≫ 

Dijalog Beograda i Prištine je na reanimaciji! Dačić: Da li će biti nastavljen zavisi od onih koji treba da mu udahnu novi život (FOTO)

Zajednički pristup svih društava je imperativ za mir i stabilnost: Dačić na regionalnom skupu u organizaciji OEBS-a

  • 5

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da duboko veruje da su zemlje Jugoistočne Evrope posvećene bliskoj regionalnoj saradnji u borbi protiv postojećih, kao i novih bezbednosnih pretnji.

Dačić je na otvaranju regionalnog skupa o upravljanju i reformi sektora bezbednosti u organizaciji OEBS-a rekao da su aktuelni bezbednosni izazovi i pretnje nedeljivi, da ne poznaju granice i da niko samostalno sa njima ne može da se izbori.

- Pred nama je imperativ da osmislimo i realizujemo zajednički pristup, međusobnu koordinaciju u što uspešnijem suprotstavljanju svim bezbednosnim izazovima i pretnjama, koje predstavljaju opasnost za mir, stabilnost i napredak naših društava - rekao je Dačić.

Ministar je, otvarajući događaj koji je okupio visoke zvaničnike i stručnjake u oblasti bezbednosti iz država Jugoistočne Evrope, kao i predstavnike akademske zajednice i civilnog društva, rekao da Srbija pridaje veliki značaj reformi sektora bezbednosti i postigla je, kaže, značajne rezultate.

Ivica Dačić Ivica Dačić i Miroslav Lajčak - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je naveo da je cilj reformi sektora bezbednosti u svakoj zemlji uspostavljanje i razvoj bezbednosnog sistema koji će omogućiti mir, stabilnost, prosperitet države i njenih građana i garantovati poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava.

Dodao je da je dobro uređen sektor bezbednosti jedan od najvažnijih elemenata za dobro upravljanje društvom u celini, te istakao da je reforma sektora bezbednosti kontinuiran i zahtevan proces, koji uključuje angažovanje širokog spektra aktera jedne države.

Ta reforma ne obuhvata samo vladine administrativne, civilne i vojne organe, već zahteva aganžovanje institucija koje kontrolišu rad bezbednosnih organa, poput parlamenta i njegovih odbora, a značajan doprinos daju i organizacije civilnog društva i predstavnici akademske zajednice, kao i mediji.

Navodeći da je ključni princip sprovođenja uspešnih i održivih reformi u jednoj zemlji vlasništvo nad tim procesom, Dačić je istakao značaj međunarodnih i regionalnih organizacija koje mogu da pomognu prilikom razrade nacionalinih strategija, izrade zakonodavstva, obuke kadrova.

Ivica Dačić Miroslav Lajćak i Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Uveren sam da OEBS treba da nastavi da igra važnu ulogu u oblikovanju dugoročno održivog bezbednosnog sektora u državama regiona, kroz podršku institucijama u reformskom procesu, vodeći računa o specifičnim potrebama svake države - rekao je Dačić.

On je istakao da je izgradnja efikasnih institucija i kapaciteta u bezbednosnom sektoru veoma važan doprinos zajedničkoj odgovornosti za izgradnju mira i stabilnosti na širim globalnim područjima i izgradnju post-konfliktnih društava.

U tom smislu, kako je naveo, učešće u mutlinacionalnim operacijama očuvanja mira i stabilnosti je značajan segment delovanja na međunarodnoj sceni, kojem Srbija pridaje izuzetnu pažnju učešćem u misijama i operacijama EU i UN širom sveta.

- Napori Srbije da svoje učešće prošire sa participiranjem i u civilnim misijama, kao što je Specijalna posmatračka misija OEBS u Ukrajini potvrđuju našu spremnost da delimo odgovornost i teret u izgradnji mira i stabulnosti, svuda gde je to potrebno, poštujući međunarodno pravo i priznate univerzalne standarde - istakao je Dačić.

Aleksandar Vucic, Miroslav Lajcak Miroslav Lajčak - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak istakao je da prevencija u upravljanju reformom sektora bezbednosti može biti instrument sprečavanja sukoba.

On je istakao da je na pripadnicima sektora bezbednosti velika odgovornost i da to da li oni postuju ljudska prava ili ne pravi ogromnu razliku na terenu, koja je ponekad i razlika između života i smrti.

Lajčak je istakao i da su partneri u postizanju dobre reforme sektora bezbednosti ključni i da OEBS igra važnu ulogu.

Navodeći da je sektor bezbednosti veoma kompleksan i da uključuje vojsku, policiju, ministarstva, zatvore, Lajčak je istakao da je potrebna saradnja svih tih elemenata.

- Reforme se mogu realizovati u jednoj oblasti, ali se neće održati ako ne postoji pravo parnerstvo među činiocima - istakao je Lajčak.

Dodao je da među državama mora postojati saradnja ali i istakao da sektor bezbednosti čini srž suvereniteta jedne države, koje imaju svoje strategije i prioritete.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oracio rekao je da je misija uspostavila tesnu saradnju sa bezbednosnim sektorom u Srbiji, uključujući i nadležna ministarstva i civilni sektor.

Ivica Dačić Miroslav Lajćak i Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"POTEZI PRIŠTINE PRETE DA DESTABILIZUJU REGION"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija pruža punu podršku Slovačkoj u njenom predsedavanju OEBS-u, zahvalio toj zemlji na razumevanju koje, kako kaže, ima u odnosu na sve probleme i poručio da je Srbija spremna da doprinese stabilizaciji prilika i bezbednosti u regionu, koji je, iako mali, od ključne važnosti za stabilnost cele Evrope.

Dačić je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke i predsedavajućim OEBS-u Miroslavom Lajčakom, istakao da je Lajčak danas u Beogradu razgovarao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, što je od ključne važnosti s obzirom na sve izazove, kao i sa drugim političkim funkcionerima.

Dačić je dodao da je OEBS organizacija koja je prisutna u mnogim sredinama, između ostalog, i na Kosovu i Metohiji, ali da je to prisustvo statusno neutralno.

- Imajući u vidu da je Lajčak posetio Albaniju, da će posetiti i druge zemlje, kao i Misiju OEBS-a na KiM, veoma je važno da razmenimo mišljenja i da on bude u toku sa situacijom i svim problemima i izazovima, kao i sa jednostranim aktima Prištine, koji prete da izazovu destabilizaciju celog regiona - podvukao je šef srpske diplomatije.

Ivica Dačić Miroslav Lajćak i Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dačić je zahvalio na razumevanju koje, kako je rekao, Slovačka ima u odnosu na sve probleme, te poručio da je Srbija spremna da pruži doprinos stabilizaciji prilika i ukupnoj bezbednosti u regionu, koji je, iako mali, od ključne važnosti za stabilnost cele Evrope.

Dačić je podsetio da je Srbija 2015. godine predsedavala OEBS-u i da zna koliko je teško rukovoditi radom organizacije koja obuhvata 57 zemalja, od Vankuvera do Vladivostoka, jer je o svakom stavu potreban konsenzus.

Zato smo izrazili punu spremnost Srbije da pruži podršku Slovačkoj, dodao je Dačić.

On je podvukao i da su Srbija i Slovačka dve prijateljske zemlje, dva prijateljska, bratska naroda, koje nemaju otvorenih pitanja, kao i da je Lajčak prijatelj Srbije.

Zahvalio je Slovačkoj na podršci evropskim integracijama Srbije, kao i na principijelnom stavu u vezi sa teritorijalnim integritetom i suverenitom Srbije, odnosno po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Srbija je, podvukao je Dačić, zahvalna i spremna da sa slovačkom dalje unapređuje odnose kako bi se razvijala politička, ali i ekonomska saradnja.

- Često smatramo da se prijateljstvo podrazmeva i da ono ne treba da se neguje i pokazuje. Često više pažnje posvećujemo neprijateljima, nego prijateljima i zato ističem da je u Slovačka naš veliki prijatelji i imaćemo konstruktivan pristup - rekao je Dačić.

Ivica Dačić Miroslav Lajćak i Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"SRBIJA OSTVARILA VELIKI NAPREDAK U SPROVOĐENJU REFORMI"

Predsedavajući OEBS-u, ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak ocenio je danas da je Srbija ostvarila veliki napredak u sprovođenju strateške reformske agende i kazao da Slovačka pruža snažnu podršku članstvu Beograda u EU.

Lajčak je, nakon razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, istakao da je OEBS organizacija koja ne treba da se predstavlja u Srbiji, jer je dobro poznato da je Srbija bila uspešna predsedavajuća OEBS-u 2015..

Slovačka, kako je kazao, želi da iskoristi svoje predsedavanje OEBS-u u interesu država članica i građana od Vankuvera do Vladivostoka, a njeni glavni prioriteti su sprečavanje sukoba, izgradnja sigurne budućnosti i efikasan multilateralizam.

Ukazao je da obilazi sve države članice u kojima postoji misija OEBS na terenu, a ima ih trenutno 16.

- Počeo sam sa pet u „vrućim tačkama“- Ukrajina, Moldavija, Grizija, Jermenija i Azerbajdžan, pa sam zatim poseti pet centralnoazijske države, a sada obilazim zemlje Zapadnog Balkana. U Srbiji i regionu pozicija OEBS je drugačija, jer države imaju jasnu evropsku perspektivu pa ključnu ulogu ima EU, a OEBS pomaže u ispunjavanju ciljeva na tom putu - objasnio je Lajčak.

Rekao je da postoji partnerstvo OEBS i Srbije 18 godina i da je tokom tih godina ova organizacija pomogla u postizanju važnih ciljeva vlade.

- OEBS ne nameće pravila i ne govori vladama šta treba da uradi, već deluje kao prijatelj koji pomaže - kazao je on.

Lajčak je kazao da, iako je ostvaren veliki napredak, uvek postoji prostor za dalji napredak, a OEBS je spreman da i dalje nastavi saradnju i napore u interesu ispunjavanja ciljeva vlade.

On je istakao da je u Beogard došao u dvojakoj funkciji, i da ne može da odvoji svoju funkciju ministra inostranih poslova Slovačke, dodajući da je došao u Beograd nekoliko dana od objavljivanja izveštaja o napretku, te da će za dve nedelje biti održan Savet EU na kojem treba da se donesu važne odluke vezane za evropsku integraciju.

Rekao je da su bilateralni odnosi dve zemlje bez otvorenih pitanja, pošto je jedno koje je postojalo, a datira još iz doba ČS S SR-a i SFRJ o dugu, rešeno.

Govoreći o Kosovu istakao je da je Slovačka podržava snažno kredibilni dijalog jer smatra da je to najbolji način da se rešavaju sporna pitanja.

Ivica Dačić Miroslav Lajčak i Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"DIJALOG NA REANIMACIJI"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je dijalog sa Prištinom na reanimaciji i da nastavak zavisi od "reanimatora", odnosno od onih koji bi trebalo da mu udahnu život.

Dačić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom kazao da Priština ima za cilj da opstruira dijalog i iznalaženje rešenja, jer procenjuje da ono nije u njhovom interesu i onako kako su ga oni upisali.

Upitan da prokomentariše da li će menjati format dijaloga, on je rekao da se nastavlja u ovom formatu iako je sada "dijalog na reanimaciji".

- Da li će uspeti zavisi od reanimatora i onih koji treba da udahnu novi život dijalogu - rekao je Dačić i dodao da samiti u Berlinu i Parizu nisu zamena za dijalog.

Prema njegovim rečima, nedavni samit u Berlinu je pokazao, iako je trebalo da oživi dijalog da nema napretka i uprkos tim naporima je došlo do brutlanih napada i upada kosovskih ROSU na sever Kosova.

Kaže da format dijloga ne može da se menja bez saglasnosti Srbije, te naveo da su svi "zapeli" da se u dijalog ubaci SAD, a ne i Rusija.

Osvrnuo se i na izjavu da stvari treba rešavati u skladu sa stanju na terenu.

- Priština polazi od toga da je sve rešeno, a to nije tako - rekao je Dačić upitan da prokomentariše šta znači njegova izjava da rešenje treba da bude u skladu sa stanjem na terenu, što je, kako je dodao omiljena formulacija SAD i međunarodne zajednice kada se opravdava nezavisnost Kosova.

Dodao je da je njegov stav da problem treba da se rešava u skladu sa stanjem na terenu već deset godina.

- Beograd nema pun suverenitet nad Prištinom, ni Priština na severu. Svaka promena stanja može da se desi samo silom i ona bi destabilizovala Balkan - ocenio je Dačić.

Dačić je kazao i da nikada nije video u životu takvu "silu" kao što je Priština koja na pritiske SAD i EU neće da ukine takse. Ocenio je da ta priča da Prištini niko ništa ne može, može da bude samo jedna "bajka u koju ni deca ne veruju".

- Vreme za bajke je prošlo, kao i vreme za crtani film u sedam i petnaest - rekao je Dačić.

- Da bi ukinuli takse, oni traže da priznamo njihovu nezavisnost, a čemu onda dijalog - rekao je Dačić.

Kako kaže, imajući u vidu snagu Prištine da odoleva pritscima SAD, EU, Angele Merkel, Emanuela Makrona, pita se još samo da li će u Parizu Nemačka i Franucska uvesti sankcije Srbiji da bi ugodili Prištini.

Dačić je naveo i da je sednica UN zakazana za 10. jun i da od nje ne treba praviti nešto vanredno i da ne treba očekivati zaključke ni oduke.

"EU IMA SNAGU DA SE NOSI SA KOSOVSKIM PITANJEM"

Dijalog Beograda i Prištine mora da vodi Evropska unija i ne bi trebalo otvarati paralelni proces sa istim ciljem, izjavio je danas u Beogradu ministar spoljnih poslova Slovačke i predsedavajući OEBS Miroslav Lajčak.

- Želim da vidim EU kao lidera koji vodi procese i rešava probleme u Evropi, posebno na Balkanu koji ima prerspektivu da postane deo EU - rekao je Lajčak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u MSP.

Navodeći da je došlo do stagnacije u dijalogu, Lajčak je rekao da ne vidi razlog da se dijalog Beograda i Prištine ne nastavi.

- Ne sumnjam u snagu i kapacitet EU da se pregovori nastave - rekao je Lajčak.

Upitan za očekivanja od samita u Parizu Lajčak je ocenio da je svaka prilika da se vode razgovori između EU i regiona Zapadnog Balkana korisna.

Lajčak je ocenio kao dobro što će i u Parizu biti pokazano interesovanje za nastavak dijaloga, što je kako je ocenio, dobra stvar.

- Želim da vidim smanjenje tenzija, nastavak dijaloga i ukidanje taksi na robu iz Srbije - kazao je Lajčak i zahvalio Srbiji na ulozi faktora stabilnosti, jer, kako je ocenio, ona u regionu još nije garantovana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssss

    4. jun 2019 | 17:26

    Najveca podrska i reanimacija za srbiju je, da se sklone sa scene svi politicari od 90-te godine,da dodju novi patriotski nastrojeni ljudi,koji nisu politicari vec strucnjaci u svojoj oblasti,politika je biznis u bogatim zemljama a kamoli u nasoj siromasnoj gde je kradja uvek izrazenija,kada vidite sta se desava u mesnim zajednicama zamislite sta je na vrhu

  • Mane

    4. jun 2019 | 20:22

    Gospoda Dachic govori da srbija nema pun suvetenitet nad kosovom objasni narodu ako nema pun kakav onda ima ne lazite narod kad si bio zadnji pu t na kosovo zashto se trazita dozvolu za ulazak na kosovp objasni narodu

  • Milorad Vujicic

    5. jun 2019 | 04:53

    Zamislite,kazu evropa ima snage da resi kosovski problem i netrebaju nikog drugog da se mjesa.To ce reci:Srbi odustanite od Rusije ,bice kako mi hocemo.E gospodo"prijatelji"Srbije i Srba kosovo ce biti reseno problema ako se vi pocnete ponasati kao odgovorni ludi a ne kao DIKTATORI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA