Austrijski diplomata iznenađen Izveštajem Evropske komisije o Srbiji

- Postoji veliki pritisak pojedinih zemalja članica EU koje smatraju da tehnokratski proces EK ne funkcioniše dobro - kaže Petrič

  • 4

Bivši izaslanik EU za tzv. Kosovo Volfgang Petrič rekao je da su i njega, kao i državni vrh Srbije, iznenadile političke ocene, koje su se našle u Izveštaju EK o napretku Srbije.

Petrič za Tanjug navodi da mu je poznato da su pojedine zemlje članice EU izašle sa stavom da proces otvaranja i zatvaranja poglavlja u pristupnom procesu ne funkcioniše dobro, jer se svodi na čisto tehnokratski.

- Postoji veliki pritisak pojedinih zemalja članica EU, Francuske, Holandije, Danske, na primer, koje smatraju da čisto tehnokratski proces Evropske komisije vezano za pristupni proces ne funkcioniše dobro - kaže Petrič i navodi da veruje da je Evropska komisija zbog toga, ne samo u izveštaju o Srbiji, snažnije ukazala na neka opšta pitanja, kao što je i bojkot parlamenta.

On je podsetio da opozicija bojkotuje rad parlamenta i u Albaniji i Crnoj Gori, te da je očito preovladala zabrinutost da bi parlamentarizam mogao biti ugrožen, što je, kaže, i razlog da je EK dala snažnije političke ocene.

Podvukao je da u celoj Evropi postoji velika polarizacija u društvu, i da toga ima i u Srbiji.

Smatra da je rast populističkih pokreta u Mađarskoj, Poljskoj i Italiji podstakao EU da od vlada traži da obezbede saradnju u parlamentu, odnosno, kaže, "da se ide na saradnju, a ne u konfrontaciju".

Brnabić, Joksimović, Fabrici Uručivanje izveštaja Evropske komisije - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Parlament je mesto gde treba da se vodi demokratska rasprava - rekao je Petrič.

Petrič je ocenio da zbog protesta opozicije i pritiska Srpske pravoslavne crkve, koja ne želi nikakvo konstruktivno rešenje, postoji opasnost da na Kosovu, usred Evrope, ostane zamrznuti konflikt.

Upitan da li izveštaji o napretku zemalja kandidata sa više kritika nego ranije mogu poslužiti i kao izgovor za odugovlačenje pristupnog procesa u situaciji u kojoj unutar EU nema spremnosti za proširenje, Petrič je kazao da je već duže zabrinut zbog stava pojedinih članica Unije, pre svega Francuske, prema prijemu novih članica.

- To se videlo i na konferenciji u Berlinu. Nadam se da će 1. jula u Parizu predsednik Srbije postaviti pitanje da li zaista postoji otpor prema širenju EU i, ako postoji, zašto je to tako - kazao je on.

Petrič kaže da je veoma bitan otvoren pristup i razgovor o ovom pitanju, jer bi, u suprotnom, došlo do netransparentnosti evropske strategije, što, ističe on, ne bi bilo dobro.

Kada je reč o podršci Beča politici proširenja EU, ukazao je da se nova, prelazna austrjska vlada, koja je danas položila zakletvu, neće puno baviti spoljnom politikom.

Nesporno je, navodi, da će Austrija nastaviti da podržava zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu u EU.

Izrazio je uverenje da bi bilo veoma bitno da se Severnoj Makedoniji i Albaniji, na Samitu EU, zvanično odobri otvaranje pristupnih pregovora.

- Ta dinamika bila bi veoma važna kako bi se uputio signal da je ceo region uključen u evropske procese - naglasio je Petrič.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    4. jun 2019 | 09:21

    Ovaj licemer zna da je uzrok konflikta na Kosovu okupacija srpske zemlje od strane siptara EU i SAD...licemerno ps....

  • Dakle postupi po Petriču

    3. jun 2019 | 20:05

    Ovaj Petrič (poznat kao ,,prijatelj" Srba) misli da bi trebalo raditi po njegovom uputstvu, a naša crkva ,,ne želi" dobro svome narodu. Zato, poruka za Petriča:komadaj ti tvoju Austriju, a nas ostavi na miru. Nemoj nam više pomagati.

  • aha

    3. jun 2019 | 21:02

    Sta hoce ovaj opet? Propali politicar koji nista nije postigao sta god da je radio. Samo skace sa funkcije na funkciju, uzima pare i filozofira.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA