≫ 

Američki predsednik nije posetio samo 3 države u Evropi, među njima je i Srbija: Da li je došlo vreme za posetu Trampa?

Nijedan šef Bele kuće nije posetio Palatu Srbija ili Andrićev venac od obnavljanja državnosti Srbije. Naša država je u tom smislu, u društvu Crne Gore i Moldavije, u koje takođe nije sleteo Air Force One

  • 40

Diplomatski odnosi Srbije i Sjedinjenih Američkih Država traju već 138 godina. Oni su puni uspona, ali i velikih padova, pogotovo na kraju prošlog veka. Ako se odnosi između dve zemlje ogledaju kroz posete šefova država, onda zvanični Beograd i Vašington još nisu dostigli svoj maksimum.

Naime, američki predsednik nikada nije boravio u zvaničnoj poseti Srbiji. Možda će diplomate, istoričari i političari reći da su u Beogradu bili Ričard Nikson, Džerald Ford i Džimi Karter, ali oni su tada bili u poseti Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.

Nijedan šef Bele kuće nije posetio Palatu Srbija ili Andrićev venac od obnavljanja državnosti Srbije, posle raspada Državne zajednice Srbije i Crne Gore 2006. godine. Naša država je u tom smislu, u društvu Crne Gore i Moldavije, u koje takođe nije sleteo Air Force One.

Istini za volju u potonjem periodu potpredsednik SAD Džozef Bajden je dvaput posetio Beograd.

Džosef Bajden i Alekksandar Vučić Vučić i Bajden - Foto: Milena Đorđević

Srbija za razliku od ostalih zemalja u regionu, nema strateško partnerstvo sa SAD, ukazao nam je Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor FPN-a.

On podseća da je Srbija posle osamostaljenja 2007. godine kroz skupštinsku deklaraciju donela i odluku o vojnoj neutralnosti, tako da i nije bilo prostora za uspostavljanje strateškog partnerstva.

- Sigurno da bi izgradnja potencijalnog strateškog partnerstva sa SAD uključivala i posetu američkog predsednika Srbiji - napomenuo je Đukanović za Telegraf.rs.

Izazovi i perspektive procesa normalizacije odnosa izmedju Beograda i Pristine Đukanović - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Bilo bi značajno da se takva jedan poseta realizuje, smatra on, pogotovo što se radi o jednom od najmoćnijih ljudi na planeti.

Međutim, u poslednjih nekoliko godina, primetna je promena stava američke administracije prema našoj zemlji i poslat jasan signal da se politika prema Srbiji menja.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković smatra da je uspostavljena odlična saradnja po pitanju ekonomije, što se ogleda u investicijama koje iz SAD stižu u Srbiju, brojnim projektima, što je primetno kroz saradnju sa USAID-om, ali i pitanjima borbe protiv globalnog terorizma, kao i po pitanju migrantske krize, zbog čega nam je u Kongresu, Stejt departmentu kao i od najviših zvaničnika odato svako poštovanje.

Vladimir Marinković Marinković - Foto: Nikola Tomić

Kada govori o Kongresu, Marinković je za Telegraf.rs ukazao da je zvanični Beograd umnogome ojačao saradnju sa Srpskim kokusom, kao i da imamo odličnu komunikaciju sa senatorom Ronom Džonsonom, koji je predsedavajući Potkomiteta za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju.

- Primetna je promena u Vašingtonu u odnosu prema Srbiji. Ima mnogo više sluha za nas, za tradicionalne, istorijske saveznike kroz dva svetska rata - rekao nam je Marinković.

On ističe da je do pozitvne promene u odnosu između SAD i Srbije došlo od kada je prvo na čelo Vlade, a potom i države došao Aleksandar Vučić.

- Podsetiću da se Bajden, u funkciji potpredsednika SAD, sreo sa Vučićem u Beogradu, koji je tada bio premijer, dok se Vučić, kao predsednik Srbije sreo sa aktuelnim potpredsednikom Majkom Pensom u Beloj Kući, a predsednikom Amerike Donaldom Trampom na marginama Generalne skupštine UN - kazao nam je potpredsednik Skupštine Srbije.

Aleksandar Vučić, Donald, Melanija Tramp Vučić sa Donaldom i Melanijom Tramp - Foto: Tanjug/Official White House Photo by Andrea Hanks

On smatra da u aktuelnoj administraciji u Vašingtonu postoji volja za boljom saradnjom sa Srbijom, kao najvećom i najznačajnijom zemljom regiona.

- Zato i očekujem da u narednim mesecima dođe do istorijske posete američkog predsednika Donalda Trampa Beogradu - zaključio je Marinković.

Podsećamo, Tramp je pokazao inicijativu za rešavanje ključnog problema regiona - statusa Kosova, kada je krajem prošle godine poslao pisma Vučiću i Hašimu Tačiju, u kojem poziva na postizanje sporazuma dve strane.

Takođe, Vučić je u odgovoru na to pismo Trampu, zatražio podršku za pronalaženje trajnog i održivog rešenja za KiM i pozvao ga da poseti Srbiju.

VIDEO: Tramp se sastao sa krajicom, pa je usledilo "neobično rukovanje"

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex

    3. jun 2019 | 19:40

    More netreba hvala...

  • dora

    3. jun 2019 | 19:36

    Nema potrebe za tim ionako su ostavili dubok trag u nasem secanju.

  • Eee moj bato...

    3. jun 2019 | 22:05

    Treba imati muda pa doci medju Srbe....pogotovo kada se zna koliko volimo Amere i njihove vodje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA