≫ 

Srpska pravoslavna crkva ne menja stav o Kosovu

Među vladikama postoji i snažna svest o potrebi postizanja kompromisa, pre svega, o stvaranju uslova za suživot Srba i Albanaca

  • 15

Stav Srpske pravoslavne crkve o Kosovu i Metohiji biće formulisan i objavljen kao poseban akt Svetog arhijerejskog sabora, a vrh SPC će u ovom dokumentu ponoviti svoje čvrsto opredeljenje za politiku nepriznavanja državnosti KiM, kao i bilo kakvog vida podele, pišu "Večerne novosti".

- Sabor je po ovom pitanju i na ovoj sednici bio jednoglasan - rekao je neimenovani sagovornik lista iz Patrijaršije SPC-a.

Navodi se da bez obzira na ovaj stav, među vladikama postoji i snažna svest o potrebi postizanja kompromisa, pre svega, o stvaranju uslova za suživot Srba i Albanaca, kao i da su dogovori mogući, ali ne oko trenutnog ili budućeg statusa pokrajine.

Najviše crkveno telo, prema naznakama iz SPC-a, moglo bi da do kraja zasedanja izabere više novih vladika, a moguće je i da će mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije predložiti osnivanje Eparhije za Boku kotorsku.

Sabor je, prvi put u svojoj praksi, razmatrao najnovije trendove u oblasti vakcinacije dece, pa će vrh SPC osuditi kampanju bojkota imunizacije koja se vodi u delu javnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Renata

    17. maj 2019 | 08:48

    Umesto da se bavi duhovnim stvarima on se bavi politikom. Da li je Isus drzao govore o tome da Judeju treba osloboditi od Rimljana? Da, to su mnogi ocekivali i ostali razocarani.Fariseji,ljuti Isusovi protivnici, su se bavili politikom ali ne on.A i ovi svojim odorama, raskosem i nedodirljivoscu veoma podsecaju na njih.

  • Milan

    17. maj 2019 | 08:38

    Pa da , kad brqnite kosovo iz fotelje, a sto niko od njih nije krenuo dole... hajde da vidimo koliko ti isti popovi - svestena lica, pomazu dole..

  • Toma

    17. maj 2019 | 09:15

    Ne mlatite praznu slamu, Srpska pravoslavna crkva vekovima je branila Kosovo!? Zato nije ni slučajno da je u Prizrenu osnovana prva bogoslovska škola, koja i dan danas naucno i strucno istorijski dalje najbolje kadrove!? Mudro je Patrijarh govorio na Saboru SPC, najpre u Manastiru Žica, a zatim i u Patrijarsiji u Beogradu, gde je postignut jedinstven koncezus o Kosovu u svakom pogledu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA