Tempo otvaranja poglavlja zavisi od EU: Brnabić kaže da je na nama da radimo brže i efikasnije

Mediji su prethodnih dana izveštavali o tome da bi Srbija, do kraja juna i završetka rumunskog predsedavanja EU, mogla da otvori samo jedno pregovaračko poglavlje

  • 4

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da tempo kojim će Srbija otvarati poglavlja zavisi od EU, dok je na nama da radimo brže i efikasnije.

- Zadatak Vlade Srbije je EU što pre, a kada ćemo to i postati zavisi od EU - izjavila je Brnabić odgovarajući na novinarska pitanja nakon posete fabrici Japan Tobako u Senti.

Ona je istakla i da ima još mnogo stvari koje moramo da uradimo, moramo da radimo mnogo brže, budemo mnogo efikasniji i da ne bežimo od odgovornosti.

- Ali je svakako, takođe, istina da tempo otvaranja poglavlja zavisi od reformi i previranja u okviru same EU i onog što je izazvao Bregzit i što izazivaju diskusije oko internih reformi o samoj EU, podela članica EU za i protiv proširenja - rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da Srbija ima pet spremnih poglavlja, da su, kada je bila prethodna Odluka o otvaranju, otvorena dva, te da su ostala tri poglavlja.

Mediji su prethodnih dana izveštavali o tome da bi Srbija, do kraja juna i završetka rumunskog predsedavanja EU, mogla da otvori samo jedno pregovaračko poglavlje.

„Večernje novosti“ su, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, prenele da bi to moglo da bude poglavlje 9, koje se odnosi na finansijske usluge, ali „da ni oko njega nije postignuta konačna saglasnost među državama članicama“.

U pregovorima o prijemu Srbije EU od ukupno 35 do sada je otvoreno 16 poglavlja, a dva su privremeno zatvorena.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoro

    3. jun 2019 | 15:45

    A da mi uradimo nešto valjano za sebe i bez prioriteta za ulazak u EU? Zašto nam je uvek potreban supervizor i podstrekač da sredimo svoju državu?

  • Goran

    3. jun 2019 | 15:04

    U prevodu moramio da pocnemo da suzbijamo kriminal korupciju da pustimo slobodu medija i da se vec jednom odlucimo ocemo li na istok ili zapad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA