Sedam zaključaka sastanka Vučića sa Srbima sa KiM, Đurić poručio: Situacija na KiM prioritet za državu

Na današnjem sastanku predstavnika Srba sa KiM i predsednika Srbije Aleksandra Vučića doneto je sedam zaključaka

Marko Djuric
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić preneo je da je na današnjem sastanku sa 140 političkih predstavnika Srba i najznačajnijih institucija Srbije na KiM doneto sedam zaključaka po pitanju aktuelne situacije na KIM, među kojima je i da nema dijaloga Beograda i Prištine dok se ne ukinu takse.

- Razmotrena je na sveobuhvatan i temeljan način situacija na Kosovu i Metohiji sa kojom se kao država suočavamo, kao nacionalnom pitanju broj jedan - naveo je Ðurić.

Kaže da je prvi zaključak da je Srpska lista na izborima u nedelju ostvarila veličnastvenu pobedu i demonstrirala jedinstvo sprskog naroda i želju da svoje delovanje i opstanak zasniva na vezi sa državom Srbjom.

- Jedinstvo naroda na KiM i države je neraskidivo, a izbori su jasna poruka svima u Prištini i međunarodnoj zajednici da je tu vezu nemoguće prekinuti bez obrzira na pritiske - rekao je Đurić.

Marko Djuric

Marko Đurić - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Drugi zaključak je da posle te pobede na izborima, kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, ne sme da bude "spavanje na lovorikama" i hvalisanja, rekao je Ðurić.

Zato je, kako kaže, poslata poruka sa vrha predstavnicima Srba na KiM da se od njih očekuje da rade još više na unapređenju položaja našeg naroda na KiM.

Treći zaključak da poruka da su predstavnici Srba dužni da se bore svakog dana za srpske interese i da budu spremni ako bude potrebno da napuste svoje funckcije u slučaju novih pritisaka.

- Izabrani gradonačelnici će na severu obavljati svoje dužnosti u punom kapacitetu samo dok ne uslede novi pritisci koji bi njihovo delovanje učinilo besmislenim - rekao je Đurić

Ðurić navodi da je četvrti zakljčak da su svi jednoglasni da nema daljih razgovora sa privremenim insitucijama u Prištini u okviru dijaloga Beograd i Prištine do povlačenja taksi i pritisaka, bez obzira na različite ucene.

- Do završetka sastanka najavljenog za početak jula u Parizu ćemo pratiti situaciju pažljivo. Ako ni do tada ne bude povlačenja jednostranih taksi Prištine, Srbija če preduzeti vrlo energične, oštre i efikasne mere protiv predstavnika institucija u Prištini, koji će biti ciljane na interese separatista, ali takve da se izbegnu negativne posledice za Srbe na KiM. Apelujem i na predstavnike međunarodne zajednice da doprinesu smanjivanju mogućnosti eskalacije - kazao je Direktor Kancelarije za KiM.

Peti zaključak je, pošto je prisustvovao Vučić kao vrhovni komandant oružanih snaga Srbije, spremnost da se zaštiti srpski narod u pokušaju narušanja njegove bezbednosti i opstanaka.

Marko Djuric

Marko Đurić - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Izražena je nada da će međunarodna misija sprovoditi svoj mandat kako da do nasilnih scenarija nikada ne bi došlo. Ponovljena je iskrena rešenost Srbje da na miran način rešava probleme, ali i čelična odlučnost da se sprski narod na KiM zaštiti od svake evenetualne namere da ga više ne bude - naveo je Ðurić.

Šesti zaključak je da će biti ubrazana realizacija plana predsednika Vučića za ulaganje i sprovođenje brojnih projekata u srpske sredine na KIM: bolnice, puteve, škole, privredu, i slično.

Ðurić kaže da će sve sto je najavljeno da će biti završeno do Vidovdana biti gotovo, a ostalo kada kako je planirano.

Sedmi zaključak su Srbi sa KiM sami inicirali, a suština je poruka da se predsednik Srbije dobro borio za svoj narod. Oni su izrazili veliku zahvalnost predseniku Vučiću za velike napore u zaštiti srpskih interesa na KiM i pomoć Srbije narodu na KiM.

Ðurić je najavio da će Srpska lista u narednom periodu morati i šire da otvori svoja vrata, za sve ljude na KiM, iz različitih sredina, možda i one iz prošlosti sa različitim stavovima, kako bi i u naredom periodu moglo da se računa na konsenzualnu podršku.

"POBEDA SRPSKE LISTE JE POBEDA SRPSKOG JEDINSTVA"

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je, posle sastanka političkih predstavnika Srba sa KIM sa predsednikom Srbije, da su izabrani gradonačelnici spremni da napuste ponovo institucije ako ne bude razumevanja Prištine, ali i da će se to desiti na svim nivoima - od tužilaštava i sudova, do prosvete.

Prema njegovim rečima, pobeda Srpske liste je pobeda srpskog jedinstva.

Goran Rakic

Goran Rakić - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Na današnjem sastanku zahvalili smo predsedniku Vučiću na požrtvovanju, na svemu onome što radi da bi svima nama na KIM olakšao život - rekao je Rakić na konferenciji za novinare.

Kako kaže, izbori su pokazali da nije uspeo bojkot na koji su pozivali iz centra Beograda pojedini kvazipolitičari ili opozicija.

- A, taj bojkot bi značio da na severu KiM vladaju drugi, Albanci ili neko koga bi međunarodna zajednica postavila iz svog džepa a to bi značilo pogrom Srba - rekao je Rakić, podsetivši da u južnoj Mitrovici ne živi nijedan Srbin.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da uvaži volju naroda i dodao da od ambasadora i predstavnika međunarodnih organizacija nije dobio još nijednu čestitku na tome što je čitav proces protekao u miru.

- Ali su se setili izbornog procesa iz 2017. Kad mi u razgovoru sa ambasadorima pomenemo nešto od ranije, na primer pogrom, oni kažu:"hajde da pričamo o budućnosti, nemojte se vraćati u prošlost. A kad je njihov interes u pitanju onda se sete 2017, pa čak idu i do Prvog svetskog rata, Kosovskog boja. Valjda im je Miloš kriv kad je njihv interse u pitanju - zaključio je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić, koji dolazi iz Štrpca na jugu Kosmeta, rekao je da je ubedljiva pobeda na izborima na severu i Srbima južno od Ibra dala dodatnu snagu.

- Naša najevća snaga je jedinstvo, i ne samo političkih predstavnika, već i veća podrška Srba, izkazana kroz glasanje, politici Srpske liste i, pre svega, predsednika Vučića - rekao je Jevtić.

To je, kako je rekao, politika opstanka, normalnog života svakog Srbina na KiM, čiji je cilj mir.

- Nismo srećni kada vidimo inicijative i rezolucije u parlamentu u Prištini - dodao je Jevtić.

Kako je rekao, Srbi su danas jasno poslali poruku da neće uspeti da razbiju srpsko jedinstvo oni koji to pokušavaju.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je da je propao pokušaj Prištine da integriše severne opštine Kosmeta, kao što je najavljivao gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri.

- Srbi su bili jedinstveni, osetili opasnost i na demokratski i miran način sprečili ugrožavanje vitalnih interesa - rekao je Ivanović.

On je uveren da se po izlaznosti i glasovima za kandidate Srpske liste vidi da su oni koji su na prethodnim izborima glasali za neke durge kandidate, sada jednodušno glasali za Srpsku listu.

Milan Ivanović

Milan Ivanović - FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

- U Kosovoskoj Mitrovici je to posebno zanimljivo. Oni koji su glasali za Olivera Ivanovića na prethodnim izborima, sada su glasali za Gorana Rakić. Ovo najbolje odbacuje sulude optžbe pojedinih marioneta iz opozicije, koji pokušavaju svoju državu i Srbe da optuže za zločin nad Oliverom - rekao je Ivanović.

On je dodao da se situacija na Kosmetu pogoršava i da sve pokazuje da nema zamrznutog konflikta.

- Zato smo i podržali napore države i predsednika da se situacija na KiM što pre reši na kompromisan način, jer će sutra biti teže i gore za rešavanje situacije - rekao je Ivanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, Goran Rakić, Gradonačelnici, Marko Đurić, Srbi sa KiM, Srpska lista

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • O
  O majko moja

  Sve nepismena prosta masa iza tebe,ljudi koji ne znaju ni da se potpišu,kupili tamo neke diplome i misle stekli status u društvu.Ali nisu oni krivi,neko im daje vetar u leđa.Oni su uvreda za Srbe na KIM.

 • Z
  Zug

  Usvojen je sjajan zaključak,problem KiM je za RS prioritet u rešavanju,zar nije to u interesu državljana sa obe strane granice.

 • I
  iskreno

  da ne bi bio uticaj Beograda, N,Rasic dobio bih glasove za predsednika Kosovo.

Postavite nekad svoja leđa! Nikad oštrije Vučićeve kritike naprednjacima (FOTO) (VIDEO)

Zbog teksta u Figarou o Srbima na KiM uvrede Gujonu, a direktoru novina pretnje smrću

Vučićeva oštra kritika naprednjaka: Posle sednice Glavnog zasedao i Izvršni odbor SNS (FOTO)

Priština treba da prihvati legitimna prava Beograda na Kosovu: Džozef o sporazumu po pitanju KiM

Kosovska policija zabranila Srbima proslavu Sv. Trojice na Kosovu i Metohiji

Razgovor o međusobnoj saradnji: Vučić sa predstavnicima kineske agencije CIDCA (FOTO)

Republika Srpska neće pristati da bude članica NATO: Dodik poručio da slede primer Srbije

Tači očekuje pomoć Amerike na samitu u Parizu

"Imenovanje osuđenog za korupciju je uvredljivo": Kosnet uputio kritike Prištini

Politički kompromisi na Zapadnom Balkanu moraju biti nagrađeni: Han uoči sednice Saveta EU

"Obaveze iz briselskog dijaloga su jasne": Opomena za Tačija iz kancelarije EU

Uputstvo za rešenje kosovskog pitanja dolazi sa Zapada: Beogradu i Prištini stižu smernice

Kosovom se bave značajni evropski lideri u tome je Vučićeva pobeda, Vesić: Kompromis je rešenje

Putinov specijalac ponovo u balkanskoj igri: Šta za Srbiju znači dolazak novog ruskog ambasadora

Vučić na svečanoj akademiji povodom Dana MUP-a: Biti policajac, znači dati život društvu (FOTO)

Dodika od Hrvatske ka Budimpešti prati 16 vozila: Sledi sastanak sa Orbanom (FOTO)

Bogoljub Karić ponovo izabran za predsednika Pokreta Snaga Srbije BK (FOTO)

"Muslimani da shvate, BiH je država ravnopravnih naroda": Dačić odgovorio na Zvizdićeve provokacije

Đilas osporava projekat metroa, Vesić mu oštro odgovorio, a onda je usledio demanti lidera SSP

Očekujem da će još 10 država povući priznanje Kosova: Dačić kaže da više i ne mora da utiče na njih

Palma na obeležavanju Svete Trojice poručio: Albanska politika na KiM je zasnovana na lažima (FOTO)

Obradović je dao svoj maksimum da se dopadne Palmeru: Vesić opisao 4 različite poruke opozicije

Račak je najveći "fejk njuz" s kraja 20. veka: Francuski reporter o nepravdi prema Srbima i Kosovu

Pre tačno 20 godina poslednji srpski vojnik je napustio KiM (VIDEO)

Od januara zapošljavanje 2.000 ljudi u Zaječaru, Vučić najavio: Stiže nova fabrika (FOTO)

U Beogradu održan protest "Jedan od pet miliona" (FOTO)

Dodik ponovo izabran za lidera SNSD, Stefanović poručio: Nastavite da jačate Republiku Srpsku

Vučić obišao Zaječarski okrug i najavio nova ulaganja: Garantujemo sigurnu budućnost (FOTO) (VIDEO)

Moja molba prezrena, neću dodatnu zlu krv: Vučić o porukama koje poslednjih dana stižu iz Podgorice

Vučić želi da reši pitanje Kosova, senator SAD poručio: Dogovor s Prištinom vredan političkog bola

Kakva sudbina čeka dijalog Beograda i Prištine: Na jesen uskaču Amerikanci ili će EU pokazati zube?

Vučić čestitao rođendan kineskom predsedniku Ðinpingu

"Opština Dečani zanemaruje vladavinu prava": Kosnet uputio oštre kritike Prištini

20 godina od bitke na Košarama, Vučić poručio: Junaci nisu i nikada neće biti zaboravljeni (FOTO)

Vasiljević: Pogrešno predstavljanje Srbije je veoma loše

Vesić reagovao na tekst britanskog novinara: Idiotizam je optužiti Vučića da je za "zamrznuti" sukob

Pet imena u igri za naslednika Mogerini: Dva su nam jako poznata

Jačanje saradnje i bilateralnih odnosa: Brnabić sa delegacijom iz Francuske (FOTO)

Dačić na prijemu povodom Dana Afrike poručio: Gradimo odnose strateškog partnerstva

Odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou u istoriji: Čen Bo kod Vučića (FOTO)

"Maksimalna koordinacija SAD i EU može dovesti do sporazuma": Tači o dijalogu Beograda i Prištine

Nastavljena oštra polemika Vulina i Crnogoraca: Ko ne poznaje istoriju, a ko otima svetinje?

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima