Skupština nastavila rad: Na dnevnom redu izmene i dopune Zakona o glavnom gradu

- Cilj ovog zakona je da obezbedi efikasnije i kvalitetnije obavljanje poslova grada Beograda

Skupština Srbije
Foto: Tanjug/Tanja Valic

U Skupštini Srbije započela je danas sednica na čijem je dnevnom redu Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu kojima bi trebalo da u najvećoj meri odrazi specifičan položaj grada Beograda u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave, zbog veličine teritorije i broja stanovnika.

Sednici ne prisustvuje deo opozicije koji više meseci bojkotuje skupštinska zasedanja. Predloženim rešenjima predviđeno je da se posebnost Beograda izrazi utvrđivanjem većeg broja nadležnosti i preciziranjem određenih poslova, jer, kako je navedeno u obrazloženju, sadašnjim Zakonom o glavnom gradu suštinskih razlika gotovo i da nema u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave.

- Cilj ovog zakona je da obezbedi efikasnije i kvalitetnije obavljanje poslova grada Beograda na bazi njegovog posebnog ustavno-pravnog položaja, u skladu da razvijenim kapacitetima koji postoje u njemu - navela je Vlada kao predlagač.

Preloženim promenama se, između ostalog, uspostavlja mogućnost da pojedine urbanističke planove mogu donositi i gradske opštine, čime se doprinosi racionalnosti i efiskasnosti. Beograd ima, kako je konstatovano, najveću mrežu saobraćajnica i puteva ali se često javlja nedoumica o nadležnosti za upravljenjem određenim putevima što će se sada otkloniti.

Izmenama se predviđa da komunalne mreže na teritoriji Grada mogu biti u svojini vršioca komunalne delatnosti, čiji je osnivač grad Beograd, odnosno kome je poverio obavljenje te delatnosi. Predviđeno je da rubne gradske opštine Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin mogu osnovati javno komunalno preduzeće, uz prethodnu saglasnost skupštine grada Beograda.

Komentarišući očekivane promene, gradska vlast je navela da će to omogućiti decentralizaciju Beograda koji će imate dve zone - gradsku sa deset i prigradsku sa sedam opština, kao i da Grad svoje izvorne nadležnosti prenese na prigradske opštine. Deset gradskih opština vršiće legalizaciju objekata do 400 kvadratnih metara i izdavati građevinske dozvole do 1.500 kvadratnih metara.

Prigradske opštine će vršiti legalizaciju do 3.000 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 5.000 kvadrata. Izmenama zakona se ukida neposredno i tajno glasanje na izborima za savete mesnih zajednica u Beogradu. Takođe se ukida i mogućnost da Beograd ukine postojeću gradsku opštinu i njeno područje pripoji jednoj ili više gradskih opština.

Ukida se obaveza da glavni grad ima gradskog arhitektu, umesto toga statutom se može predvideti pomoćnik gradonačelnika u oblasti urbanizma. Gradonačelnik i Gradsko veće, prema propisanim izmenama zakona, više neće imati obavezu da najmanje dva puta godišnje izveštavaju Skupštinu o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštini grada.

Načelnik gradske uprave za svoj i rad gradske uprave odgovaraće Gradskom veću, a ne Skupštini Beograda. Tokom iznošenja predloga za dopunu dnevnog reda, poslanici Srpske radikalne stranke tražili su da se formira skupštinski Anketni odbor koji bi utvrdio "političku pozadinu" ubistva premijera Zorana Đinđića, da se adekvatno zakonom reguliše status boraca, o podsticajima u poljoprivedi i niz drugih predloga, ali nisu prihvaćeni.

Samostalni poslanik Miladin Ševarlić čestito je rođendan predsednici Skupštine Maji Gojković navodeći da mu je žao što nema zvonce da to objavi svima.

RUŽIĆ: DECENTRALIZACIJA BEOGRADA ZNAČI BOLJA PODELA POSLOVA

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas u Skupštini Srbije da se izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu omogućava decentralizacija.

Ružić je obrazlažući predložena rešenja kazao da se poveravaju veće nadležnosti Gradu Beogradu, ali i da se vrši bolja podela poslova između gradskih i prigradskih opština.

Prema njegovim rečima, sve to će doprineti boljim i efikasnijim uslugama prema privredi i građanima.

On je naveo da prema poslednjem popisu iz 2011.godine u Beogradu živi 23,09 odsto stanovnika Srbije i dodao da je glavni grad administrativni, privredni, razvojni i kulturni centar zemlje.

- Glavni grad, koji i Ustav prepoznaje kao posebnu jedinicu lokalne samouprave, do sada se nije značajnije razlikovao po nadležnostima od svih ostalih jedinica lokalne samouprave, iako je kompleksniji u pogledu organizacije i usluga koje je u obavezi da pruži građanima i privredi - rekao je Ružić.

On je dodao da će se Beogradu povećati nadležnosti prenošenjem sa republičkog nivoa, a grad će, s druge strane Grad moći da prenese deo svojih izvornih nadležnosti na gradske opštine kako bi se one razvijale.

Branko Ruzic skupština Srbije

Branko Ružić - FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Objasnio je da su se neke od opština "dovijale" na različite načine i kao primer naveo Kaluđericu koja je osnovala uslužni centar kako građani ne bi išli u udaljene delove grada, međutim, ističe da sve to sada treba sistemski rešiti.

Ministar je naveo i da se predloženim rešenjima omogućava osnivanje javnih komunalnih preduzeća od strane pojedinih gradskih opština na teritoriji Beograda.

Takođe, predlogom izmena i dopuna Zakona o glavnom gradu preciziraju se nadležnosti Grada za izdavanje građevinskih dozvola za izgradnju objekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.

- Upravo su odredbe koje se odnose na ovu oblast, značajne za ubrzanje realizacije pokrenutih postupaka u vezi sa izgradnjom i ozakonjenja objekata i završetka ovog izuzetno obimnog i složenog posla u što kraćem roku, bili razlozi za predlog da se ovaj zakon donese po hitnom postupku - rekao je Ružić.

Grad Beograd moći će da dodeli gradskim opštinama poslove koji se odnose na simbole i nazive delova naseljenih mesta u jedinici lokalne samouprave - o nazivima ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na svojoj teritoriji, uz prethodnu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

Prema njegovim rečima, predlaže se i da Grad imenuje i razrešava direktore ustanova dečije zaštite, s obzirom na to da je Grad njihov osnivač, kao i da utvrđuje mrežu tih ustanova.

Takođe, predlog je da Grad Beograd sprovodi mere i finansira projekte u cilju podsticanja nataliteta na svojoj teritoriji.

On je rekao i da se predlaže da se u nadležnost grada uvrsti i uređivanje i obezbeđivanje poslova koji se odnose na izgradnju, rekonstrukciju i upravljanje javnim putevima.

- Grad Beograd raspolaže neophodnim sredstvima i kapacitetima za upravljanje tim putevima na svojoj teritoriji, pa se ova izmena predlaže i radi otklanjanja nedoumica u primeni Zakona o putevima - rekao je Ružić.

BALŠA BOŽOVIĆ KRITIKOVAO IZMENE ZAKONA O GLAVNOM GRADU

Poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović kritikovao je danas Predlog izmena i dopuna Zakona o glavnom gradu, navodeći da u njemu nema ni reči o načinu izbora gradonačelnika, kao ni novih nadležnosti za Grad Beograd.

Kako je rekao, jedina nova nadležnost je pitanje protivgradne zaštite.

Božović je u novinarima u parlamentu rekao da je predlog došao u skupštinu bez javne rasprave, kao i da se nije znalo ko piše zakon, ni kako će on uticati na svakodnevni život građana.

Navodeći da se kroz izmene Zakona o glavnom gradu na “mala vrata” uvodi privatizacija javnih komunalnih preduzeća u Beogradu, Božović kaže da će to za posledicu imati povećanje cena usluga, ali ne i poboljšanje njihovog kvaliteta.

On dodaje da su takođe ukinuti neposredni izbori za mesne zajednice i tvrdi da nema reči ni o decentralizacija kako su predlagači naveli.

Božović tvrdi i da se predlogom zakona “ozakonjuju nezakonite radnje Gorana Vesića koje je vršio od 2015.godine u saradnji sa Direkcijom za gradsko građevinsko zemljište koja je potpuno nezakonito funkcionisala u godinama iza nas”.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Beograd, izmena zakona, Sednica Skupštine Srbije, Skupština Srbije

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • L
    Lav

    GLAVNI GRAD CE SAD BITI JAGODINA

EU gubi kredibilitet, a Zapadni Balkan nadu: Dojče vele o politici proširenja

Odnose Srbije i Nemačke karakteriše razvijena saradnja: Dačić primio nemačkog poslanika Hana

Samit je velika propuštena šansa: Brnabić posle najave da se sastanak u Parizu neće održati

Matura i potop - kako su dva događaja koja nemaju veze sa politikom postala politička tema

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore hitno pozvalo ambasadora Srbije na razgovor

Kompromisom do rešenja, ali tek kad Priština ukine takse: Vučić na sastanku sa poslanikom Bundestaga

Burno u Skupštini: Poslanici u klinču zbog ministra Šarčeviča i političke zloupotrebe dece

Vučić otkrio: Sa 99 odsto mogu da tvrdim - samita u Parizu neće biti (FOTO)

Analitičari ocenili: Evropska unija je najuticajniji igrač na Zapadnom Balkanu

Vučić kod Skata: Ambasador SAD se na Tviteru oglasio o razlozima sastanka (FOTO)

Zvanično stupili na dužnost: Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM položili zakletve

Samo jedan put do nastavka pregovora, Brnabić poručila: Dijaloga će biti kada Priština ukine takse

I "Gospodar Kosova" popustio pod pritiskom SAD: Veselji smenio trojicu iz vlade tzv. Kosova

Malim maturantima u Beogradu se priključio i deo studenata iz protesta "1 od 5 miliona"

Stefanović zahvalio Brazilu na doslednom stavu protiv prijema tzv. Kosova u Interpol (FOTO)

Delegacija Srbije protestovala u Briselu zbog tzv. Kosova

Tramp potpisao sporazum o ekstradiciji sa Prištinom

Posle odlaganja testa za malu maturu, oglasila se Brnabić: Šta je rekla o ostavci ministra prosvete

Velike promene u Srpskoj naprednoj stranci u narednih nekoliko meseci

Srbija protiv seksualnog nasilja u ratovima, Dačić poručio: Pojačati glasove zaboravljenih žrtava

Brnabić počela politički deo posete Parizu: Premijerka na sastanku sa francuskim zvaničnicima (FOTO)

Srpska policija i ruski bezbednjaci zajedno protiv terorizma: Stefanović i Patrušev o saradnji

Vučić na sastanku sa ministrom odbrane Belorusije: Zahvalnost zbog podrške suverenitetu Srbije

SAD i Rusija lome koplja oko Kosova: Ko su Trampove i Putinove diplomate koje stižu u Beograd?

Tramp potvrdio: Entoni Godfri novi ambasador SAD u Beogradu

Vučić je faktor mira i stabilnosti u nestabilnom okruženju: Najnovija analiza iz Slovenije

Najbolje je da se pitanje KiM reši pre izbora u SAD: Šormaz ocenio da bi tada Srbija dobila benefite

Kina ostaje pri stavu nepriznavanja Kosova: Stefanović se susreo sa Guom Šengkunom (FOTO)

Status kvo u dijalogu Beograda i Prištine nije održiv: Savet EU usvojio zaključke o Srbiji

Često dobijamo pretnje kada pišemo o Kosovu: Urednik francuskog Figaroa o pretnjama smrću

Teško je motivisati lidere obe strane da nastave pregovore: Han o dijalogu Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Mađarske poručio: Ne slažemo se sa kritikama EU, Srbija je napredovala

Takse moraju biti ukinute, dijalog nema alternativu: Brnabić posle Londona odlazi u Pariz

Skat: Žao mi je svake civilne žrtve stradale u bombardovanju

Savet EU još bez dogovora o proširenju: Zaključci spremni, evo šta je problem

"Srbija je na dobrom putu ka EU, brine me stabilnost u regionu": Premijerka Brnabić u Londonu (FOTO)

Srbi sa KiM čvršći nego što neki misle: Vučić poručio da ih niko neće naterati da se odreknu države

Orban želi saradnju Mađarske sa Republikom Srpskom (FOTO)

Dobra prosvetna saradnja dve zemlje: Vučić sa rektorom Azerbejdžanskog univerziteta za jezike (FOTO)

Packe za Prištinu iz Brisela zbog taksi na srpsku robu: Ministri EU oštro kritikovali Albance

Amerika se preko "Dejtona 2" vraća na Balkan: Rešenje za Kosovo na skupu najvećih svetskih igrača?

Vučić se sastao sa delegacijom Generalne uprave carina Narodne Republike Kine (FOTO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima