Da li ćemo sutra čuti američki predlog rešenja za Kosovo? U Beograd stiže njihov specijalac za Balkan: Evo ko je Metju Palmer

Od čvrstog stava SAD da je kosovsko pitanje rešeno 2008. godine, jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova, do danas se mnogo toga promenilo

  • 8

Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer, koji će sutra doputovati u Beograd, vrlo dobro je upoznat sa kosovskim problemom, ali i političkim prilikama regiona. Američki diplomata, koji je od 90-ih u više navrata bio angažovan na pitanjima vezanim za ovaj region, sutra će u odvojenim sastancima razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Teme razgovora nisu najavljene, ali nema sumnje da će jedna od njih biti rešavanje kosovskog pitanja.

Da li "Trampov specijalac za Balkan" sutra donosi revidirani stav Amerike po pitanju Kosova ili će se posle sastanka sa državnim vrhom Srbije čuti "ista priča"?

Od čvrstog stava SAD da je kosovsko pitanje rešeno 2008. godine, jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova, do danas se mnogo toga promenilo. Izjave američkih zvaničnika poslednjih meseci pokazuju na menjanje stava Vašingtona po pitanju Srbije, koji sada pokazuje spremnost da podrži svaki dogovor Beograd i Prištine, koji je prihvatljiv za obe strane.

Metju Palmer Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Tome u prilog ide i poslednja Palmerova izjava koji je rekao da SAD ne povlače crvene linije u procesu pregovora, u vezi sa onim o čemu bi obe strane razgovarale, ali da to ne znači da su sve opcije otvorene.

- Trenutno nas više zanima da se obe strane vrate pregovaračkom stolu, da obnove dijalog i napreduju ka tom dogovoru, korak po korak. Ne mislim da bi postavljanje veštačkih rokova pomoglo u tom procesu, ali bismo voleli da se pregovori nastave što je pre moguće - izjavio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara u intervjuu za Glas Amerike i naglasio da je potrebno da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto.

Ipak, na sutrašnjem sastanku neće se čuti ništa "revolucionarno i novo" tvrdi karijerni diplomata Zoran Milivojević, koji smatra da se stav SAD o kosovskom pitanju nije promenio.

- Ponoviće stav administracije predsednika Trampa, da su zainteresovani za rešenje, da nema crvenih linija, da ostavljaju dvema stranama da se dogovore. Ne treba očekivati ništa ekskluzivno. Ništa se neće menjati, osim što će ponoviti potrebu da se obnovi dijalog i, na neki način po principu dvostrukih standarda tražiti da mi budemo konstruktivni i učinimo neki napor, iako ne znam koji bi napor Srbija mogla da načini - izjavio je Milivojević za Telegraf.

Zoran Milivojevic Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je objasnio da Srbija, trenutno, nema šanse da se pomeri sa ove pozicije i to izviše razloga. Naime, takse na robu iz Srbije i BiH, koje je Priština uvela u novembru 2018. godine, moraju biti ukinute, kako bi se uopšte započeka priča o nekom eventualno novom dijalogu. Drugo, mora da se vidi šta će biti sa drugim obavezama, Zajednicom srpskih opština kao i Briselskim sporazum.

- Amerika itekako ima uticaja na Prištinu. Ove izjave njihovog ambasadora o tome kako je Kosovo nezavisna država koja donosi svoje odluke i da se na nju ne utiče, nisu tačne. Prosto, Amerikanci na ovaj način vrše pritisak na Srbiju da se prizna nezavisnost - rekao je diplomata.

DRUGI SUSRET VUČIĆA I PALMERA ZA MANJE OD GODINU DANA

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD prethodno se sastao sa Vučićem u oktobru prošle godine, kada je poručio da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine u cilju postizanja dogovora, koji bi vodio ka punoj normalizaciji odnosa, kao i da je Vašington posvećen tome da Srbija napreduje i postane članica EU.

VUCIC PALMER IZJAVE Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD prethodno se sastao sa Vučićem u oktobru prošle godine-FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Zvaničnik Stejt departmenta tada je pozvao Beograd i Prištinu da iskoriste istorijsku priliku i postignu sporazum koji bi bio trajan i koji bi bio "vin-vin" za obe strane, odnosno nešto što donosi dobitak i jednima i drugima, ocenivši da je vreme za kompromis i fleksibilnost.

Sutrašnji sastanak dolazi nešto više od dve sedmice uoči samita u Parizu, na temu Kosova i Metohije.

Zvaničnik američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, Džon Erat, izjavio je u međuvremenu da su SAD voljne da učestvuju na predstojećoj konferenciji u Parizu, ali da to još nije određeno.

AMBASADOR, UČESNIK PREGOVORA U RAMBUJEU I "SRPSKI ZET"

Metju Palmer je "ranih" 90-ih godina radio u Ambasadi SAD u Beogradu, a i kasnije je, tokom diplomatske karijere, u više navrata bio angažovan na pitanjima vezanim za ovaj region.

Po odlasku iz Beograda, u Stejt departmentu je imao specijalna zaduženja za Srbiju i Crnu Goru, a pratio je i mirovnu konferenciju u Rambujeu.

Tokom 2006. i 2007. bio je savetnik predsednika Džordža Buša u pitanjima nacionalne bezbednosti.

Jedno vreme je zatim bio angažovan u Jugoistočnoj Aziji, da bi se potom ponovo vratio u Beograd, na mesto savetnika ambasadora SAD u Srbiji.

Sada je šef je kancelarije za Evropu i evroazijska pitanja od 2016, a posebno se bavi integracijama zemalja koje još nisu članice "evroatlantskih struktura".

Za Srbiju ga, osim poslovnih, vežu i privatne veze. Naime, Palmer je u Beogradu upoznao suprugu Danicu, Beograđanku crnogorskog porekla.

(J.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    9. jun 2019 | 17:22

    Србија такође има предлог,да се поштује српски територијални интегритет.Али се то тих ЧЕСТИТИХ полицајаца света,не тиче...

  • Сварог

    9. jun 2019 | 17:16

    Не занима нас!!!

  • Сварог

    9. jun 2019 | 16:28

    Не занимају нас њихова решења!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA