Ono što je uradio Zaev, to je model za ovaj region i Kosovo: Stoltenberg kaže da NATO ima mandat da stvori mir na KiM (FOTO)

Snažno podržavamo dijalog između Prištine i Beograda koji može napredovati, zato što na duge staze, to je jedini način da se reše razlike i neslaganja - poručio je generalni sekretar NATO

  • 5

NATO je prisutan na Kosovu kroz misiju KFOR, koja ima jasan međunarodni mandat i mi smo tu da stvorimo stabilnost, mir, i da zaštitimo sve zajednice na Kosovu, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO u Skoplju, na pitanje novinara po kom internacionalnom sporazumu, ugovoru ili pravu NATO može da štiti zemlje na Balkanu koje nisu članice NATO-a i šta je teritorijalni integritet Kosova, s obzirom na to da nema dogovora između Prištine i Brisela.

Stoltenber i Savernoatlantski savet NATO borave u dvodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji gde je održan sastanak Severnoatlantskog saveta sa fokusom na učlanjenje te države u NATO.

Zoran Zaev, Jens Stoltenberg, NATO, Makedonija Sastanak Severnoatlantskog saveta u Skoplju - Foto: Flickr/Влада на Република Северна Македонија

Prvi čovek NATO-a je na konferenciji za novinare rekao da je Alijansa prisutna na Kosovu kroz misiju KFOR, koja ima jasan međunarodni mandat.

- Mi smo tu da stvorimo stabilnost, mir, i da zaštitimo sve zajednice na Kosovu, takođe i Srbe. Stoga radimo i održavamo blizak kontakt sa svim zajednicama na Kosovu, da budemo sigurni da svakodnevno pravimo rezultate tokom našeg mandata, da pružimo stabilnost i bezbednost za sve ljude na Kosovu - rekao je Stoltenberg.

Zoran Zaev, Jens Stoltenberg, NATO, Makedonija Stoltenberg i Zaev na konferenciji za medije - Foto: Flickr/Влада на Република Северна Македонија

- To je naš mandat, to je naša misija na Kosovu. Shvatamo da postoji i potreba za političkim rešenjem i stoga snažno podržavamo dijalog između Prištine i Beograda koji može napredovati,  zato što na duge staze, to je jedini način da se reše razlike i neslaganja koje vidimo vezane za Kosovo, i u tom kontekstu, mislim da ono što je Zaev uradio u Severnoj Makedoniji oko rasprave sa Grčkom oko imena, model za ovaj region i Kosovo, jer pokazuje da je moguće prevazići prošla neslaganja, da se prevaziđu istorijske nesuglasice - kazao je generalni sekretar NATO.

Zoran Zaev, Jens Stoltenberg, NATO, Makedonija Stoltenberg i Zaev na konferenciji za medije - Foto: Flickr/Влада на Република Северна Македонија

- Ne da se zaboravi na proslost, nego ne dozvoliti prošlosti da uništi budućnost, već da se prevaziđu različitosti i da se ide zajedno u budućnost. Prespanski sporazum, progres koji je Severna Makedonija napravila sa Grčkom, važan je za Severnu Makedoniju, ali je isto tako velika inspiracija i model za ostatak regiona da se prevaziđu prošle različitosti i da se krene zajedno u budućnost - napomenuo je Stoltenberg.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA