Jedni ga napadaju, drugi brane, a treći su zbunjeni: Zašto se patrijarh Irinej u Siriji sastao sa Asadom?

Tokom boravka u Siriji, delegacija SPC je obišla hrišćanske hramove gde su služeni molebani, a poglavar SPC se sastao i sa predsednikom Bašarom al-Asadom, što je izazvalo oštre polemike na društvenim mrežama

  • 5

Delegacija Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa patrijarhom Irinejem, posetila je Siriju kako bi uzvratila posetu Antiohijskoj patrijaršiji, čiji su predstavnici boravili u Srbiji 2018. godine. Tokom boravka, obišli su hrišćanske hramove gde su služeni molebani, a poglavar SPC se sastao i sa predsednikom Bašarom al-Asadom.

To je izazvalo oštre polemike na društvenim mrežama i otvorilo pitanje zbog čega se patrijarh Irinej sastao sa predsednikom Sirije.

Ministar spoljnih poslova samoproglašene države Kosovo, Bedžet Pacoli, jedan je od onih koji su osudili susret, poručivši da je Asad u goste primio patrijarha koji vodi crkvu čiji su zvaničnici devedesetih blagosiljali ratne zločince i koja drži srpsko društvo u „paralelnom svetu".

- Treba da poseti Račak, Izbicu i Krušu i susretne se sa preživelima. Sram ga bilo! - napisao je Pacoli na Tviteru.

Jedan od tviteraša ocenio je da se delegacija SPC sastala sa "diktatorom čija je porodica na vlasti 48 godina, da su za to vreme uspeli da ubiju libanskog premijera, izvrše invaziju na Liban, pokušaju isto na Izrael, ubijali svoj narod, Iran sponzoriše njihovo delovanje itd.

Patrijarh Irinej je predsedniku Sirije, u kojoj sukobi traju već osam godina, rekao da veruje da će "izaći iz stanja kroz koje prolazi i da će uspeti da povrati istorijsku ulogu efikasne države, kao i da će uspostaviti stabilnost i širiti mir i ljubav u regionu", piše na sajtu Srpske pravoslavne crkve. Iz tog razloga, pojedinci su tvrdili da je u pitanju uobičajena poseta pravoslavnoj crkvi u Siriji.

- Samo spin. Patrijarh Irinej je deo delegacije koja posećuje Pravoslavnu crkvu u Siriji. To je crkvena poseta, a ne neka zlokobna zavera pravoslavne crkve - napisao je jedan korisnik.

Ipak, najviše je onih koji su bili zbunjeni ovom posetom.

Na put u Siriji i Liban pošla je delegacija koju čine mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, episkop šumadijski Jovan, arhimandrit Damaskin (Grabež), protojerej stavrofor Božo Bakajlić, protođakon Damjan Božić, đakon Vladimir Rumenić i pođakon Dejan Nakić.

Poseta delegacije SPC Siriji usledila je kako bi se uzvratila poseta patrijarha antiohijskijskog i svega Istoka Jovana, koji je u novembru 2018. godine boravio u Srbiji i sastao se sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve i predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Poglavar drevne pravoslavne crkve na Bliskom istoku upoznao je tada predsednika Vučića sa iskušenjima kroz koja je tokom ratnih godina prolazio pravoslavni narod Sirije i naglasio istorijsku bliskost i povezanost Antiohijske i srpske patrijaršije, kao i zadovoljstvo višednevnom posetom Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гидри

    5. jun 2019 | 16:14

    Баш бих волео да се сретнем у четири ока са оним Шиптаром Пацолијем...

  • CNN lazi koje se ponavljaju dok ne postanu istina

    24. jun 2019 | 20:20

    nisam pravoslavac nit mislim biti, al sto ima veze sto se sastao? pa ljudi razgovorima rijesavaju svoje probleme. mozda Asad nije svetac, ali on sebe nije ni proglasio slugom bozijim, uostalom, dokazao je da je daleko otvoreniji od svih onih koji ga napadaju a i daleko milostiviji. sto ne uvedu demokraciju i pomognu narod u somaliji, haitiju? uostalom, kome je to zapad olaksao zivot nakon sto su otisli da sve spale, opljackaju i naoruzaju kriminalce i ubice koji slobodno setaju zemljom.

  • CobraT

    6. jun 2019 | 13:58

    Pa zar šiptari nisu svetu rekli da smo ih sve pobili... S kim da se sastane naš patrijarh ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA