• 1

Srpski narod na Kosovu želi da živi bez straha: Predstavnici Srpske liste u Berlinu

- Interes Srba na Kosovu je mir i stabilnost

  • 1

Zajednica srpskih opština, dijalog Beograda i Prištine, takse, kao i trenutna politička i bezbednosna situacija bile su danas u Berlinu teme razgovora predstavnika Srpske liste i savetnika nemačke kancelarke Angele Merkel Matiasa Lutenberga.

Politički predstavnici Srba sa KiM istakli su da trenutna retorika, poslednje izjave pojedinih albanskih lidera, kao i odluke koje su protiv nastavka dijaloga ne doprinose smirivanju tenzija na terenu, saopštila je Srpska lista.

Istaknuto je da srpski narod na Kosovu želi da živi bez straha, u sigurnom okruženju, bez pritisaka koji se usled trenutnih političkih okolnosti osećaju u svakodnevnom životu.

- Interes Srba na Kosovu je mir i stabilnost i samim tim jasna je naša spremnost da se uradi sve kako bi se mir obezbedio - rečeno je na sastanku.

Na pitanje o odnosima Srpske liste sa zvaničnim Beogradom, politički predstavnici Srba sa Kosova su, navedeno je, jasno odgovorili da je taj odnos najpre prirodan i na najvišem nivou.

Istakli su da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u stalnoj komunikaciji sa njima jer želi da uvaži njihove stavove i mišljenja kako bi i odluke koje se donose doprinele boljem položaju srpskog naroda na Kosovu.

- Zbog toga je poverenje koje predsednik Vučić uživa od strane Srba na Kosovu najveće - istaknuto je tokom razgovora na ovu temu.

Predstavnici Srpske liste su u razgovoru naglasili da se dogovor o formiranju ZSO ne implementira i zbog činjenice da Priština nije ni na koji način sankcionisana zbog neispunjavanja te obaveze.

Na sastanku je istaknuta opasnost od destabilizacije situacije kroz akcije koje se pod izgovorom borbe protiv kriminala i korupcije sprovode na severu Kosova.

Drugog i poslednjeg dana posete delegacija Srpske liste će se sastati sa poslanicima u Bundestagu Josipom Juratovićem i Manuleom Sarazinom.

U delegaciji su predsednik Goran Rakić, potpredsednik Dalibor Jevtić i članovi predsedništva Bratislav Nikolić i Saša Milosavljević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok