao covek potpuno razumem - naglasio je Martinović.

Na konferenciji je govorio i šef poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević, koji je rekao je da su predstavnici dela opozicije, koji su ranije pozivali na usvajanje tog zakona, neodgovorni i licemerni jer nisu u parlamentu da o njemu raspravljaju i glasaju.

Milićević je rekao da vladajuća većina više puta do sada jasno pokazala da u parlamentu nije zbog rejtinga i popularnosti naših stranaka, već zbog građana Srbije.

On je naveo da se danas nema vaznije teme od zaštite života svakog deteta u Srbiji, a da deo opozicije koji bojkotuje rad parlamenta kaže da ne želi da učestvuje u raspravama jer se govori o nevažnim zakonskim predlozima.

- Da li je blokada saobraćajnca, predsedništva, vređanje i pretnja, rušenje znakova na gradilištima, važnije teme od onih o kojima danas govorimo. Ovde nema politike i politikanstva, marketinga, mi ovde govorimo o životu, a oni to nikada neće razumeti - rekao je Milićević i upitao da li je opozicija zapravo opozicija svojim građanima.

- Oni nemaju ideju ni konkretan predlog, ali pokušavaju da izigravaju opoziciju da bi nekako preživeli naredni izborni ciklus, što je teško - rekao je Milićević.

Poslanik Pokreta socijalista Ðorđe Komlenski rekao je da bi njegova stranka, da je moguće, razmatrala i uvođenje smrtne kazne za najteža kriivčna dela.

Ocenio je da deo opozicije zapravo brine kompletna izmena Krivičnog zakonika, ali i naglasio da zakoni koji su u proceduri nemaju veze sa politikom već sa boljom budućnosti.

BEOGRAD SNS MARTINOVIC Obraćanje novinarima u Skupštini - Foto: Tanjug/Rade Prelić

MARTINOVIĆ OPLEO I PO DUNJI MIJATOVIĆ

Poziv komesarke Saveta Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović da srpske vlasti preispitaju predlog zakona kojim se uvodi kazna doživotnog zatvora je vrhunsko licemerje, bezobrazluk i neznanje, izjavio je danas šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović.

- To što kritika dolazi iz jedne evropske institucije mene ne sprečava da kažem da je reč o vrhunskom licemerju i bezobrazluku, ali i vrhunskom neznanju. Ako želite da solite pamet nekome, morate da znate više, a Dunja Mijatović pokazuje da ne zna ni evropsku praksu ni zakonodavstvo, jer bi morala da ima u vidu da institut koji mi uvodimo već postoji u Holandiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Sloveniji...- rekao je Martinović na konferenciji za novinare u parlamentu.

U danas objavljenom pismu ministarki pravde Neli Kuburović, Mijatović je pozvala srpske vlasti da ponovo razmotre nacrt zakona kojim se uvodi doživotna kazna, bez mogućnosti uslovnog otpusta za lica osuđena za neke od najtežih zločina.

Martinović je rekao da Dunja Mijatović svesno ili nesvesno obmanjuje građane kada kaže da ne postoji mogućnost uslovnog otpusta, jer, ističe, ona postoji u zakonski propisanim slučajevima.

- Ovde se radi o tome da jedan deo predstavnika pojedinih evropskih institucija po ko zna koji put pokazuje licemerje kad je u pitanju Srbija - rekao je Martinović i upitao Dunju Mijatović da li je slično pismo poslala i vladama Nemačke ili Velike Britanije?

On je naveo da nije prvi put da se prema Srbiji i njenim građanima uvode dvostruki standardi, te istakao da je to neviđeno licemerstvo i nepošten i nekorektan odnos prema državi koja, kaže, ispunjava sve međunarodne obaveze i čvrsto je na evropskom putu, iako za to nekada nema ohrabrujućih poteza ni iz Brisela ni iz Strazbura.

- Ali opstaće država Srbija, ma šta o tome mislila Dunja Mijatović - rekao je Martinović.

On je dodao da mnogi evropski zvaničnici nisu ni reč rekli kada je Priština uvela takse na robu iz Srbije, na to što privremene institucije u Prištini vode osvedočeni ratni zločinci, kao ni na stalne provokacije u Hrvatskoj.

BEOGRAD SNS MARTINOVIC Aleksandar Martinović, obraćanje novinarima - Foto: Tanjug/Rade Prelić

"NE PLAŠIMO SE DRŽAVNOG UDARA"

Martinović izjavio je danas da kazna doživotnog zatvora za teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti koja je predviđena izmenama Krivičnog zakonika, postoji u skoro svim evropskim državama i odbacio "aluzije" da se vlast u Srbiji plaši državnog udara.

Martinović je na pitanje da prokomentariše odredbu predloga izmena Krivičnog zakonika, o kojima parlament raspravlja, a koja predviđa uvođenje kazne doživotnog zatvora za teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, rekao da takva praksa postoji u Evropi i da nije problematična.

On je dodao da su, međutim, problematične "drakonske" kazne koje su izrečene državljanima Srbije u Crnoj Gori zbog učešća u navodnom državnom udaru u toj zemlji.

 - Mene to više brine nego aluzije da drakonskim kaznama želimo da sprečimo državni udar. Ko da izvede državni udar? Dunja Mijatović, (Dragan) Ðilas, (Boško) Obradović? Obradović nije uspeo da sačuva poslaničku grupu, a želi da vodi Srbiju - rekao je Martinović.

On je ocenio da je postupak u kojem su izrečene kazne državljanima Srbije u Crnoj Gori vođen na problematičan način i da je ta zemlja pokazala da nema sluha za dobru volju Srbije da se održi mir i stabilnost u reigonu Zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, poruke koje Srbija dobija iz regiona ne ohrabruju da ima adekvatne sagovornike.

- To mene i sve poslanike većine u parlamentu više brine, nego aluzije o tome kako se plašimo državnog udara - rekao je Martinović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    15. maj 2019 | 14:33

    Opoziciji bi odgovarao zakon kako bi se oni zastitili i obezbedili, njih ne zanima Tijanin zakon.

  • Dejan

    15. maj 2019 | 14:43

    Čitavu opoziciju treba stvarno da bude sramota

  • Jakov

    15. maj 2019 | 14:35

    Opozicija u Srbiji je protiv svega onoga sto podrzava vladajuca vecina cak i onda kada se radi o krucijalno bitnim stvarima kakav je Tijanin zakon

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA