Nade za ukidanje taksi nema, Ljajić poručio: Očekujemo od međunarodne zajednice da reaguje

Ljajić, koji je rekao smatra da ne treba da se reaguje na takve zahteve

  • 6
Kina, Rasim Ljajić Foto: Telegraf

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas za RTS da se pre može očekivati da Priština pooštri takse na srpsku robu nego da ih ukine, a da se optimizam zasniva samo na očekivanjima da će međunarodna zajednica konačno izvršiti pritisak na privremene kosovske institucije.

RTS navodi da bi posle samita lidera Zapadnog Balkana 1. jula u Parizu trebalo da bude izvesnije da li se može očekivati nekakav predlog za kompromis Beograda i Prištine i da li neko može da utiče na vlasti u Prištini, a u međuvremenu teče i rok koji je Beograd dao Prištini da ukine takse, ili će, u suprotnom, uvesti kontramere.

Ljajić je u Jutarnjem dnevniku RTS danas rekao da se, s obzirom na trenutnu situaciju, pre može očekivati da Priština pooštri takse nego da ih ukine.

- Neka realna, opipljiva nada ne postoji, optimizam se zasniva samo na očekivanjima da će međunarodna zajednica konačno izvršiti pritisak na Prištinu, jer lopta nije u našem dvorištu, od nas ne zavisi, već samo od Prištine i onih koji su sazvali sastanak. Naša pozicija je jasna - ako se ukinu takse, možemo sutradan da nastavimo pregovore - rekao je Ljajić.

On je naveo da je takvo ponašanje Prištine deo unutrašnjih političkih odnosa na Kosovu, da se bliže izbori i da se svi utrkuju u izjavama.

- Čak i oni koji su predlagali da se suspenduju takse dok se ne nastave pregovori, kažu da su pogrešili i da treba da ostanu takse - na robu iz centralne Srbije i BiH, dodao je Ljajić.

Ministar trgovine je nedavno bio u Sarajevu gde je dogovoreno da se uvedu zajedničke, koordinirane mere ako se ne povuku takse Prištine.

- Da je lako i jednostavno uvesti mere, uveli bismo ih 22. novembra, ali morate razmišljati o više aspekata posledica uvođenja tih kontramera, s jedne strane, o Srbima koji dole žive, jer teško je naći mere koje će pogoditi jednu zajednicu, jer to će svako na svetu osuditi - rekao je Ljajić.

Iako ne može da kaže kakve mere su u pitanju, on je kazao da one nisu samo trgovinskog karaktera.

Podaci za šest meseci od uvođenja mera pokazuju da je za 189,5 miliona evra manje robe plasirano na Kosovu.

- Proizvodi su za 5,3 odsto poskupeli u maloprodaji. Pričali su da će nadomestiti to, ali nisu. Ekonomsku štetu trpi srpska privreda, ali i albanski potrošači - naveo je Ljajić.

Kina, Rasim Ljajić Rasim Lljajić - Foto: Telegraf

"SANDŽAKU TREBA NORMALAN, A NE SPECIJALNI STATUS"

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić odbacio je danas kao neosnovan zahtev predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) da Sandžak dobije specijalan status.

Ljajić, koji je i lider Sandžačke demokratske partije (SDP) i Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), rekao je za RTS da smatra da ne treba da se reaguje na takve zahteve, koji predviđaju i odlazak policije i vojske iz Sandžaka, i istakao da tom području Srbije treba normalan, a ne specijalan status.

- Potrebe i zahtevi treba da budu isti bilo gde - dobri putevi, bolnice, škole, institucije kulture, sportski sadržaji, da mogu da se zaposle bez diksriminacije. Protiv takvih zahteva niko nema ništa, a ne vidim nikoga ko će ovakve zahteve (SDA i BNV) podržati - rekao je Ljajić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    1. jun 2019 | 19:49

    Samo vi očekujte!

  • Bern

    1. jun 2019 | 14:18

    Zar Tramp nije uveo nešto slično Kini,to postoje sve više legalno u međunarodnoj trgovini,nađite izlaz bilo politički ili ekonomski u korist RS jer to vam posao i očekivanja birača.

  • Imenjak

    1. jun 2019 | 14:16

    Ocekivati to je kao cekajuci Godoa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA