≫ 

Zamrznuti konflikt nije rešenje, bez kompromisa pitanje je trenutka kada će Albanci napasti: Vučić naciji predstavio izveštaj o KiM (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Srbije poručio je da je vreme da se otvoreno izabere između slatke laži i gorke istine, ma kakva ona bila

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, na posebnoj sednici u Skupštini Srbije, prisustvovali su  premijerka Ana Brnabić, svi članovi njenog kabineta, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić, predstavnici Srpske liste, šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici, kao i predstavnici diplomatskog kora.  naciji predstavio je Izveštaj o Kosovu i Metohiji, o dosadašnjim pregovorima vođenim u Briselu o rešavanju problema KiM.

U izveštaju se navodi da je Srbija odlučna da nastavi pregovore s Prištinom čim se za to stvore uslovi i da nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na KiM. 

Predsednik je obraćanje započeo pozdravljajući sve prisutne, poslanike, predstavnike institucija na KiM...

- Želim pre svega da se zahvalim svima koji se nalaze u ovoj sali i koji žele da razgovaraju na odgovoran način.  Celu raspravu poćeću u odgovorom na pitanje u šta verujemo, u laž ili istinu. Bez tog odgovora nećemo znati u za šta smo sposobni, gde su granice naše države, gde je Kosovo, a gde Metohija, ko su nam prijatelji - započeo je svoje obraćanje predsednik Srbije.

- Ko su nam prijatelji i da li imamo pravo da budemo neprijatelji sa onima od kojih u velikoj meri zavisi naša budućnost? Da li smo sebi prijatelji ako odbijamo da se suočimo sa istinom -  upitao je Vučić.

Zasedanje skupštine o Kosovu, skupština Srbije, Kosovo Aleksandar Vučić - zasedanje o KIM - Foto: Nikola Tomić

MOJ POSAO JE DA SAOPŠTIM ISTINU, GORKU, NEPRIJATNU, ALI SAMO ISTINU

- Moj posao je da ljudima saopštim istinu, gorku, ponekada neprijatnu ali samo istinu. Boriću se za naš narod na KiM i za Kosovo i Metohiju. Duga i teška borba se vodila oko Kosova. Ako posmatramo 2000 godina unazad videćemo da su se vlasti menjale, a broj Srba smanjivao. Prvi put 1999. godine Albanci predstavljaju većinu i to u trenutku najvećeg progona Srba - nastavio je Vučić.

Predsednik je istakao da je Njegoš govorio da je samoobmana ubitačna i za ljude i za narode i upitao da li smo u Srbiji svesni toga da ako obmanjujemo sebe ne znači da ćemo sami sebe uspeti i da prevarimo.

- Nećemo sutra imati onoliko Kosovo u Srbiji tako što ćemo se grčevito držati svojih maštarija. Ne vredi to što krivimo realnost, selektivno biramo informacije i pokušavamo da to uklopimo u ono što mi želimo... - primetio je Vučić.

On je naveo da nije slučajno Isidora Sekulić rekla da smo mi narod koji u stvarnost ne veruje i koji stvarnost ne voli.

- Vere i ljubavi za realnost nikada nismo imali. Ne ide to i vreme je da otvoreno izabremo između slatke laži i gorke istine - istakao je Vučić.

VIŠEVEKOVNA BORBA OKO KIM - NEKE BITKE SU DOBIJENE, NEKE IZGUBLJENE

Predsednik Aleksandar Vučić ukazao je danas da se duga i vševekovana borba vodila oko KiM, ali i oko Vojvodine i drugih delova Srbije.

- U nekima smo pobedili, a nekima izgubili - naglasio je Vučić i istakao da poraze nikada nismo hteli da prihvatimo i kada smo ih dožviljavali zaredom u kratkom vremenskom periodu.

U pitanju je, kaže, matematika ko je koliko vladao tom teritorijom.

Podsetio je da su Rimljani pokoravali Ilire i Dalmate do 395. godine, a da posle vlada Vizantija oko 550 godina.

- U sedmom veku dolaze slovenska i srpska plemena na teritoriju današnjeg KiM, od 960. do 1080. na toj teritoriji su se za prevlast borili Vizantija i različiti srpski vladari. Srpski vladari na KiM od 1800. do 1389. godine. Turci zatim do 1912. godine. Srbija vlada na KiM od 1912. zajedno sa Albancima, koji nisu bili zadovoljni, do 1999. godine. Ovalo ili onako, od Kumanovskog sporazuma upravljaju upravljaju međunarodna zajednica i Albanci i deo međunarodne zajednice koji je bio podrška stvaranju nezavisnog Kosova - kazao je Vučić.

DEMOGRAFSKI PODACI PORAŽAVAJUĆI

Kako je rekao, demografski podaci u poslednjih 120 godina pokazuju kako se menjao dramatično broj Srba:

Na KiM je 1455. živelo oko 98 odsto Srba, zatim 1871. živelo 32 odsto Albanaca, 64 odsto Srba, zatim dolaze srpsko- turski ratovi i tada najdramatičnije g gubimo broj Srba i prvih put 1899. Arbanasi predstavljaju većinu sa 48 odsto a Srbi sa 44 odsto.

Došlo je do velikog iseljavanja i velikog i teškog progona Srba, dodao je Vučić i istakao da smo prvi put tada, posle Berlinskog kongresa, imali svoj konzulat u Prištini, pri Otomanskoj imeriji, i postavili prvog konzula Luku Marinkovića 1889.

- Nikako nismo mogli da se oporavimo do balkanskih ratova, nijedna vlast nije mogla da organizuje do balkanskih ratova ustanak na KiM do oslobođenja 1912. godine... kazao je Vučić.

ZA 30 GODINA PREPOLOVLJEN BROJ SRBA NA KIM

Predsednik Srbje Aleksandar Vučić danas je upozorio na katastrofalne razmere nacionalne katastrofe kroz koju je naš narod prolazio navodeći da od 1961. godine i demografski gubimo tle pod nogama na Kosovu i Metohiji.

- Te godine imamo 27 odsto Srba, vec 1971. - 21 odsto, 1981. godine 15 posto Srba, a 1991. samo 11 odsto, što znaci da je za 30 godina broj Srba na KiM prepolovljen - rekao je Vučić.

Vučić je izneo i podatke o broju srpske dece u školama.

- Kolike su razmere nacionalne katastrofe pokazuje i broj srpske dece u školama: tako je 1961. srpske dece bilo oko 100.000, 1999. - 59. 000, a danas svega 16. 000 srpske dece u skolama - kazao je on.

- Danas na Zapadnom Balkanu zivi 7,46 miliona Srba, a oko 4 miliona i 70 000 Albanaca, naveo je Vucicć dodajući da je u Srbiji negativan prirodni prirastaj, a Albanci imaju pozitivan - 

Ukoliko sebe ne promenimo biće nas za sto godina i duplo manje nego Albanaca.

- Srbi imaju negativan prirodni priraštaj, Albanci pozitivan. Po procenama UN Srbija će 2050. godine imati 5,5 miliona stanovnika, a 2100. godine svega 3,5 miliona stanovnika. Godine 2010. Albanaca će biti 9,6 miliona, a Srba će biti manje, ukupno, 4,3 miliona. Da bi ostvarili pozitivan priraštaj, neophodno je da žene rađaju minimum troje dece, u suprotnom imamo veoma malu šansu da govorimo o sopstvenom opstanku - istakao je Vučić.

OGROMNI GUBICI U RATOVIMA

Predsednik Srbje Aleksandar Vučić naveo je i da  među istorijskim činjenicama koje su doprinele katastrofičnom stanju za opstanak na KiM , i 500 godina koliko smo proveli pod Turcima, kao i to što smo istovremeno doživeli tragične gubitke u ratovima - od balkanskih ratova, preko Prvog i Drugog svetskog rata, i ratova 90-ih godina, do NATO agresije.

- Sve su to bili ogromni udarci demografskoj vitalnosti zemlje od kojih se nikada nismo oporavili -  kazao je Vučić.

Napomenuo je da od 1945. godine, osim zabrane povratka Srbima i Crnogorcima na Kosovo imali smo i povećanje ustavnih nadležnosti za Albance.

- Od 90-ih godine posle decenija ćutanja na progon Srba sa KiM, želeći nacionalnu obnovu, očekivali smo da imamo bolje rezulate, ne ulazeći u suštinu problema sa Albancima, brojeve, ono što je "dete moglo da sabere", a mi se pravili da to ne možemo - rekao je Vučić.

Bila je velika greška i to što potcenjivali moć moć međunarodne zajednice

- Ali, opet, šta god da možemo da im kažemo, trebalo je da bolje računamo, ne zbog njih, već zbog sebe, a ne da vrednost BDP svedemo na 50 odsto od onog što je bilo 91. godine - ukazao je Vučić.

On je rekao i da posle devedesete, ko god dosao na vlast, bez obzira kakave namere imao, bio je u teškoj situaciji da nesto sačuva, a tome su, kako je naveo, doprineli brojni problemi kao sto su loše odluke komunističkih vlasti o zabrani povratka Srba i Crnogoraca na KIM.

NIKAD VIŠE POGROM SRBA NA KOSOVU I METOHIJI

Više nikada neće biti novih pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, poručio je danas u parlamentu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je nakon toga dobio veliki aplauz.

- Nisu uspeli nikada da oslabe toliko Srbe u pokrajini, niti srpski narod na severu, da ne budemo u stanju i namerno kažem - ne budemo, jer to neće biti samostalni odgovor našeg naroda sa severa, već celokupnog našeg naroda, ako bilo ko bude pokušao da ih fizički ugrozi, na bilo koji način - rekao je Vučić

Pogroma kao iz 2004. više neće biti, poručio je Vučić.

Zasedanje skupštine o Kosovu, skupština Srbije, Kosovo Aleksandar Vučić, sednica o KiM - Foto: Nikola Tomić

ĐINĐIĆ PREDVIĐAO DA ALBANCI ŽELE DA STVORE NEZAVISNO KOSOVO

Ubijeni premijer Zoran Ðinđić je još 2003. godine upozorio Savet bezbednosti UN da Albanci žele nezavisno Kosovo, naveo je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz sadržaja Ðinđićevog pisma UN, koji je pronašao zajedno sa saradnicima.

Kako je rekao, Ðinđić je u pismu predviđao šta će se sve dogoditi na Kosovu i Metohiji i da Albanci žele da stvore nezavisno Kosovo.

- Napisao je i da su sve bile neistine šta su govorili u prethodnom periodu i ukazao je na sve opasnosti - rekao je Vučić i dodao da tada predstavnici Srbije prvi put počinju da mole bar za podelu Kosova.

- U dokumentaciji do koje smo retko dolazili, našli smo pismo Đinđića SB UN-A I on dobro predviđa šta će se dešavati na KiM, govori da Albanci žele da stvore nezavisno Kosovo i ukazuje na sve opasnosti. Tada prvi put počinje da se govori i moli 16 godina ranije, prvi put naši predstavnici traže da dobijemo bar podelu, kada smo bili u mnogo boljoj poziciji, ali svi to tada odbijaju - ističe Vučić.

Vučić je rekao da su mnogi, posle 2000. godine, očekivali da će doći do velikog poštovanja tzv. demokratskih snaga, da je to samo demokratsko pitanje i da Zapad nema druge interese i da će vratiti Kosovo pod kontrolu Srbije.

- Dešavalo se sve suprotno, bili smo iznenađeni svakim potezom protiv nas, morali smo da odustajemo od političkog i pravnog kontinuiteta i dolazili do toga da puštamo osuđene i neosuđene albanske teroriste iz naših zatvora, i to njih stotine. Zatim smo pokušavali da vodimo politiku zamrznutog konflikta iako smo se pravili da ne vidimo da polako ali sigurno klizimo ka nezavisnosti Kosova - rekao je Vučić.

PRIŠTINA NIJE FORMIRALA ZSO JER IM NIJE DOZVOLIO ZAPAD

Evropske sile i SAD dozvolile su Prištini da šest godina ne formira Zajednicu srpskih opština, što je bila jedina obaveza Albanaca iz Briselskog sporazuma, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Jednu jedinu obavezu koju su imali nisu ispunili zato što im je neko dozvolio da je ne ispune. Zato što su im evropske sile i SAD rekle - vama je dozvoljeno da je ne ispunite - rekao je Vučić na posebnoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj KiM.

On je istakao da je prošlo šest godina, a da Albanci još nisu omogućili formiranje ZSO, kao što je prošlo više od 200 dana kako su uveli takse na robu iz centralne Srbije, a da se niko zbog toga "ne sekira".

On je rekao i da niko ne reaguje ni na to što su danas ponovo najavili formiranje velike Albanije, a da bi, da se u Srbiji govori o Republici Srpskoj, bilo potpuno drugačije.

- Da je neko od nas pomenuo Republiku Srpsku, metaforično rečeno bi nas obesili u Briselu - rekao je Vučić.

On je istakao da to nije ni pravedno ni pravično i da pokazuje dvostruke standarde, ali da Beogradu ostaje jedino da razume kako stoje stvari i nastavi da se bori na najbolji mogući način.

Predsednik je rekao da su Albanci razumeli da Srbi žele ZSO kako bi veze između Srba na jugu i na severu bile institucionalizovane, odnosno da se povežu četiri opštine sa severa sa šest opština na jugu.

- To je bila naša namera, tražili smo nadzorne funkcije, izvršna ovlašćenja - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da brine o srpskom narodu i o onima građanima koji žele da država Srbija o njima brine, a da nije naročito zainteresovan za to šta se dešava u Kačaniku, Glogovcu, Suvoj Reci..

Zasedanje skupštine o Kosovu, skupština Srbije, Kosovo Aleksandar Vučić - zasedanje o KiM - Foto: Nikola Tomić

UBISTVO IVANOVIĆA JE I POKUŠAJ DA SE UBIJE IDEJA O RAZGRANIČENJU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se ubistvo Olivera Ivanovića poklopilo sa raspisivanjem izbora u Beogradu 2018. godine, kada su neki očekivali smenu aktuelne vlasti, te da su tada pokušali da unište ideju o razgraničenju, kako bi sprečili Srbe da dobiju deo teritorije na KiM.

- Raspisuju se izbori za Beograd, očekuje se promena vlasti i, kada neki očekuju da to bude početak promene vlasti i kraja Vučićevog režima, tog dana u Kosovskoj Mitrovici je ubijen Oliver Ivanović, jedan od lidera Srba sa KiM, politički protivnik Srpske liste - kazao je Vučić.

Kaže da su poslednjih dana bila tri teksta u značajnim zapadnim medijima koji govore kako je baš to ubisto doprinelo uništavanju ideje o razgraničenju i bilo kakvim srpskim snovima da Srbi ne bi dobili "nešto od teritorije KiM".

Vučić navodi da je zatim usledila žestoka orkestrirana kampanja iz zapadnih centara moći, zajedno sa nekima u domaćoj javnosti, koji im "terciraju", uz ulogu algbanskih medija.

- Rade to sa željom i namerom da se potpuno kriminalizuje naš narod na KiM, a posebno Srbi sa severa KiM jer nisu želeili da dozvole upliv kosovskih Albanaca - kazao je on.

Vučić kaže da su izmišljali ko je ubio Ivanovića i hapsili čak na osnovu izjava političara sa Savskog venca u Beogradu, koji se predstavljaju kao političari sa Kosova, a sve da bi sever bio laka meta za sve njih, pošto se pokazao "kao veoma tvrd orah".

- I danas je sever KiM lakša meta, što je doprinos Albanaca, zapadnih sila i delom srpske politike - dodao je Vučić.

- Dva su  različita scenarija su moguća, jedan je normalizacija odnosa sa Albancima, a drugi je zamrznut konflikt prekidan povremenim sukobima koji bi bio katastrofalan i nikako nam ne odgovara - rekao je Vučić.

- Zamrznut konflikt ne može da postoji kao naše rešenje, jer ga Albanci neće! Pitanje je dana i meseca kada će da napadnu Srbe! Normalizacija može biti u 2 slučaja, postizanje sporazuma u kojoj je Kosovo nezavisna država, a drugo je razgraničenje - kazao je predsednik.

- U rezoluciji 1244 ima i dobrih, ali i loših stvari po nas, loše nismo ni gledali. Ljudi ne znaju da u rezoluciji piše da su Srbi vršili teror na Kosovu i Metohiji - kazao je Vučić.

PREGOVORI BEOGRADA I PRIŠTINE

Vučić je podsetio da je sve počelo 9. septembra 2010, kada je Savet bezbednosti UN pozdravio spremnost EU da olakša proces dijaloga između Beograda i Prištne.

Naveo je da je prvi sastanak kojim je posredovala EU održan 8. marta 2011. a na kojem su učestvovali Borko Strefanović i Edita Tahiri.

Podsetio je i da su 2012. postignuti tehnički sporazumi o slobodi kretanja ljudi i robe, matičnim knjigama, carinskom pečatu, katastru, priznavanju univerzitetskih diploma, upravljanju granica, regionalnoj saradnji.

- Od 9. septembra do 20. aprila 2013. godine vođeni su teški razgovori kada Ivica Dačić potpisuje Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, u maju usaglašen je plan implementacije tog sporazuma. A, iste godine postignut je aranžman o oficirima za vezu i Kancelarija za KiM je dobila nadležnost obavljanja stručnih i operativnih poslova u pregovaračkom procesu - nastavio je Vučić.

Istakao je i da je 2013. održano 40 sastanaka od kojih je osam bilo na visokom političkom nivou, a 32 na tehničkom nivou.

Zatim je, dodaje predsednik, 19. marta 2014. usaglašeni fitosanitarni sertifikati i veterinarski i zdravstveni sertifikati za gotove proizvode kojim je, ističe, omogućen neometan plasman robe iz centralne Srbije.

Od marta do septembra 2014, podseća Vučić, usled lokalnih izbora u Srbiji i formiranja vlade privremenih institucija u Prištini dolazi do prekida dijaloga.

- Onda smo 14. novembra 2014. postigli dogovor o posetama zvaničnika, međutim, kao što ste videli, oni se toga nisu držali i zloupotrebljavali do te mere da su pokušali hapšenjem da ponize Marka Ðurića - podseća Vučić.

Vođeni su pregovori, dodaje on, i iz oblasti energetike i telekomunikacija, a postignut je dogovor i o mostu u Kosovskoj Mitrovici koji vodi do centra grada.

- Što se tiče tog mosta, bili smo izloženi pritiscima, da se baš preko tog mosta pusti saobraćaj, ne za pešake, već za automobile i kamione. Pitali smo ih zašto da se pusti taj most, kada imate još dva mosta kojim ide saobraćaj, nismo do dan danas dobili odgovor, a tim pritiscima smo i danas izloženi. Odgovor je zato što su želeli da uđu u centralnu ulicu na severu Kosova - kaže Vučić.

Predsednik je u izveštaju ukazao i na incident iz 2017. kada su ljudi iz Crvenog krsta uhapšeni jer su radili popis Srba na KiM.

- Mi smo ipak izbrojali sve Srbe. Tada, 2017, sada ih je možda 2.000 manje, živelo je 94.998 naših ljudi. I to 47, 1 na sveru pokrajine i 52,9 odsto južno od Ibra -  istakao je Vučić i dodao da se ta razlika smanjuje i da se povećava procenat ljudi koji žive na svetru KiM, jer je bezbediji za život.

Konstatovao je i da je u poređenju sa 1990. sada na KiM tri do četiri puta manje Srba.

Vučić kaže da je tada izbrojano i do 1.162.000 Albanaca, te da je laž da na KiM živi dva miliona Alabanca koju govore političari iz Prištine.

Vučić je i ukazao da je 2011. posle, kaže, tri godine suprotstavljanja srpskog stanovništva, uspostavljena granica na Jarinju i Brnjaku između severa Kosova i centralne Srbije.

- I sa 98 odsto srpskog življa nastanjenog na severu KiM, ta granica je uspostavljena - rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao i na događaje pre 2011. godine i o sporazumu  kako je rekao, Srbija je 1999. godine u neravnopravnom i nemogućem sukobu poražena i bila je potpisana delimicnca kapitulacija, jer su povučene naše snage sa KiM.

- A, pravili smo se kao da se ništa nije desilo - konstatovao je i dodao:

- Ni 2004. nismo reagovali ni na šta, 2008. tako što smo izašli na ulicu jedno veče i nismo se saglsaili sa proglašenom nezavinosti. A od 2008. do 2010 dok je trajao postupak pred MSO mi smo dali najsnažnije argumente albanskoj strani za sticanje nezavisnosti - kazao je Vučić

Osvrnuo se u obraćanju na retrospektivu događaja i predovora od 1998/1999. godine do danas.

Tako je podsetio da neuspešne pregovore u Rambujeu, zbog ucena zapadnih sila prema Srbiji, kao i falsifikovan izveštaj OEBS-a 22. marta 1999. godine, nakon kojeg je 24. marta počela NATO agresija.

Podsetio je i da je Vojno-tehnički sporazum potpisan 9. juna posle užasnih, teškim 78 dana, a da je 10. juna 1999. Savet bezbednosti usvojio rezoluciju 1244.

Napomenuo je da u toj rezoluciji ima dobrih stvari za Srbiju, ali i vrlo loših, samo što te loše, kaže, nikad nismo hteli da poročitamo, a jedna od njih je da su srpske snage vršile teror na KiM i da je zato važno da se povuku.

Rekao je i da je 2005. godine Kontakt grupa usvojila princip rešavanje pitanja statuta KiM - da rešenje treba da bude u skladu sa međunarodnim standardima, međunarodnim pravom i da doprinese stabilnosti u regionu.

Krajem te godine specijalni izaslanik u pregovorima posato Marti Ahtisari, a 2006. godine Kontakt grupa je usvojila smernice za pregovore i zauzela stav da nema povratka na stanje pre 1999, niti podele, niti pripajanja Kosmeta trećoj državi.

Bečki pregovori su, kaže, završeni bezuspešno, a Ahtisari je na kraju kao rešenje predložio nadgledanu nezavisnost.

Podsetio je da je 17. febrara 2008. kosovski parlament proglasio nezavisnost, koju su 84 zemlje priznale za godinu dana.

Kada je Kosovo proglasilo tzv. nezavisnost 2008. godine, sednica u parlamentu trajala je čitavih sat i po. 

- Za samo sat i po vremena, smo doneli odluke i rešili problem -  konstatovao je Vučić.

- Jedini argument koji su potezali Albanci jeste savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, jer je tada neko razmišljao o slikanju na televiziji, a ne o interesima Srba na Kosovu i Metohiji. Nismo reagovali ni na šta ni 2004. godine, ni 2008. godine, ni 2010. godine, mi smo tada dali najsnažnije argumente albanskoj strani za sticanje nezavisnosti. - istakao je predsednik Srbije.

Kako je rekao, Srbija, tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, postavio je pitanje Međunarodnom sudu pravde - Da li je jednostrano proglašena nezavisnost od strane privremenih institucija u Prištini u skladu sa međunarodnim pravom.

Podizanjem ekonomije uvećavaju se sve druge šanse čak i šansa da se brane nacionalni interesi rekao je predsednik.

Zasedanje skupštine o Kosovu, skupština Srbije, Kosovo Foto: Nikola Tomić

PODIGNUT UGLED SRBIJE, PONOVO SE PRIČA O KIM

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je danas da su razgovori Beograda i Prištine veoma važni, jer smo time zaustavili sled gubitaka i povratili ugled Srbije i uspeli da vratimo temu Kosova i Metohije za pregovarački sto.

- Da li mislite da je meni lepo da razgovaram sa Tačijem ili njemu da razgovara sa mnom? Nije, ali to morate da radite zato što volite svoju zemlju, a ne zato što vam je lepo. Uspeli smo da podignemo ugled u svetu i da se o Kosovu i Metohiji ponovo priča. Još od 2010. je sve što se tiče Kosova i Metohije bilo završeno, a mi moramo da nastavimo da se borimo na najbolji mogući način - kazao je Vučić.

Vučičć je istakao da je plan Albanaca da nas svim onim sto rade dovedu u situciju "nove normalnosti", jer to je njima dozvoljeno, a sa, kako je rekao, ciljem da se Srbija dovede u situaciju da i formalno prizna nezavisnost Kosova.

- Možemo da tražimo i da se još ponešto pitamo i da se još borimo najbolje što možemo. Nedavno je bio samit u Berlinu gde su Makron i Merkelova pokušali da ubede Albance da ukinu takse, ali oni su imali podršku snažnijih nego što su ovo dvoje evropskih lidera -  kazao je Vučić.

- Nisu uspeli, jer su Albanci imali snažniju zaštitu, rekao je Vučić", dodajući da je i njima to rekao.

Vučić je naveo da su sa tim ciljem uvedene i takse, iako su suprotne svim međunarodnim normama.

On je istakao da nijedna od drzava članica EU nije preduzela bilo sta protiv albanske strane, sem sto je Federika Mogerini izdala jedno saopštenje.

Vučih je naveo da Albanci po milion puta pricaju o velikoj Albaniji, ukidanju prelaza, carina, taksama, a u međunarodnoj zajednici će na to izdati neko saopstenje i odbaciti svaku nasu ideju.

Takođe, odbacuju svaku ideju o promeni granica, jer podrazumevaju da su granice KIM jedinstvene i nepovredive, a da granice Srbije to nisu bile ni 1999 ni 2006, ni 2008, a posle toga sve su postale nepovredive.

- Lupetaju da će se otvoriti Pandorina kutiju, ona je otvorena mnogo ranije - istakao je Vučič.

Zasedanje skupštine o Kosovu, skupština Srbije, Kosovo Foto: Nikola Tomić

Pokušavamo da vratimo Srbiju u život, deset puta smo u goroj situaciji, moramo prvo da očuvamo mir i političku stabilnost jer više nemamo dece za bacanje. Čuvajući stabilnost gledamo da izvučemo Srbiju iz bankrotstva.

U polju energetike vidi se svo licemerje međunarodne zajednice. Nemci gube 32 miliona godišnje, a to što mi gubimo 50 miliona zbog njihovih taksi to se niko ne sekira. Šta briga bilo koga. 

- Imali smo nedavno samit u Berlinu gde su Makron i Merkelova pokušali da ubede Albance da ukinu takse, jer su oni imali podršku snažnijih od njih dvoje - rekao je predsednik.

Mi smo u periodu pregora uspeli da sačuvamo mir na KiM, bio je veoma mali broj teško ranjenih, ubijenih, ne računajući Olivera Ivanovića, i to posle njihovog proglašenja nezavisnosti Kosova. Nije bilo ni bezbednosnih kriza.

- Albanci su razumeli šta je to što mi radimo, neću to da krijem, da brinemo o srpskom narodu. Oni su razumeli da mi Zajednicom srpskih opština, da veze između ljudi sa juga i severa KiM potpuno institucionalizujemo. To je bila naša namera, tražili smo izvršna ovlašćenja. Jedinu njihovu obavezu iz Briselskog sporazuma oni nisu ispunili. Zato što im je neko dozvolio da im ispune, SAD i svetske sile su im rekle: "Vama je dozvoljeno da ne ispunite". Oko taksi se niko ne sekira, oko velike Albanije isto. Da smo mi tako nešto rekli, obesili bi nas, figurativno rečeno, u Briselu - rekao je Vučić.

Glas Srbije će morati da se uvaži, da li možemo da dobijemo sve ono što hoćemo, o čemu maštamo, lagao bih vas masno, ja takav neću da budem, makar me vi smenili. A da ćemo da dobijemo više od onoga što smo imali, u to sam apsolutno siguran.

- Mi smo od početka bili izloženi različitim vrstama pritisaka, da se izvrši demarkacije Crne Gore i Kosovo, pa potom Srbije i Kosova. U svakoj demarkaciji u kojoj bi učestvovali značilo bi da smo priznali nezavisnot Kosova. Bili smo pritisnuti da pozdravimo demarkaciju CG i Kosova, što smo uspeli da izbegnemo - kazao je Vučić.

- Haradinaj je u junu 2018. godine uputio otvorene pretnje ratom, ako se dođe do rešenja koje nije po volji Albanaca, to je ponovio i Tači. Zatim na mesto šefa pregovaračkog tima postavljaju Fatmira Ljimaja, okorelog zločinca. Ljudi iz međunarodne zajednice nisu gadljivi, ako su sarađivali sa njima i ćutali o ubijanju svedoka i nisu ih osudili, što bi bili gadljivi na ovako nešto - istakao je predsednik.

PRIŠTINA NE ŽELI STVARNI DIJALOG

Priština stvarni dijalog sada ne želi, da li će ga želeti, pitanje je pre svega za njihove zapadne mentore. Vi niste u stanju da ukinete takse, Srbija 2008. godine ne uvodi takse, a proglasili ste nezavisnost, ko god da je na vlasti. Vi nama 2018. godine uvodite taske jer niste u stanju da prihvatite poraz u Interpolu i Unesku?! Naš jedini uslov je ukinite takse, dijalog ćemo da nastavimo. Mi nismo imali primedbe ni na ponašanje gospođe Ešton i Mogerini. Nekada su ti pritisci bili užasni, da podržimo ulazak u UN Kosova, da policija ne severu bude sačinjena od 62 % Albanaca, 38% Srba.

Uspeli smo da sačuvamo mir, da sačuvamo stabilnost, da ekonomiju značajno podignemo, da smanjimo javni dug između 50 i 51%, posle teške krize, da smanjimo nezaposlenost. Približavamo se zemljama EU po tom pitanju, plata u povećanje, penzije smo na ozbiljan način uvećali posle teških godina za penzionere. Ojačali smo i osnažili našu vojsku i uspeli smo da sačuvamo mir. Uspeli smo da sprečimo prijem u 9 međunarodnih organizacija.

Od 2014. godine do danas sprečen je prijem tzv. Kosova u devet međunarodnih organizacija, dok je od 2014. do 2018. godine, 13 država je povuklo priznanje.

- Te međunarodne organizacije su UNESCO, Svetska carinska organizacija, INTERPOL, Međunarodna organizacija za vino i vinovu lozu (IOV), Evropska studentska unija, Evropska radiodifuzna unija (EBU), Međunarodna organizacija vrhovnih revizorskih institucija - reko je Vučić.

- Takođe, to su i Međunarodno udruženje avio prevoznika kao i Evropska mreža operativnog prenosnog sistema za električnu energiju, za šta je predsednik ocenio da je od velikog značaja - nastavio je on.

Od 2014. do 2018. godine 13 država je povuklo priznanje - Solomonska Ostrva, Surinam, Burundi, Liberija, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Komonvelt Dominika, Grenada, Komori, Madagaskar, Palau, Gvineja Bisao i Sao Tome i Principe.

- Države koje su priznale od 2014. do 2018. godine su: Tonga, Songapur, Antiga i Barbuda, Togo, Bangladeš i Barbados, odnosno, ima ih skoro dvostruko manje - istakao je predsednik.

Gubili smo deo kontrolisanih teritorija, a ekonomski gubici ne mogu se nabrojati i sabrati. Bio sam sasvim svestan toga kada smo pre 7 godina došli na vlast, da vratimo pitanje Kosova, na koje su naši prethodnici potpuno zaboravili. Nisam se odlučio za nastavak laži i samoobmane. Nema naše vlasti na KiM, sem suštinski u zdravstvu i školstvu, treba da prekinemo sa obmanjivanjem našeg naroda. 

AKO PRISTANEMO NA KOMPROMIS - GUBIMO SVE 

Sedam godina smo se teško svađali, pregovarali, natezali, vezanih rugu i nogu, borili za Srbiju, nismo izgubili ništa što nije izgubljeno, nismo dali ni pedalj onoga što su neki dali, već smo krenuli da vraćamo, Srbiju na ono što ona može da ima. Šta smo dobili? Dobili smo mir. Veću sigurnost za Srbe na Kosovu. Prvi put za poslednjih sedam godina nismo završili pred kolapsom i potpunim porazom.

Postavlja se ključno pitanje, šta ćemo mi da radimo u narednom periodu? Hoćemo li da pristajemo na zamrznuti konflikt ili ćemo da nađemo rešenje - rekao je predsednik i dodao

- Daću sve od sebe da, ako oni ukinu takse, nađemo kompromisno rešenje, u kome će se voditi računa o interesima našeg naroda, bezbednosti naših ljudi, crkvama i manastirima, kao i o interesima Srbije".

Želim da sve ovo što govorim bude sačuvano, da bude zapisano u istoriji, kakve su posledice ukoliko ne postignemo kompromis sa Albancima.

- Sporazum i kompromis nisu poraz, već pobeda. Ponavljam, ne bude li kompromisnog rešenja, samo čekajte napad na Srbe. Albanci su sve nervozniji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • željko85

    27. maj 2019 | 17:11

    Zna se da predsednik VUčić uvek govori istinu i da se uvek bori za naš narod pre svega na severu Kosova.

  • Tamara

    27. maj 2019 | 16:54

    Svaka cast predsedniku na tolikoj borbi za Kosovo!

  • SRB

    27. maj 2019 | 17:03

    Majka ne sme da rodi troje dece iz dva razloga: 1. Nema novca jer su plate male, 2. Ne sme jer se boji otkaza, Ovo je cista demagogija, dajte konkretne stimulanse za porodice sa vise od dva deteta (novcanu nadnoknadu, posao, stan,...). Ovako majke ispadose krive sto nemogu i nesmeju da radjaju copor dece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA