≫ 

Zabrinuti smo da ovakva situacija može dovesti do dalje eskalacije: Nemačka traži uzdržanost

Povodom upada specijalaca kosovske policije Rosu na sever KiM, Šib je rekao da je najvažnije da je situacija sada pod kontrolom, kao i da obe strane pokažu uzdržanost

  • 3

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib izjavio je da se čini sve da se dijalog Beograda i Prištine obnovi i da je važno da se ne podižu tenzije i da svi budu konstruktivni.

- Optimisti smo da je moguće obnoviti dijalog - rekao je Šib za današnje "Večernje novosti".

Šib je istakao da EU, nemački šef diplomatije i nemačka vlada traže povlačenje taksi Prištine na srpsku robu i da se nadaju da će do progresa uskoro doći.

On je podsetio da je održan sastanak u Berlinu, da se početkom jula očekuje sastanak u Parizu i dodao da je važno da se ne podižu tenzije i da svi budu konstruktivni.

FPN SIB PREDAVANJE FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Na pitanje da li je EU postavila neki rok u kom očekuje da dogovor Beograda i Prištine bude postignut, Šib je rekao da rokovi ne postoje.

- Voleli bismo da se obe strane dogovore oko sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma. Nema smisla ubrzavati stvari samo da bi se došlo do nekakvog sporazuma, već je važno da dogovor bude održiv i sveobuhvatan, da doprinese stabilnosti, a ne da izaziva nove, dodatne probleme - rekao je Šib.

Povodom upada specijalaca kosovske policije Rosu na sever KiM, Šib je rekao da je najvažnije da je situacija sada pod kontrolom, kao i da obe strane pokažu uzdržanost.

- Važno je da su kanali komunikacije otvoreni i da funkcionišu. Naravno, zabrinuti smo da svaka ovakva situacija  može dovesti do dalje eskalacije - rekao je Šib.

VIDEO: ROSU upao na sever Kosova, Albanci hapse Srbe

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA