≫ 

U Beogradu održan protest "Jedan od pet miliona" (FOTO)

Kao što je i najavljeno ranije, građanima su se obratili dramaturg Siniša Kovačević, novinar Vukašim Obradović, a potom i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović

  • 79

U Beogradu je večeras održan protest pod nazivom "Jedan od pet miliona", a počeo je okupljanjem građana kod Terazijske česme od 18 časova.

Kao što je i najavljeno ranije, građanima su se obratili dramaturg Siniša Kovačević, novinar Vukašim Obradović, a potom i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Siniša Kovačević je građanima poručio da oni "nemaju drugi izlaz osim pobede".

- Mi ćemo pobediti zato što drugu državu nemamo. Idu izbori, a biće ih samo pod uslovima koji su neophodni, koji podrazumevaju čast i čestitost. Budite jači od onih koji govore svi su isti, istrajniji i pametniji od onih koji daju za pravo da kažu da je vlast toliko loša da bi i ova opozicija bila bolja - poručio je okupljenima.

BEOGRAD PROTEST SETNJA Siniša Kovačević je građanima poručio da oni "nemaju drugi izlaz osim pobede"-Foto: Tanjug/Tanja Valić

U ime stručnog tima, koji je opozicija ranije formirala okupljenima se obratio novinar Vukašin Obradović.

- Uslovi za fer izbore danas ne postoje. Mi smo ih precizirali u šest stvari: prvo, prema Ustavu predsednik izražava državno jedinstvo i zahtev je da se obaveže na neutralnost. Zatim, zahtevaju se ostavke ministra i državnog sekretara Ministarstva kulture jer su odgovorni za medijski mrak, zahteva se smena svih članova saveta REM jer ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze, potom,RTS I RTV Vojvodine treba da budu nezavisni, a zahteva se i formiranje nadzornog odbora za izbore, koji beleži nepravilnosti tokom izbora. Na kraju, Republička izborna komisija i ministarstvo za državnu upravu i republičko tužilaštvo više da se angažuju, posebno u pogledu biračkog spiska -precizirao je Obradović.

BEOGRAD PROTEST SETNJA U ime stručnog tima, koji je opozicija ranije formirala okupljenima se obratio Vukašin Obradović-Foto: Tanjug/Tanja Valić

Poslednji se obratio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović koji je građanima zahvalio što su istrajni u borbi koja traje već šest meseci.

- Ne odustajemo, nastavljamo proteste. Bili smo istrajni, uporni, i pobedićemo na poštenim izborima. Želimo da izgradimo sposobnu, modernu i uspešnu Srbiju, mi to možemo - rekao je on.

Posle obraćanja, građani su krenuli u šetnju i to Ulicom kralja Milana, Resavskom, kroz Bulevar kralja Aleksandra, do zgrade RTS-a, gde je emitovan "Dnevnik slobodne Srbije".

BEOGRAD PROTEST SETNJA Posle obraćanja, građani su krenuli u šetnju i to Ulicom kralja Milana, Resavskom, kroz Bulevar kralja Aleksandra, do zgrade RTS-a, gde je emitovan "Dnevnik slobodne Srbije"-Foto: Tanjug/Tanja Valić

Posle toga, organizatori su najavili da se sledeće subote nalaze na istom mestu u isto vreme, nakon čega je protest završen.

KAKO SU POČELI PROTESTI?

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu. Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    9. jun 2019 | 08:55

    Nevidim razliku izmudju Zutih i SNS-a ?? Obe partije bi po svaku cenu u EU i obe bi se odrekle Nato EU vojno okupirane juzne Srbije Kosovo i Metohije zarad clanstva u EU... Zuti bi da priznaju albansku OVK na tlu Nato EU vojno okupirane juzne Srbije Kosovo i Metohije i time se odrekle otete cele Nato EU vojno okupirane juzne Srbije Kosovo i Metohije... SNS bi ""RAZGRANICIO CENTRALNU SRBIJU OD JUZNE SRBIJE Nato EU vojno okupirane juzne Srbije Kosovo i Metohije""", tj zadrzao bi sever Nato EU vojno okupirane juzne Srbije Kosovo i Metohije dok bi ostatak Nato EU vojno okupirane juzne Srbije Kosovo i Metohije se odrekao zarad clanstva u EU..... Dakle za zutima i drugim slicnim opozicionim partijama oni bi se odrekli cele Nato EU vojno okupirane juzne Srbije Kosovo i Metohije dok SNS bi podelio juznu Srbiju Kosovo i Metohiju. Dakle i opozicija i SNS krse postojeci Ustav Srbije :KOSOVO I METOHIJA JE NEOTUDJIVI DEO TERITORIJE DRZAVE SRBIJE. U ovom trenutku nema nijedne politicke partije koja bi Srbiju uvela zemlju u vojni savez sa Rusijom i politicki u UN ili na terenu vojnom Rusko-Srpskom silom trajno oslobodila celo Kosovo i Metohiju od neprijatelja !

  • Peda

    9. jun 2019 | 10:23

    Koliko dugo setaju i odrzavaju proteste, nista nisu postigi. Toliko o tome!

  • Zoran

    9. jun 2019 | 10:47

    I onaj jedan kad im ostane nek ugasi svetlo za ove nazovi proteste...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA