Priština urušava temelje Briselskog sporazuma, Srbija je dosta napredovala: Joksimović o otvaranju novih poglavlja

- Podsećam da je u izveštaju ocenjeno da je u poglavlju 23 došlo do ograničenog napretka

  • 8

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da ne zna šta pišu mediji u Hrvatskoj, ali da zna šta je Srbija uradila u smislu napretka u ključnim oblastima, što izveštaj EK o napretku i potvrđuje.

Ona je to rekla za "Politiku" upitana da prokomentariše pisanje hrvatskih medija da može da se desi da Srbija ovog meseca neće otvoriti nijedno poglavlje u pregovorima sa EU.

- Podsećam da je u izveštaju ocenjeno da je u poglavlju 23 došlo do ograničenog napretka, iako mislimo da je urađeno i više nego što izveštaj konstatuje i to smo predočili Evropskoj komisiji i članicama, dok se u poglavlju 24 konstatuje takođe napredak - rekla Joksimović.

Što se tiče poglavlja 35 koje se takođe meri u odnosu na odluku o otvaranju drugih poglavlja, jasno je, kako naglašava, da Beograd nije opstruisao implementaciju, već da "Priština iz dana u dan urušava temelje Briselskog sporazuma čiji je potpisnik i EU, odnosno visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost".

- Prema tome, trebalo bi biti baš maliciozno kreativan da bi se reklo da nema osnova za otvaranje poglavlja - istakla je Joksimović.

Upitana da li je to odraz realnog stanja i nepripremljenosti Srbije ili deo političkih pritisaka u vezi s rešavanjem problema KiM, ona podseća da šest godina Priština ne samo da ne sprovodi obavezu formiranja ZSO, već da sad Tači koji je potpisnik, kaže da ZSO neće ni biti formirana.

- E to je pitanje za EU, a ne za pritisak na Beograd - zaključila je Joksimović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    5. jun 2019 | 10:00

    Molim Telegraf da objavi celokupan tekst Briselskog sporazuma jer narod Srbije nezna sta je sve Aleksandar Vucic ugovarao i sa kime i da javnost Srbije zna da li je Briselski sporazum u skladu sa Ustavo Srbije. Mislim da javnost Srbije mora biti obavestena o svakom detalju sta radi vlada Srbije po pitanju NatoEU vojno okupirane juzne Srbije Kosovo i Metohije.

  • Salamander

    5. jun 2019 | 09:22

    Ne urusavaju samo arnauti gori su ovi nasi neprijatelji u zlocinackoj evropi

  • Odin

    5. jun 2019 | 12:59

    Ima li šta novo,ili utvrđujemo gradivo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA