Kosovo je Srbija! Haradinaj da prihvati realnost: Đurić odgovorio na prozivke iz Prištine

- Srbija, uključujući Kosovo i Metohiju, je jedno društvo i to je realnost koju u Prištini konačno treba da prihvate

  • 63

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić poručio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj treba da prihvati stvarnost da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija deo Republike Srbije, a Srbija je spremna za sporazum kojim će AP KiM garantovati najviši stepen autonomije, u skladu sa evropskim i svetskim standardima.

- Takođe, spremni smo da garantujemo brojna ljudska prava, uključujući pravo na upotrebu jezika i pisma za žitelje albanske narodnosti u našoj južnoj pokrajini, obrazovanje na maternjem jeziku i mnogo šta drugo. Srbija je država i Albanaca sa Kosova i Metohije i potrebno nam je međusobno poštovanje i uvažavanje - istakao je Ðurić u saopstenju, saopštila je Kancelarija za KIM.

Prema njegovim rečima, Srbija, uključujući Kosovo i Metohiju, je jedno društvo i to je realnost koju u Prištini konačno treba da prihvate.

- Dve godine Haradinaj gazi sve sporazume i dogovore i čini apsolutno sve da sruši dijalog Beograda i Prištine. I to čini pred očima celog sveta. Danas veoma loše glumi želju za sporazumom, plasirajući ideje koje su van kontakta sa stvarnošću u Srbiji, čiji je Kosovo i Metohija sastavni deo - istakao je Ðurić u saopštenju.

HARADINAJ HOĆE SPORAZUM ALI U POSTOJEĆIM GRANICAMA

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio oštre mere protiv Prištine, kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da su to politički stavovi prošlosti, a da je Priština spremna za sporazum koji uvažava realnost, u postojećim granicama.

- Vreme je da se prihvate evropske vrednosti, a ne stavovi koje ste imali u prošlosti a koji su ranije izazvali tragedije i patnju -  napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

On je naveo da "kosovsko društvo" pripada i kosovskim Srbima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    24. maj 2019 | 20:10

    Albanci su mislili da ćemo trpeti njihovo terorisanje, ali su se tu veoma prevarili.

  • Milos

    24. maj 2019 | 19:18

    Pa kako mozemo da pregovaramo se nekim koga ne priznajemo?Kosovo hoce da Srbija sa njim pregovara jer na taj nacin Srbija (priznata drzava) smatra sebi ravnom drzavu koja nema medjunarodno priznannje.Srbija sme o Kosovu da vodi razgovore da samo u okviru SB UN gde ima podrsku Rusije i Kine.Sve drugo je kukavicje jaje.Nismo svi veverice.

  • Lejla

    24. maj 2019 | 19:35

    KOSOVO JE SRBIJA !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA