≫ 

Ko je počinio genocid, a ko "trijumfovao"? Tači i Haradinaj na 20. godišnjicu Kumanovskog sporazuma ponovo izvrću istoriju

9. juna 1999. godine na vojnom aerodromu u blizini Kumanova, potpisan je Kumanovski sporazum o vojno-tehničkoj saradnji, čime je okončana NATO agresija na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju

  • 4

Na dan obeležavnaja 20. godišnjice potpisivanja Kumanovskog sporazuma, predsednik i premijet privremenih institucija u Prištini, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, oglasili su se na društvenim mrežama i, svaki na svoj način, ocenili da je time došlo do "oslobođenja", "okončanja genocida" i "zajedničkog trijumfa sa NATO".

Hašim Tači je poručio da su "pre 20 godina nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević i njegova vojska kapitulirali pred NATO" i da Kumanovski sporazum "znači oslobođenje, kraj genocida, mir i početak novog života u slobodi i jednakosti".

- Za svet je to bila pobeda ljudskih prava nad svim kršenjima iz prošlih vekova. Sa velikim poštovanjem sećamo se svake žrtve svake nacije koja se pridružila NATO u ovoj pravednoj borbi - napisao je Tači.

I Ramuš Haradinaj se oglasio povodom ove godišnjice i putem Fejsbuka poručio da je sporazum kosovskim Albancima "konačno potvrdio pravo da žive u slobodi".

- NATO je u zajedničkom trijumfu sa narodom Kosova utvrdio da je pravo našeg naroda da razbije okupaciju ljudsko pravo - naveo je Haradinaj na Fejsbuku.

Podsetimo, 9. juna 1999. godine na vojnom aerodromu u blizini Kumanova, potpisan je Kumanovski sporazum o vojno-tehničkoj saradnji, čime je okončana NATO agresija na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Neke od odredbi bile su obavezujuće za obe strane, čin potpisivanja bio je uvod u uspostavljane vlasti UN na teritoriji AP KiM na osnovu rezolucije 1244 koja je doneta narednog dana na sednici Saveta bezbednosti, što je bio uvod u pogrom 300.000 Srba i drugih nealbanaca sa prostora KiM.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    9. jun 2019 | 20:07

    Bas mi je drago gosp. Haradinaj da sad tako oslobodjeni zivite pravim zivotom! Jos ako uzmem u obzir da vas je oslobodio isti onaj koji je oslobodio Afganistan,Irak...mogu samo da vam porucim da i vas ceka isto sto i njih!

  • Željko

    9. jun 2019 | 17:11

    Slika na našem IMT, dovoljno govori..

  • Sara

    10. jun 2019 | 07:53

    Šiptarima treba zapad jer oni sa svojom pameću i snagom ništa ne bi mogli protiv nas. NATO ti bombarduje gradove, pogodi kolonu izbeglica, zasuje te uranijumom koji će ceo region trovati još najmanje 100 godina, i oni srljaju u NATO i isti obožavaju i slave kao oslobodioca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA