≫ 

Usaglašena mišljenja po svim pitanjima: Završena sednica Komisije za saradnju ruske Dume i Skupštine Srbije

U okviru zasedanja, kako je saopšteno iz Narodne skupštine, usaglašena su mišljenja o najvišim svetskim političkim, ekonomskim i kulturnim pitanjima i još jednom potvrđen razvoj strateškog partnerstva dveju država.

  • 0

Četvrto zasedanje Komisije za saradnju Državne Dume Rusije i Narodne skupštine Srbije završeno je danas, a na njoj su razmatrana pitanja srpsko-ruske međuparlamentarne saradnje, saradnja u oblasti kulture, suprotstavljanje savremenim izazovima i pretnjama, kao i saradnja dve zemlje u oblasti energetike.

U okviru zasedanja, kako je saopšteno iz Narodne skupštine, usaglašena su mišljenja o najvišim svetskim političkim, ekonomskim i kulturnim pitanjima i još jednom potvrđen razvoj strateškog partnerstva dveju država.

Nakon diskusije, kopredsedavajući Ðorđe Milićević istakao je da međuparlamentarni odnosi, kao neposredni oblik saradnje predstavnika dva naroda, imaju poseban značaj za unapređenje sveukupnih odnosa dve zemlje.

Naveo je da je bilateralna i multilateralna parlamentarna saradnja intenzivna i veoma uspešna i dodao da bi trebalo nastaviti sa unapređenjem parlamentarnih odnosa.

- U pogledu saradnje u suprotstavljanju savremenim izazovima i pretnjama, ukazano je na važnost poštovanja normi i principa međunarodnog prava, principijelnu podršku Rusije Srbiji po pitanju Kosova i Metohije čime se potvrđuje uloga i mesto Rusije kao čuvara i graditelja pravednijeg međunarodnog poretka - kazao je Milićević.

PARLAMENT VOLODIN OBRACANJE Vjačeslav Volodin, Maja Gojković i Đorđe Milićević - FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Dodao je da je na zasedanju ukazano na napore Srbije da postigne održivo rešenje i izražena zabrinutost zbog odluke Prištine da radikalizuje odnose sa Beogradom na štetu dijaloga, za koji se Beograd uporno zalaže.

Milićević je zahvalio na podršci Ruskoj Federaciji na bilateralnom i međunarodnom planu, kao i na razumevanju koje pokazuje za stavove Srbije, poštovanjem međunarodnog prava - nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

U pogledu saradnje u oblasti energetike i korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe na osnovu ispitanih i inovacionih tehnologija obostrano su podvučeni veliki kapaciteti saradnje, kazao je Milićević.

- Naglašena je važnost projekta Turski tok, obnovljene saradnje dve zemlje u oblasti atomske energije, kao i velike mogućnosti i oblasti njene primene u mirnodopskom cilju -  rekao je Milićević.

U oblasti kulturne razmene, usaglašeno je da treba nastaviti dobru i raznovrsnu saradnju u oblasti kulture i kulturnog približavanja dva naroda, kao i osnivanja srpskog kulturnog centra u Rusiji.

Zamenik predsednika Državne dume Meljnikov je istakao da je Četvrtim zasedanjem komisije još jednom potvrđen najviši oblik saradnje Narodne skupštine i Državne dume.

PARLAMENT VOLODIN OBRACANJE Skupština Srbije - FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

O srpsko - ruskoj međuparlamentarnoj saradnji u okviru bilateralnih i multilateralnih formata govorili su Žarko Obradović, predsednik Odbora Državne dume za ekonomsku politiku, industriju, inovacioni razvoj i preduzetništvo Sergej Žigarev i zamenik predsednika Odbora Državne dume za internu kontrolu i Poslovnik Valerij Ivanov.

Na temu suprotstavljanja savremenim izazovima i pretnjama, pronalaženje puteva stvaranja novog bezbednosnog sistema, borba za temeljne principe međunarodnog prava uključujući i rešavanje kosovskog pitanja govorili su predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun i član Odbora Državne dume za odbranu Pavel Dorohin.

O saradnji Srbije i Rusije u oblasti energetike, uključujući saradnju u oblasti korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe na osnovu ispitanih i inovacionih tehnologija kao faktor jačanja veza između dve zemlje govorili su potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković i predsednik Odbora Državne dume za energetiku Pavel Zavaljnij, dok su o saradnji u oblasti kulture, naučnih i omladinskih razmena govorili predsednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić i predsednik Odbora Državne dume za kulturu Jelena Jampoljskaja.

Četvrto zasedanje svečano su otvorili predsednici parlamenata Maja Gojković i Vjačeslav Volodin, kopredsedavajući Ðorđe Milićević i zamenik predsednika Državne dume Ivan Meljnikov.

(Telegraf.rs/Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA