Srbija očekuje da će članice EU podržati otvaranje novih poglavlja: Joksimović na skupštini EPP u Briselu (FOTO)

Tokom dvodnevne Skupštine, članovi EPP-a diskutovali su o nedavno održanim evropskim izborima

  • 4

Internacionalni sekretar Srpske napredne stranke (SNS) i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je na Političkoj skupštini Evropske narodne partije (EPP), koja je održana u Briselu.

Tokom dvodnevne Skupštine, članovi EPP-a diskutovali su o nedavno održanim evropskim izborima i mogućim projekcijama za pozicije u novom sazivu EU institucija.

Predstavljeni su i najvažniji rezultati izbora za novi saziv Evropskog parlamenta (EP) po političkim grupama i državama članicama, gde je istaknuto da je EPP ponovo odnela pobedu i zadržala poziciju najveće i najuticajnije političke grupacije u novom sazivu EP.

Jadranka Joksimovic

Dejvid Mekalister i Jadranka Joksimović - Foto: Služba za informisanje SNS

EPP, kao politička porodica, dobila je najveću podršku građana u pojedinačno čak 15 država članica, a nakon Bregzita, EPP će biti jedina politička porodica koja će imati poslanike iz svih država članica.

Joksimović je čestitala članovima predsedništva EPP i sestrinskim partijama na postignutim rezultatima i činjenici da je izlaznost na proteklim izborima rekordna u poslednjih dvadeset godina.

Kako je naglasila, pobeda proevropskih partija, predvođenih Evropskom narodnom partijom, potvrda je opstanka principa dogovornog partnerstva unutar Evropske unije i time je dat demokratski legitimitet zajedničkoj aspiraciji i posvećenosti razvoju i prosperitetu EU, ali i podrška nastavku politike mira i stabilnosti.

Jadranka Joksimovic

Dejvid Mekalister i Jadranka Joksimović - Foto: Služba za informisanje SNS

U odvojenom razgovoru sa potpredsednikom EPP-a, izvestiocem EP za Srbiju i predsedavajućim Spoljnopolitičkim komitetom EP Dejvidom Mekalisterom, bilo je reči o ovogodišnjem procesu izrade i ocenama u Godišnjem izveštaju za Srbiju. Joksimović se, tom prilikom, zahvalila Mekalisteru na konstruktivnim porukama nakon objavljivanja Izveštaja, naglasivši da je Srbija postigla konkretan napredak u gotovo svim najvažnijim oblastima, te da veruje da će države članice, na osnovu suštinskog čitanja činjenica, prepoznati napredak i podržati otvaranje daljih poglavlja.

Jadranka Joksimovic

Johanes Han i Jadranka Joksimović - Foto: Služba za informisanje SNS

Sagovornici su zajednički ocenili da jednostrano uvedene takse od strane Prištine ne doprinose obnovi dijaloga i stabilnosti regiona. Joksimović je razgovarala i sa potpredsednikom EPP i evropskim komesarom za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom na iste teme, i poslala poruku da Srbija očekuje kredibilan i na činjenicama zasnovan stav EU članica o otvaranju novih poglavlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    4. jun 2019 | 12:45

    Ma mozete otvoriti sva 33 sta vredi Kosovo se nikad ne moze resiti

  • Milorad Vujicic

    5. jun 2019 | 05:03

    Objasnite u detalje sta nam to dobro donosi EU.Zasto trosite pare Srba na gluposti kada se ima gdje ulagati u Srbiji i pomoci brzem usponu ekonomije i osiguranju ljudi za bolji zivot.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA