• 28

Episkop Teodosije osudio napad na sever Kosova: Namera Prištine bila je da zastraši naše stanovništvo i demonstrira silu

- Ovakvi postupci nimalo ne doprinose ni vladavini prava, niti izgradnji međuetničkog poverenja, već još više destabilizuju i onako tešku bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji - rekao je episkop

  • 28

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije najoštrije je osudio upotrebu sile na severu Kosova i Metohije od strane pripadnika ROSU, ističući da ovakvi potezi još više destabilizuju inače tešku bezbednosnu situaciju u pokrajini.

- Bez obzira na stvarne motive ove akcije, upadi u kuće pri kojima su civili, žene i deca zastrašivani, lomljenje nameštaja i neskrivena brutalnost pokazuju da je namera Prištine bila pre svega da zastraši naše stanovništvo i demonstrira silu. Posebno osuđujemo i upotrebu sile protiv pripadnika UNMIK-a - navodi se u saopštenju vladike Teodosija, prenela je TV Hram.

Dok, kako dodaje, Priština ignoriše gaženje vladavine prava i institucionalni teror koji opština Dečani primenjuje protiv manastira Visoki Dečani, odbijajući izvršenje sudske odluke Ustavnog suda Kosova, preteći manastiru blokiranjem puta i protestima na sam praznik Vaznesenja (6. juna), "sever Kosova se disciplinuje brutalnom upotrebnom policijske sile, pod izgovorom zavođenja reda".

hapšenje Srba, Uhapšeni Srbi sprovedeni u Prištinu, Kosovo, policija

Privođenje uhapšenih Srba/ Printskrin:Youtube/KosovaPress

Episkop Teodosije navodi da ovakvi postupci nimalo ne doprinose ni vladavini prava, niti izgradnji međuetničkog poverenja, već još više destabilizuju i onako tešku bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i "najviše idu na ruku onima koji bez ikakvog stida uporno zagovaraju ideju teritorijalne podele na etničkoj osnovi".

- Kao Crkva ostajemo čvrsto uz svoj verni narod, apelujemo na vladavinu prava koja treba da se primenjuje prema svima jednako, a ne po ključu etničke i verske diskriminacije i očekujemo od KFOR-a i međunarodne zajednice da spreče ponavljanje ovakvih nemilih događaja - zaključuje se u saopštenju vladike Teodosija.

VIDEO: Pripadnici ROSU-a repetiraju kalašnjikove uperene u Srbe

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Brane

    Sramotno je da Zapad ne reaguje na ovakve akcije Prištine.

  • Marija

    Opana igra kako KFORA tako i Siptara koji su ocigledno u sadejstvu. Jos kada kriminalci kao hapse kriminalce. A posebno kada NATO odredjuje ko je drzava , a ko ne.

  • Imenjak

    Namera im je bila da pohapse lopove a oni se nisu bojali ni Tita a sa Amerima nikog osim boga

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima