≫ 

Nijedna strana neće dobiti ono što želi bez sporazuma o normalizaciji: Skat poručio da Beograd i Priština moraju da se vrate pregovorima

- Ovaj izveštaj bio je pravičan, pošten sa obe strane, konstatovan je napredak

  • 16

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat kaže za N1 da je izveštaj Evropske komisije o Srbiji pravičan, da pokazuje da je učinjen napredak, ali da u oblastima poput vladavine prava i slobode medija, mora da se još radi. Dijalog Beograda i Prištine u poslednjih 6 meseci, kaže, ide unazad, i naglašava da dve strane moraju da ponovo sednu za pregovarački sto.

- Izveštaj EK je dosta dugačak, još uvek ga proučavam. Ali ono što na prvi pogled mogu reći je da su ti izveštaji uvek važni barometri zemljama na putu ka EU. Ovaj izveštaj bio je pravičan, pošten sa obe strane, konstatovan je napredak, ali je i rečeno da je potrebno u nekim oblastima uložiti određeni napor - rekao je Skat u Novom danu.

U izveštaju o evropskim reformama u Srbiji u 2018. godini Evropska komisija je naglasila da su "napredak u vladavini prava i sređivanje odnosa s Kosovom od bitne važnosti i nastaviće da određuju dalji ritam pregovora o članstvu" Srbije u EU. U sažetku Izveštaja o napretku Srbije, podvlači se da je "nužno da Srbija znatno ubrza ritam reformi u oblasti vladavine zakona".

To je, kako se navodi, "posebno važno kad je reč o nezavisnosti pravosuđa, borbi protiv korupcije, slobodi medija, kao i rešavanju slučajeva ratnih zločina i organizovanog kriminala u samoj zemlji, ako Srbija želi da održi sveukupnu ravnotežu u svojim pregovorima o članstvu s EU". Srbija je, ocenjuje EK, "u dijalogu s Prištinom, uz posredovanje EU, u celini ostala angažovana uprkos uvođenju carina od Kosova".

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je izveštaj Evropske komisije u pojedinim delovima neobjektivan, a da je najzanimljivije kako se u izveštaju došlo do ocena i kritika u oblasti slobode medija i izražavanja, rada parlamenta, protesta i saradnje sa civilnim društvom.

Kajl Skot Kajl Skat - Foto: Marko Jovanović

- Ne mogu da komentarišem reči premijerke Brnabić, ali mislim da je izveštaj pošten, to je pokušaj da se na objektivan način sagleda situacija - kazao je Skat.

Prema njegovim rečima, Srbija je u poslednjih 12 meseci napredovala.

- Napretka je nesumnjivo bilo, ekonomija se drži relativno dobro, nezaposlenost je u padu, u državnoj upravi je postignut određeni napredak, kao i napredak na Duing biznis listi. Ali, postoje oblasti koje moraju da se poprave - vladavina prava, nepostojanje političkog dijaloga, pitanje medija i medijskih sloboda, ali i poslovnog okruženja za medije - rekao je Skat.

On je naglasio i da Srbija ima obavezu da koordinira svoju politiku sa politikom Evropske unije.

- Međutim, u toj oblasti, distanca sa EU se produbljuje, umesto da se približava - kaže ambasador.

Gost N1 ocenio je da su vladavina prava i ekonomija blisko povezani, i da od razvoja prve, zavisi i razvoj druge oblasti.

- Kada govorimo o vladavini prava, govorimo i o regulativi, imamo potrebu za ravnopravnošću, poštenjem, transparentnošću postupaka - kaže Skat.

Kajl Skot Kajl Skat - Foto: Marko Jovanović

"SITUACIJA U MEDIJIMA NE IDE U PRILOG GRAĐANIMA"

Situacija u medijima, kako je rekao, ne ide u prilog srpskim građanima.

- Puno je govora o medijskim slobodama, o nedostatku profesionalizma, o tabloidizaciji, i to ne ide u prilog građanima. To nije samo moja procena, međunarodne organizacije koje govore o situaciji u medijima, Reporteri bez granica recimo, za ove tri godine koliko sam ja ovde, Srbija je na tom indeksu pala za 30 mesta i sada se nalazi na 90. mestu u svetu. S druge strane, ne radi se samo o slobodi medija, razni glasovi se čuju, već se radi i o tome da se mediji ne koriste kao čuvari demokratije, već se koriste za napad na protivnike iz kojih god političkih sredina da dolaze -  kazao je Skat.

Prema njegovim rečima, to nije dobro za demokratiju, za okruženje, za svakodnevno funkcionisanje društva.

- Mislim da ne postoji nijedna demokratska vlada koja se ne žali na medije, setim se Džona Kenedija, kada su ga pitali, on je rekao - "Ja ne volim medije, ali vrlo često čujem stvari u medijima koje ne čujem od svojih savetnika u vladi"... Mediji treba da služe kao sistem kontrole i ravnoteže u odnosu na vlast, i možda to neće uvek biti prijatno za vladajuće, ali je to ključan element za društvo i za lidere - ocenio je Skat.

Na pitanje da li misli da su pregovori Beograda i Prištine zapali u ćorsokak, Skat kaže:

- Po prirodi, diplomate moraju da bude optimisti, moramo da tražimo rešenja. Ali, moramo biti i realni - situacija nije dobra, dijalog se ne vodi i postoji obostrano nepoverenje. Naš stav ostaje nepromenjen, cilj ostaje isti - opsežni sporazum o normalizaciji. A da bismo do toga došli, to podrazumeva dijalog koji vodi EU, mora da postoji dijalog. Obe strane moraju da se vrate za pregovarački sto, da vidimo kako možemo da idemo napred.

O političkim razlikama razgovarati na dostojanstven način

Sednica Skupštine Srbije o Kosovu u ponedeljak je, s tim u vezi, kaže, bila važna.

- Debata u parlamentu je bila važna, prvi put od kada sam ja ovde, razgovaralo se otvoreno na sednici Skupštine. Ono što je predsednik Srbije rekao bilo je interesantno, o hvatanju u koštac sa gorkom istinom o Kosovu. Bilo je i pomalo tužno što opozicije nije bilo, i to je jedan od problema u političkom dijalogu. I vlast i opozicija moraju da otvoreno razgovaraju o političkim razlikama na dostojanstven način, a jedan od tih mesta je parlament - rekao je ambasador Skat.

Kajl Skot Kajl Skat - Foto: Marko Jovanović

Dodao je i da dijalog u skupštini, na žalost, nije bio detaljniji.

- Događaji narednih dana pokazali su koliko je krhka situacija na Kosovu - rekao je Skat misleći na hapšenja na Kosovu.

Na pitanje da li su predstojeći razgovori u julu u Parizu ključni, Skat kaže:

- SAD nisu pozvane ni u Berlin, niti smo obavešteni da ćemo biti pozvani u Pariz. Ja podržavam ideju da pokušamo da okupimo strane da razmišljaju o tome kako ići napred. Nastavićemo da podržavamo i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji. Ukoliko sastanci u Berlinu i Parizu pomognu u tome, mislimo da je to sve za pohvalu.

Ključ za nastavak dijaloga, kaže, je u tome da "barijere i tarife koje zaustavljaju nastavak pregovora, moraju da budu uklonjene".

- SAD kažu da tarife ne pomažu tome i da ih treba ukinuti. Treba preduzeti mere da bi proces išao napred, a u poslednjih šest meseci on ide unazad. Ne želimo da kritikujemo EU za nešto što su radili, to je njihov proces i mi ih podržavamo, bili su aktivni od samog početka... Nadam se da Beograd i Priština vide da EU pokušava da bude pošteni posrednik u svemu tome - kazao je Skat.

Prema njegovim rečima, rešenje za Kosovo mora da proistekne "iz ovog regiona".

- Ne iz Brisela, Vašingtona, mora iz Prištine i Beograd...I to rešenje mora da bude trajno, da doprinese ne samo pomirenju Srba i Albanaca, već da pomogne stabilizaciji regiona Zapadnog Balkana -  rekao je Skat.

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Knn

    30. maj 2019 | 12:49

    Ti pričaš o pravičnosti , a jučer se nisi oglasio kada su tvoje demokrate hapsile ! Sramota te može biti tebe i tvoje demokratije.. Ali to je N 1...

  • Decu im neću oprostiti

    30. maj 2019 | 14:06

    Nije Hrišćanski mrzeti ali ja mrzim Ameriku i Amerikance. Želim im da ih pogodi neka kataklizma da ni jedan ne ostane. Sve najgore želim i ovim našim izdajnicima koji rade za njih.

  • Dex

    30. maj 2019 | 12:54

    Nema od toga nista Mnogo reci ste potrosili a na delu ste pokazali drugo lice Ne veruje vam niko..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA