≫ 

Nismo imali drugog izbora osim upotrebe sile: Omraženi portparol NATO u vreme bombaradovanja Srbije kaže da je agresija bila opravdana

Šej je izneo ocenu da je Milošević u Srbiji vodio “brutalnu kampanju” protiv naroda na Kosovu i Metojiiji, čineći, kako je rekao, brojne povrede ljudskih prava

  • 10

Portparol NATO-a tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine Džejmi Šej rekao je za RTK2 da kampanju alijanse i dalje vidi kao legitimnu i opravdanu.

On smatra da NATO nije imao drugog izbora osim upotrebe sile, pošto je Slobodan Milošević odbio mirovni sporazum iz Rambujea.

Šej je izneo ocenu da je Milošević u Srbiji vodio “brutalnu kampanju” protiv naroda na Kosovu i Metojiiji, čineći, kako je rekao, brojne povrede ljudskih prava.

Jamie Shea Šej - Foto: Getty Images

On tvrdi da je NATO za svoj postupak imao podršku javnosti, parlamenata i široke međunarodne zajednice jer, kako je naveo, niko nije želeo da se ponovi ono što se desilo u Bosni od 1992. do 1995. godine kada je međunarodna zajednica bila veoma spora u preduzimanju odlučujućih koraka.

Šej je ocenio da je moguće postizanje sveobuhvatnog sporazuma između, kako je rekao, “Srbije i Kosova kao dve nezavisne zemlje”.

On je dodao da je neophodan stalni angažman SAD i EU da prinude Prištinu i Beograd da postignu sporazum.

- Dvadeseta godišnjica od završetka rata treba da bude mogućnost da se gleda u budućnost, a ne u prošlost. Jasno je da je iznad svega potreban sporazum Prištine i Beograda koji obavezno treba da obuhvati priznanje Kosova kao nezavisne zemlje - rekao Šej.

VIDEO: Evo kako je propao plan NATO-a da preko Paštrika uđe u Srbiju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    10. jun 2019 | 09:55

    Ало, господине!! Да ли вас је неко обавестио да су људска права за људе!???

  • Neša

    10. jun 2019 | 10:46

    I te kako ste imali drugog izbora. Trebali ste da nas pustite da se borimo protiv terorizma kao sto se bori ceo svet, a dok u svetu traje borba protiv terorizma vi ste na Kosovu podrzali i pomogli teroriste.

  • Дејан Младеновић

    10. jun 2019 | 10:17

    Гњидо

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA