≫ 

Intenzivno približavanje dve zemlje: Azerbejdžan i Srbija ukidaju vize

Ovih dana će biti ukinut vizni režim

  • 0

Povodom Dana Republike Azerbejdžan ambasador Eldar Hasanov priredio je prijem u Beogradu.

Obraćajući se uglednim zvanicama govorio je o istorijatu svoje države akcentujući prelomne tačke u njenom razvoju. Podsetio je da je 28. maja 1918. godine usvojena Deklaracija nezavisnosti i ustanovljena Demokratska Republika Azerbejdžan.

Istakao je da je za 23 meseca postojanja, do ulaska Crvene armije i uspostavljanja sovjetske vlasti, uspela da obezbedi jednaka prava svim građanima i da ženama prizna pravo glasa.

Nezavisnost je obnovljena 1991. godine, a ambasador je s ponosom naglasio da će Azerbejdžan od ove pa do 2022. godine predsedavati Pokretom nesvrstanih.

Srbija, Azerbejdzan Foto: Pokret snaga Srbije

Svečanosti u beogradskom hotelu Hajat prisustvovao je i Simon Dragomir Karić, odbornik Odbornik Pokreta Snaga Srbije - Bogoljub Karić u Skupštini grada Beograda. On je podvukao značaj razvoja prijateljskih odnosa i pohvalio visok nivo strateškog partnerstva Srbije i Azerbejdžana.

- Predsednik Aleksandar Vučić je u maju prošle godine s velikom političko-privrednom delegacijom posetio Azerbejdžan i tada su potpisani važni dokumenti o saradnji u različitim oblastima koji se uspešno implementiraju. Shodno tome ovih dana će biti, kao što je i ambasador Hasanov najavio, ukinut vizni režim što će umnogome doprineti još intenzivnijem približavanju dve zemlje. To će otvoriti put srpskim firmama da lakše angažuju naše radnike i da iskoriste ogromne poslovne kapacitete koje nudi Azerbejdžan - rekao je Simon Dragomir Karić.

Na ceremoniji je s ambasadorom Hasanovim tortu isekla Tanja Jović, savetnica predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vlada Srbije je, inače, u maju prošle godine odlučila da ukine vize za državljane Azerbejdžana, a ova odluka stupila je na snagu 2. juna 2018. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA