Izbori za Evropski parlament pokazali da je EU i dalje u modi: Jadranka Joksimović o politici proširenja i Izveštaju o napretku Srbije

Srbija je označena kao jedna od prednjačećih zemalja, ne samo u procesu pregovora nego i korišćenja pretpristupnih fondova - podsetila je ministarka

  • 0

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović poručila je sinoć da su preliminarni rezultati izbora za Evropski parlament pozitivni za politiku proširenja i istakla da očekuje da i 2019. bude godina solidnog tempa za Srbiju na putu ka EU.

Mislim da rezultati pokazuju da je i za građane EU Evropa još u modi i da EU nije doživela zaborav svojih građana, već da su oni vrlo zainteresovani i agilni, iako su se različite zemlje bavile različim temama u predizbornoj kampanji - rekla je Joksimović na Evropskoj izbornoj noći, u organizaciji Delegacije EU u Srbiji.

Navela je da očekuje da Izveštaj o napretku Srbije, koji će biti objavljen 29. maja, bude pozitivan, zasnovan na činjenicama, koje, kaže, govore da nazadovanja nije bilo.

- Ne očekujem da bude nazadovanja ni u jednoj oblasti. Negde će biti većeg napretka, negde manjeg - istakla je Joksimović.

 IZBORI NOC EVROPA

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ona je podsetila da je Srbija označena kao jedna od prednjačećih zemalja, ne samo u procesu pregovora nego i korišćenja pretpristupnih fondova, koji nisu doživljaj EU kao bankomata, već zajedničke politike solidarnosti i smanjenja nejednakosti u EU.

Kako je navela, preliminarni rezultati izbora su pokazali da je održivo razvijana i razvijena, stabilna, a u budućnosti još naprednija EU ipak deo opšte brige građana EU.

Navodeći da sledi kombinatorika u EP kad je reč o koaliciji, Joksimović je navela da je očigledno da su proevropske snage odnele pobedu, što nje loša vest za zajedničku politiku proširenja, uz sve razlike koje postoje među političkim grupama u parlamentu.

- Očekujem da politika proširenja neće pasti u zaborav, već da će novi saziv evropskih insittuicja ponovo razmatrati zajedničku politiku proširenja kao svoju mogućnsot za obnavljanje liderskih kapaciteta EU - istakla je Joksimović.

 IZBORI NOC EVROPA

Foto: Tanjug/Rade Prelić

To bi značilo da stabilnost, prosperitet i bezbednost, mirovni projekat EU, i dalje putem aktivne integracije može da bude preneseno i na druge, koji su van EU.

- Ovo danas nije loša vest za nas, ni za proširenje - istakla je Joksimović.

Kako kaže, rezultati izbora, uz sve kombinatorike koje će kreirati konstlaciju u EU institucijama, nisu loša vest.

- EU je u modi i u EU i verujem da i mi treba da budemo zainteresovani za našu budućnost u EU uz sve prepreke koje će se pojavljivati i koje se pojavljuju, ali da održivi pravac razvijanja našeg društva zadržimo - istakla je Joksimović.

Prema preliminarnim projekcijama, najjace stranke i dalje će biti Evropska narodna partija, Socijademokrate i Alijansa liberala i demokrata za Evropu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA