≫ 

Skandalozan zahtev Ugljanina! Traži specijalni status za Sandžak: BNV uputilo poziv predsednicima Srbije i Crne Gore

Dobijanje specijalnog statusa bi, kažu, bio model za "rešavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja"

  • 15

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), čiju većinu čine pripadnici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Sulejmana Ugljanina, zatražilo je danas od srpskih i crnogorskih institucija uspostavljanje specijalnog statusa za Rašku oblast, koju Bošnjaci nazivaju Sandžak.

U pismu BNV upućnom predsednicima, premijerima i predsednicima parlamenata Srbije i Crne Gore, BNV poziva na dijalog institucije dveju država o ovom pitanju.

U saopštenju BNV se ukazuje na, kako navode, važnost neodložnog prihvatanja predloženog rešenja u cilju izgradnje "slobodnog multinacionalnog, multikulturalnog, mulitkonfesionalnog i demokrtskog društva jednakih šansi za sve".

U BNV smatraju da "specijalni status Sandžaka, kao teritorijalno političke zajednice, jemči ravnopravnost i konstitutivnost svih sandžačkih naroda, Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca i Srba".

Dobijanje specijalnog statusa bi, kažu, bio model za "rešavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja".

- Uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak na osnovama inicijative za rešavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak, predstavlja trajan i stabilan mehanizam koji osigurava pravo Bošnjaka na političku egzistenciju i nesmetan društveni i ekonomski razvoj te pruža jednake šanse svim narodima koji žive u Sandžaku - navodi se, između ostalog, u pismu.

Predsednik BNV je Esad Džudžo, a Ugljaninova SDA Sandžaka učestvuje u vlasti u najvećem gradu Raške oblast - Novom Pazaru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    10. jun 2019 | 15:02

    Sve sto Ugljanin trazi, vec ima u drzavi Srbiji zagarantovano. Jedino sto Srbija ne moze da mu ocisti ono smece i flase koje su zatrpale citav taj kraj. Bolje bi bilo da se ihvati u kostac sa elementarnim problemima lokalne samouprave i da se okane fantaziranja. Do sledece obilnije kise ima vremena da promisli i radi ono sto je istinski korsno za zajednicu koju predstavlja.

  • Saki

    10. jun 2019 | 14:43

    Suljo bio i ostao muljaga! Šta je to što je muslimanima u Raškoj oblasti zabrenjeno? Da li su građani drugog reda? Da li žive lošije od 90% srba i ostalih građana Srbije? Hteo bi Tursku u Pazaru, pa pošto ne može, dobri su mu i šiptari.On je izgleda u fazi bolesti koja se zove, kriza identiteta.

  • Лицемер

    10. jun 2019 | 15:32

    Питање издајника Хришћанства смо требали решити кад су Турци отишли.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA