≫ 

Vojska će zaštiti narod ako ga napadnu! Vučić u Skupštini poručio: Mir i stabilnost čuvaćemo po svaku cenu, nove "Oluje" neće biti (FOTO)(VIDEO)

U Skupštini Srbije posebna sednica o Kosovu i Metohiji

  • 96

U Skupštini Srbije nastavljena je posebna sednice na čijem je dnevnom redu izveštaj o Kosovu i Metohiji, koji je pred poslanicima juče predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Skupštinu Srbije, gde će obavestiti javnost o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić stiže u Skupštinu Srbije - Foto: Tanjug/Tanja Valic

Sa predsednikom su u parlament došli i ministar policije Nebojša Stefanović i direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Aleksandar Vučić Nebojša Stefanović i Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije - Foto: Tanjug/Tanja Valic

Ulazak predsednika Srbije u Skupštinu, poslanici su pozdravili velikim aplauzom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u akciji specijalne jedinice NJSO, bivše Rosu i FIT, uhapšene 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti na severu KiM, mahom pripadnika kosovske policije, da je reč o pokušaju potpune kriminalizacije našeg naroda, koji je, istakao je, uznemireniji nego ikad.

Vučić je u Skupštini Srbije rekao da su do sada na teritoriju severa KiM specijalne jedinice upale sa 73 uglavnom oklopna vozila, dok više od 50 vozila čeka u južnoj MItrovici, 15 na teritoriji opštine Srbica, dok je osam već upućeno preko brda na teritoriju opštine Zubin potok.

- Do sada je potvrđeno hapšenje 23 lica, srpske i bošnjačke nacinalnosti na teritoriji tri opštine Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok. Baš onako kako smo i imali saznanja kada smo alarmirali srpsku javnost - rekao je Vučić.

SKUPSTINA KIM VUCIC Aleskandar Vučić - Foto: Tanjug/TANJA VALIC

On je podsetio da je Beograd imao saznanja da će se to dogoditi i da je domaćoj i međunarodnoj javnosti i predstavnicima EU još 17. maja ove godine predočeno da albanci pripremaju hapšenje više desetina lica na severu KiM pod izgovorom borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, što će izazvati veliku uznemirenost i strah kod Srba.

- Želim da vas obavestim da u skladu sa informacijama koje smo pružili domaćoj i međunar0dnoj javnosti, još 17. maja, smo imali saznanja da albanske snage pripremaju hapšenje više desetina lica na severu KiM - kazao je on.

Vučić je rekao da je i dalje veoma teško stanje u Zubinom Potoku gde se nenaoružani Srbi suprostavljaju pripadnicima albanskih ekstremističkih grupa odevenih u uniforme.

- Situacija je teška i nenaoružani Srbi se suprotstavljaju naoružanim pripadnicima Albanske policije. Srbi nisu upravljali oružjem, već su verbalno pokušali da se suprotstave nasilju i naoružanim pripadnicima ROSU - istakao je predsednik.

- Najpre je do sukoba došlo u mestu Varage i u klisuri su probili tri barikade albanski specijalci. Srbi nisu raspolagali nikakvim oružjem i imamo dokaze i snimke da Albanci pucaju bojevom muniucijom iznad glava Srba, koji su vikali i pokušavali verbalno da se suprostave jedinicama FIT, Rosu i NJSO - rekao je Vučić.

- U toku je premlaćivanje Srba u Zubinom Potoku, upadaju u kuće, a kada nikoga tamo ne zateknu, oni ome sve pred sobom. Do sada nije bilo žrtava - dodao je.

On je dodao i da su po ko zna koji put rekli ono na šta je Beograd upozoravao u Briselu tokom dijaloga, a tiče se ulaska na sever onih koji tamo nemaju šta da traže.

- Stupio u kontakt sa briselskom administracijom, upoznali smo ih sa situacijom i oni su nam saopštili da je u toku policijska akcija protiv kriminala i korupcije. Naravno oni će uhapsiti još 5 policajaca albanske nacionalnosti kako bi izgledalo kao da je ta policijska akcija protiv kriminala, a cilj je zapravo da se zaplaše Srbi - naveo je on.

Aleksandar Vučić Aleskandar Vučić - Foto: Tanjug/TANJA VALIC

- Po prvi put sam osetio dozu uznemirenosti i bojazan da ovakve akcije mogu da se nastave. Postoji informacija da je pretučen i priveden jedan ruski državljanih Mihail, radnik UMNIK administracije i o tome smo obavestili i Rusiju - rekao je Vučić.

Jutro smo stupili i u kontakt sa KFOR-om, a oni su nam rekli da se ne mešaju u stvari koje se tiču policije i da je borba protiv korupcije i kriminala nešto u čemu oni podržavaju nezavisnu državu Kosovo. Sa predstavnicima EU takođe sam se čuo, a oni su nam rekli da se umirimo i da je ovo akcija u borbi protiv korupcije.

- Mi ćemo čuvati mir i stabilnost po svaku cenu, ali jasno je o kakvom je ovde licimerju reč. Jutros sam naredio borbenu gotovost naših jedinica.

Novu "Oluju" nećemo dozvoliti!

GRANICE NA KOPAONIKU NEĆE BITI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas i na mogućnost da Priština pokuša da uspostavi albansku granicu na Kopaoniku, ali da će Srbija to onemogućiti, da će u slučaju eskalacije zaštiti svoj narod i - pobediti.

Vučić je ukazao da je predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači u ponedeljak pozvao Albaniju na ujedinjenje, a to znači, ističe, da oni žele da upostave albansku granicu prema Srbiji na Kopaoniku.

- Dakle, granica velike Albanije može i u narednih nekoliko dana da nam se pojavi na Kopaoniku, zahvaljujući i Srbima, koji su im pomagali u tome, a moj odgovor njima je - neće biti takve velike granice na Kopaoniku - rekao je Vučić.

Vučić kaže da o tome nije govorio juče u skupštini, da mu zlonamerni ne bi prebacili da time skuplja političke poene.

- Znam da će svi ovi junaci koji su me optuživali za idaju i koji su na fašistički način pokušavali da spreče poslanike da rade svoj posao ovde. znam da će ođednom da postanu glavni mirotvorci i govoriti kako bi trebalo da zaštitimo naš narod - kazao je on.

Vučić je naglasio da ćemo mi da se borimo da sačuvamo mir i staibnlost, kao i da ćemo biti u potunosti spremni da u najkraćem mogućem roku zaštitimo svoj narod.

- Razumem potpuno težinu sitaucije. Želim da imate poverenja u mene kao predsednika Srbije da ćemo svaku vrstu naređenja koju budem izdao mnogo puta promistiti, ali ono što vam garantujem to je da, ako dođe do ekslacije sukoba i ako dođe do daljih napada na spski narod i srpski živalj... sve što mogu da vam kažem - Srbija će pobediti - poručio je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marija

    28. maj 2019 | 13:01

    Vojska Srbije i treba da zastiti svoj narod na KIM jer dosta je izivljavanja Siptara nad Srbima.

  • Marica

    28. maj 2019 | 13:23

    Vučić se bori za svoj narod i interese Srbije i doneće pravu odluku.

  • Davor

    28. maj 2019 | 12:57

    Sad se tek vidi koliko je dobro sto smo ulagali u vojsku proteklih godina, Srbija ce imati cime da zastiti svoj narod na KiM.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA