Šta će Srbija čuti danas u 16 časova? Ovo do sada znamo o sednici o Kosovu i Metohiji

Šta piše u izveštaju, kako će izgledati sednica, ko će joj prisustvovati, kakva su očekivanja i da li ćemo čuti plan za KiM

Aleksandar Vučić, skupstina, Kosovo
Foto: Telegraf/Marko Todorović/parlament.gov.rs

U Skupštini Srbije danas će biti održana posebna sednica na čijem će dnevnom redu biti izveštaj o Kosovu i Metohiji koji će poslanicima predstaviti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sednici, čiji je početak zakazan za 16 sati, prisustvovaće premijerka Ana Brnabić, ministri i direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić. Uoči sednice, u parlament je prošlog četvrtka stigao pomenuti izveštaj, koji je prosledila Kancelarija Vlade Srbije za Kosovu i Metohiju.

IZVEŠTAJ O PREGOVORIMA

- Srbija je odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na KiM - navodi se u Izveštaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine koji je dostavljan skupštini, a koji će biti predmet rasprave.

- Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće - piše u izveštaju Kancelarije Vlade Srbije za KiM, a koji će biti predstavljen na sednici parlamenta.

Na početku izveštaja se konstatuje da je Vlada Srbije 2013. godine zatražila i od Narodne skupštine dobila odobrenje za otpočinjanje političkog dijaloga sa privremenim institucijama u Prištini.

Odobrenje za vođenje političkog dijaloga usvojeno je u dokumentu pod nazivom “Rezolucija o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave na KIM koji je u januaru 2013. godine odredio ''crvene linije'' Srbije i koji je tokom dijaloga predstvaljao pravni osnov i okvir delovanja izvršne vlasti u procesu.

Ističe se da su Srbi na KiM Prvim sporazumom dobili mogućnost da na severu pokrajine organizuju organe lokalne vlasti, a kritike da je Srbija tim sporazumom pristala na ukidanje sopstvenih institucija lokalne samouprave, naglašava se u izveštaju, proizvoljne su.

- Srbi su dobili pravo na formiranje ZSO kao dodatnog mehanizma institucionalne zaštite njihovih prava u Pokrajini - stoji u izveštaju.

Zajednica srpskih opština

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

U dokumentu je izvučeno nekoliko glavnih zaključaka u vezi politike Srbije, a prvi je da je Beograd odabirom mirovnog principa za aktivno i posvećeno angažovanje u pregovorima napravio “svojevrsno strateško iznenađenje”.

Taj zaključak, kako se navodi, potvrđuje činjenica da su privremene institucije u Prištini od 2013. pokušavale da izbegnu ispunjenje svojih obaveza iz dijaloga, da napuste ovaj proces i /ili da primoraju Srbiju da učini to isto.

Ocenjuje se da taj podatak jasno svedoči da pregovarački proces i primena dogovora u osnovi nisu u interesu Prištine i da upravo zato ona nastoji da ih u potpunosti uruši.

Navodi se da je politički dijalog u svakom smislu radio za interese srpske strane koja je u periodu pregovora uspela da sačuva mir na prostoru Pokrajine i šire, te da u tom periodu nije bilo ozbiljnijih bezbednosnih kriza.

Takođe se konstatuje da je odvijanje dijaloga bilo korisno za sve strane i da se jedino tim putem mogu osigurati trajni mir i stabilnost kao vrhunske vrednosti.

Još jedan zaključak se odnosi na to da je angažovanje Srbije u političkom dijalogu očigledno uspelo da delimično amortizuje beskompromisan stav podržavalaca tzv. nezavisnosti Kosova.

- Imajuću u vidu da oni sve češće zvanično zahtevaju da se pregovorima iznađe sveobuhvatno trajno rešenje za KiM, jasno je da više ne smatraju da je to završena stvar - ističe se u izveštaju.

Među zaključima je i taj da je Srbija u osnovi uspela da u potpunosti zaštiti svoje interese u Pokrajini i u kontekstu evropskih integracija bez davanja suštinskih ustupaka.

Uprkos kritikama vezanih za navodnu predaju srpskih institucija na severu KiM, na tom prostoru, kako se navodi, Srbi trenutno dominiraju svim političkim, policijskim i pravosudnim institucijama.

Bilo je ukupno 188 sastanaka, od kojih 24 na visokom političkom nivou, te 45 sporazuma koji su doneli dobiti za srpsku stranu na KiM.

Aleksandar Vučić, Hašim Tači, Mogerini

Vučić, Mogerini i Tači - Foto: Tviter@MajaEUspox

TOK SEDNICE

Uvodni govor na posebnoj sednici imaće predsednik Srbije, a Vučić će tom prilikom izneti istorijske činjenice odnosa Srba i Albanaca, ali i predstaviti detaljnu analizu sadašnjih odnosa dva naroda, objavile su Novosti.

Ovaj list dodaje da će predsednikovo obraćanje trajati tri sata, a da će posle toga poslanici imati još četiri sata za raspravu.

Beta prenosi da bi rasprava mogla da potraje i dva dana, a vladajuća Srpska napredna stranka najavila je da će tražiti da se udvostruči vreme za raspravu, odnosno da poslanici za raspravu imaju deset sati.

Predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da očekuje da će debata biti sadržajna i da će trajati dugo, a da će posle Vučićevog izlaganja svi šefovi poslaničkih grupa i poslanici imati priliku da komentarišu izveštaj i da iznesu svoje stavove.

U tom smislu, pošto izveštaj usmeno podnese predsednik Srbije počeće rasprava, a na kraju će izveštaj o Kosovu biti stavljen na usvajanje.

SRBIJA SKUPSTINA SEDNICA

Gojković - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

KO ĆE PRISUSTVOVATI SEDNICI?

Poziv da prisustvuju dobili su i premijerka Ana Brnabić, članovi Vlade i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a svoje učešće najavili su i predstavnici Srpske liste sa Kosova.

Deo opozicije, koji inače bojkotuje rad parlamenta, najavio je da neće doći na ovu sednicu.

To su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekli Goran Ćirić (DS), Boško Obradović (Dveri), Sanda Rašković Ivić (Narodna stranka), Marko Ðurišić (SDS) i Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde).

I predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović najavio je da njegova stranka neće učestvovati u raspravi.

S druge strane, lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović najavio prisustvo na sednici, rekavši da je to "prilika koja se ne sme propustiti".

Nisu se još oglasili predstavnici opozicione Srpske radikalne stranke, kao i Lige socijaldemokrata Vojvodine, ali se očekuje da će prisustvovati sednici.

Tu će naravno biti i poslanici vladajuće većine, odnosno Srpska napredna stranka i Socijalističke partije Srbije, kao i njihovi koalicioni partneri.

Skupština Srbije, poslanici

Plenarna sala Skupštine Srbije tokom bojkota od strane opozicije - FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/

OČEKIVANJA OD SEDNICE

Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je današnja sednica parlamenta o KiM, na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneti izveštaj o stanju na KiM i o dijalogu koji se vodi već šest godina s Prištinom, prilika da se čuje puna istina o tome šta zemlju čeka.

- Na plenarnoj sednici pred poslanicima, ali i za celu javnost, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće o Kosovu i Metohiji, govoriće o onome gde smo danas, koji su to sve bili strahovi sa kojima smo suočali u prošlosti, šta je to što smo mogli da učinimo, a nismo učinili i kuda idemo kada je reč o KiM - rekao je Petković.

Takođe će se govoriti o tome da li ćemo danas da donosimo odluke ili ćemo kao u nekim prethodnim vremenima čekati da vreme prolazi.

- Jednostavno tokom godina i godina i decenija bilo je lakše govoriti ono što narod želi da čuje, a ne ono što je istina i ono što je neophodno da se učini - istakao je Petković.

Sednica o KiM je prilika da se čuje puna istina o tome šta nas čeka, naglašava Petković i dodaje da će se govoriti o KiM i sa političkog, sociološko, ekonomskog, pravnog i društvenog aspekta, zato što je pitanje Kosova i Metohije kompleksno.

Aleksandar Vucic

Kozarev, Petković i Vučić - Foto: Tanjug/Rade Prelic

Poslanik Srpske liste Slavko Simić izjavio je da se sednica o Kosovu i Metohiji održava u značajnom trenutku za Srbe i da se očekuje da će se čuti mišljenja različitih parlamentarnih grupa, ali predlog rešenja kosovskog problema.

Simić je naveo da će politički predstavnici na poziv predsednice skupštine Maje Gojković prisustvovati sednici gde će rukovodstvo i poslanike Srbije upoznati sa situacijoim na Kosovu i Metohiji.

- Od današnje sednice očekujem da javnost čuje koliko je država u proteklih nekoliko godina uložila i koliko je mislila na srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji. Koliko je infrastrukturnih, ekonomskih i poljoprivrednih projekata uloženo za razvoj srpskih sredina i srpskog naroda, ali naravno očekujem i da javnost čuje realno stanje o surovom položaju srpskog naroda koji se bori za opstanak na KiM - ističe Simić.

Očekuje da će se na sednici čuti mišljenja različitih parlamentarnih grupa.

- Kada predsednik predstavi izveštaj očekujem da će rasprava artikuliše u pravcu da se čuju mišljenja različitih parlamentarnih grupa ali i da čujemo predlog rešenja kosovskog problema koji će se možda u nekoj budućoj fazi dijaloga naći na pregovaračkom stolu između Beograda i Prištine - navodi Simić.

Slavko Simić

Simić - Foto: www.mc.rs

DA LI ĆEMO ČUTI PLAN ZA KiM?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će poslanicima Narodne skupštine predstaviti detaljan izveštaj o dosadašnjim pregovorima vođenim u Briselu o rešavanju problema KiM, ali na sednici neće biti predstavljen detaljan plan srpske strane koji će biti ponuđen Prištini.

Naime, Vučić je na konferenciji posle sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM, komentarišući navode pojedinih medija da neće izneti nikakav novi plan, rekao da je logično da država ne iznosi javno svoje planove i protivnicima predoči svoj sledeći korak.

- Mi igramo partiju šaha, imamo damu i topa manje i sudija je pod njihovom kontrolom... I sad mi treba da izađemo i kažemo sta ćemo uraditi u budućnosti. Da li je moguće da neko pametan traži da iznesemo naše korake? To je pitanje teških razgovora ili pregovora. Kako smemo da iznesemo šta pokušavamo da uradimo, da damo protivnicima sve na tacni - upitao je Vučić.

SRBIJA KIM PREDSTAVNICI

Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka sa Srbima sa KiM - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je rekao da će u parlamentu podneti izvestaj o tome šta se do sada dešavalo i da će govoriti načelno o tome kako da se borimo za srpski narod, ali tako da se ne otkrije nijedan taktički potez.

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Kosovo, Kosovo i Metohija, Maja Gojković, opozicija, Opozicija, Petar Petković, Savez za Srbiju, Skupština Srbije, Slavko Simić, Srpska lista, SzS

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (22)
Poređaj komentare:
 • D
  Dr.talle

  I samo jedna opcija NORMALIZACIJA ODNOSA .E IMA JOS JEDNA BOLJE RAT NEGO PAKT.

 • B
  Boža zemunac

  Ništa se neće desiti. Biće po onoj narodnoj, tresla se gora, rodio se miš.

 • J
  Janko

  Veoma bitna sednica,ne samo za ljude na KiM već i nas ovde!

Postavite nekad svoja leđa! Nikad oštrije Vučićeve kritike naprednjacima (FOTO) (VIDEO)

Zbog teksta u Figarou o Srbima na KiM uvrede Gujonu, a direktoru novina pretnje smrću

Vučićeva oštra kritika naprednjaka: Posle sednice Glavnog zasedao i Izvršni odbor SNS (FOTO)

Priština treba da prihvati legitimna prava Beograda na Kosovu: Džozef o sporazumu po pitanju KiM

Kosovska policija zabranila Srbima proslavu Sv. Trojice na Kosovu i Metohiji

Razgovor o međusobnoj saradnji: Vučić sa predstavnicima kineske agencije CIDCA (FOTO)

Republika Srpska neće pristati da bude članica NATO: Dodik poručio da slede primer Srbije

Tači očekuje pomoć Amerike na samitu u Parizu

"Imenovanje osuđenog za korupciju je uvredljivo": Kosnet uputio kritike Prištini

Politički kompromisi na Zapadnom Balkanu moraju biti nagrađeni: Han uoči sednice Saveta EU

"Obaveze iz briselskog dijaloga su jasne": Opomena za Tačija iz kancelarije EU

Uputstvo za rešenje kosovskog pitanja dolazi sa Zapada: Beogradu i Prištini stižu smernice

Kosovom se bave značajni evropski lideri u tome je Vučićeva pobeda, Vesić: Kompromis je rešenje

Putinov specijalac ponovo u balkanskoj igri: Šta za Srbiju znači dolazak novog ruskog ambasadora

Vučić na svečanoj akademiji povodom Dana MUP-a: Biti policajac, znači dati život društvu (FOTO)

Dodika od Hrvatske ka Budimpešti prati 16 vozila: Sledi sastanak sa Orbanom (FOTO)

Bogoljub Karić ponovo izabran za predsednika Pokreta Snaga Srbije BK (FOTO)

"Muslimani da shvate, BiH je država ravnopravnih naroda": Dačić odgovorio na Zvizdićeve provokacije

Đilas osporava projekat metroa, Vesić mu oštro odgovorio, a onda je usledio demanti lidera SSP

Očekujem da će još 10 država povući priznanje Kosova: Dačić kaže da više i ne mora da utiče na njih

Palma na obeležavanju Svete Trojice poručio: Albanska politika na KiM je zasnovana na lažima (FOTO)

Obradović je dao svoj maksimum da se dopadne Palmeru: Vesić opisao 4 različite poruke opozicije

Račak je najveći "fejk njuz" s kraja 20. veka: Francuski reporter o nepravdi prema Srbima i Kosovu

Pre tačno 20 godina poslednji srpski vojnik je napustio KiM (VIDEO)

Od januara zapošljavanje 2.000 ljudi u Zaječaru, Vučić najavio: Stiže nova fabrika (FOTO)

U Beogradu održan protest "Jedan od pet miliona" (FOTO)

Dodik ponovo izabran za lidera SNSD, Stefanović poručio: Nastavite da jačate Republiku Srpsku

Vučić obišao Zaječarski okrug i najavio nova ulaganja: Garantujemo sigurnu budućnost (FOTO) (VIDEO)

Moja molba prezrena, neću dodatnu zlu krv: Vučić o porukama koje poslednjih dana stižu iz Podgorice

Vučić želi da reši pitanje Kosova, senator SAD poručio: Dogovor s Prištinom vredan političkog bola

Kakva sudbina čeka dijalog Beograda i Prištine: Na jesen uskaču Amerikanci ili će EU pokazati zube?

Vučić čestitao rođendan kineskom predsedniku Ðinpingu

"Opština Dečani zanemaruje vladavinu prava": Kosnet uputio oštre kritike Prištini

20 godina od bitke na Košarama, Vučić poručio: Junaci nisu i nikada neće biti zaboravljeni (FOTO)

Vasiljević: Pogrešno predstavljanje Srbije je veoma loše

Vesić reagovao na tekst britanskog novinara: Idiotizam je optužiti Vučića da je za "zamrznuti" sukob

Pet imena u igri za naslednika Mogerini: Dva su nam jako poznata

Jačanje saradnje i bilateralnih odnosa: Brnabić sa delegacijom iz Francuske (FOTO)

Dačić na prijemu povodom Dana Afrike poručio: Gradimo odnose strateškog partnerstva

Odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou u istoriji: Čen Bo kod Vučića (FOTO)

"Maksimalna koordinacija SAD i EU može dovesti do sporazuma": Tači o dijalogu Beograda i Prištine

Nastavljena oštra polemika Vulina i Crnogoraca: Ko ne poznaje istoriju, a ko otima svetinje?

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima