Strateški cilj Srbije je članstvo u EU: Vučić u Bratislavi govorio na panelu o Zapadnom Balkanu i Evropi (FOTO)

Sa Vučićem govore i crnogorski predsednik Ðukanović, potpredsednica bugarske vlade zadužena za reformu pravosuđa i ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharijeva, i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Mejljinda Bregu

  • 40

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nalazi se u Bratislavi, gde u okviru međunarodnog foruma "Globsec 2019" govori na panelu "Zapadni Balkan: Udaljavanje od Evrope". Pre toga, predsednik Srbije je učestvovao na panelu „Ulaženje u srž dijaloga Beograda i Prištine“.

Sa Vučićem na temu Zapadnog Balkana i EU govore i crnogorski predsednik Ðukanović, potpredsednica bugarske vlade zadužena za reformu pravosuđa i ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharijeva, i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RC C) Mejljinda Bregu.

Predsednik Srbije na početku obraćanja istakao je da je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji, ali da svakako ima još puno posla da uradi.

Odgovarajući na pitanje iz publike o demografskim izazovima, Vučić je rekao da je to najteže pitanje za sve zemlje u regionu, te da je situacija teža čak i u nekim zemljama EU, poput Bugarske i Hrvatske.

On je naveo da nije lako uhvatiti se u koštac sa tim problemom i da se, pre svega, mora poboljšati ekonomija i životni standard.

- Evropska perspektiva je jedan od ključnih odgovora za sve naše zemlje - rekao je Vučić.

Na pitanje iz publike, da li su napadači na jednog od opozicionih lidera, Borka Stefanovića, uhapšeni i šta se dešava sa istragom odnosno suđenjem, predsednik Srbije je objasnio da su osumnjičeni za napad gotovo odmah privedeni i da čekaju suđenje.

On je rekao i da je dobijao lekcije od mnogih da će Srbija biti zemlja u kojoj će se dogoditi ubistva i napadi na novinare, ali da se nakon toga upravo to desilo u mnogim zemljama EU i drugim, a u Srbiji ništa slično.

- U svakom slučaju, mi uvek kažnjavamo sve ljude koji koriste nasilne metode i nastavićemo to da radimo - rekao je Vučić.

Govoreći o protestima i broju ljudi koji protestuju, Vučić je rekao da je veoma zadovoljan tonom protesta, iako oni nekada postanu nasilni. Istakao je da skoro niko nije uhapšen, što se ne dešava u nekim evropskim zemljama, te da su demonstranti slobodni da izraze svoju volju.

Bratislava, Globsec forum, Tači, Vučić, Milo Đukanović Foto: Printscreen/Yotube/GlobSec

Vučić je, govoreći o uticaju protesta na javno mnjenje, rekao da njegova partija, iako je po nekim anketama izgubila nekoliko procenata zbog pitanja KiM, ima mnogo veću podršku od svih drugih.

To, kaže on, pokazuje da su Srbi odlučni da slušaju prave reči i da prihvate realnost, a ne snove nekih ljudi.

- Ali delim vašu zabrinutost i nadam se da će i u drugim zemljama sve biti urađeno onako kako smo to mi obavili - rekao je Vučić

Dodao je, međutim, da mnogo toga može da se uradi kako bi se omogućio bolji ambijent za slobodne medije i slobodu izražavanja.

- Ne bežim od te teme - istakao je Vučić.

MALJINDA BREGU: EU NIKAD NEĆE BITI KOMPLETNA BEZ ZAPADNOG BALKANA

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu rekla je na GLOBSEC forumu u Bratislavi da Evropska unija bez Zapadnog Balkana nikada neće biti kompletna i da bi trebalo da zauzme mnogo čvršći politički i strateški pristup u regionu.

- Okrenimo se od geopoetike ka geopolitici. Evropska unija mora biti spremna da Zapadni Balkan zaista postavi kao svoj geopolitički prioritet i da politički sukob na Zapadnom Balkanu oblikuje kao borbu za ili protiv Evrope. Ovakav pristup pomoći će da se održi stabilnost i uticaj u sopstvenom dvorištu opterećenom problemima - rekla je Bregu koja je učestvovala na panelu "Zapadni Balkan, udaljavanje od Evrope?" zajedno sa predsednicima Crne Gore i Srbije, Milom Đukanovićem i Aleksandrom Vučićem, i ministarkom spoljnih poslova Bugarske Ekaterinom Zaharievom.

Ona je rekla da Zapadni Balkan pripada evropskom lancu vrednosti i da mora čvrsto da ostane na putu demokratije, sloboda, prava pojedinaca i održivog razvoja i da ako su EU i ekonomije Zapadnog Balkana posvećene budućnosti "nema razloga da proces integracije bude ograničen ili zaustavljen".

- Dugo čekanje na vratima Evrope u velikoj meri je uticalo na region. Ujedinjene nacije procenjuju da bi do 2050. godine Zapadni Balkan mogao izgubiti 14 odsto svog trenutnog stanovništva koje u ogromnoj meri čine mladi i visokokvalifikovani radnici i stručnjaci - rekla je Bregu i dodala da to ne iznenađuje jer je stopa nezaposlenosti u tom regionu dvostruko manja od iste stope u EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valentina

    7. jun 2019 | 15:03

    Za Srbiju je važno da učestvuje na ovakvim međunarodnim konferencijama. Bitno je i to što će naš Predsednik imati priliku da govori i što će moći da se obrati američkim predstavnici a da utiču na Priština povodom ukidanja taksi.

  • Imenjak

    7. jun 2019 | 17:09

    Samo EU napred Vucicu

  • Rista

    7. jun 2019 | 14:55

    Evropa mora uloziti vise napora i aktivno ucestvovati u resavanju problema KiM, moraju preduzeti konkretne korake i urazumiti Albance, jer pricanjem praznih prica ne doprinose pronalazenju resenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA