≫ 

Priština slavi proterivanje Srba i ulazak NATO trupa na Kosovo: Ovacije za Klintona, Olbrajt otkrila šta mu je rekla kada je počela agresija na Srbiju (FOTO) (VIDEO)

Među gostima su bivši američki predsednik Bil Klinton, bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt, bivši komandant NATO-a Vesli Klark, bivši predsednik Hrvatske Stipe Mesić i druge zvanice

  • 87

U Prištini je održana centralna manifestacija povodom 20 godina ulaska međunarodnih mirovnih snaga KFOR, dva dana nakon donošenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Vojska SRJ i srpska policija povukle su se sa Kosova i Metohije posle donošenja rezolucije u Njujorku, a prvi pripadnici međunarodnih snaga ušli su na teritoriju pokrajine 12. juna 1999. godine. Ubrzo je svoje domove u južnoj pokrajini napustilo preko 200 hiljada Srba.

12:50 - HARADINAJ: POZIVAMO NA POMIRENJE SA SRBIJOM

U svom obraćanju premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj rekao je da je tzv. Kosovo zainteresovano za pomirenje sa Srbijom

- Mir nas čini moćnim. Naši ljudi će se složiti sa Srbijom. Predsednik Vučić bi trebalo da prizna Kosovo u ovim granicama. Moramo se fokusirati na bolje poslove i borbu protiv korupcije u našim zemljama kako bi druge generacije mogle imat svoj mir, a ne borbu za teritorije i granice. Pozivamo Srbiju na pomirenje  - kazao je Haradinaj.

On se zahvalio bivšem predsedniku Klintonu na pomoći koju je pružio Kosovu.

- Bože blagoslovi Kosovo,blagoslovi Ameriku i kosovske saveznike  - rekao je Haradinaj.

Ramuš Haradinaj, Priština slavlje NATO Haradinaj - Foto: Printskrin/KosovaPress

12:40 - PALMER: STATUS KVO NIJE ODRŽIV

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer rekao je da status kvo u odnosima Beograd i Prištine nije održiv. On je kazao da je vreme da se Priština i Beograd pomire.

- Kosovo i Srbija će uvek biti susedi i veoma bliski i dve zemlje moraju deblokirati evropsku budućnost. Nema boljeg trenutka nego sada da to uradimo  - rekao je Palmer.

- Severna Makedonija i Grčka postigle su se pomirile i zaboravile sukobe iz prošlosti. Iskoristite bolju budućnost - poručio je Palmer.

- Priština i Beograd bi trebalo da rade zajedno u ime svih žrtava i pronađu nestale. Iz njih se mora isključiti nacionalistička retorika. SAD stoje blizu Kosova kako bi ohrabrile napredak, ali Kosovo treba da intenzivira svoje napore za sporazum sa Srbijom uz uzajamno priznavanje, a to bi zaustavilo sve sporove i uklonile sve prepreke - rekao je Palmer.

Metju Palmer, Priština slavlje NATO Palmer - Foto: Printskrin/KosovaPress

12:20 - OKUPLJENIMA SE OBRATIO I "GOSPODAR KOSOVA"

Okupljenima se obratio i predsednik Skupštine tzv. Kosova Kadri Veselji, koji je poznat kao "Gospodar Kosova".

- Danas slavimo 20. godišnjicu oslobođenja Kosova i najveće prijatelje naše slobode, naše nacije, naše domovine: predsednika Klintona, državnog sekretara Olbrajt, generala Klarka, prisutne predstavnike američke administracije, predstavnike većine prijateljskih zemalja Kosova - rekao je Veselji.

Kadri Veselji, Priština slavlje NATO Veselji - Foto: Printskrin/KosovaPress

12:15 - KLINTON: KOSOVO JE MOJ PONOS

Bivši američki predsednik Bil Klinton rekao je u svom obraćanju da je Kosovo njegov ponos i da voli što je prisutan u Prištini.

On je rekao prisutnima da su Sjedinjene Američke Države uvek pomogle Kosovu, bez obzira ko je bio na vlasti u Beloj kući.

Klinton je naveo činjenicu da je njegov naslednik na čelu SAD, Džordž Buš, bio taj koji je znao nezavisnost tzv. Kosova, uprkos tome što dolazi iz druge stranke.

Bil Klinton, Priština slavlje NATO Klinton - Foto: Printskrin/KosovaPress

12:05 - OVACIJE ZA KLINTONA

Građani koji prate ovu ceremoniju dočekali su sa velikim ovacijama Klintona, uz povike "USA USA USA".

Bil Klinton, Priština slavlje NATO Foto: Printskrin/KosovaPress

12:00 - OLBRAJT: REKLA SAM KLINTONU "RADIMO PRAVU STVAR"

Bivši državni sekretar SAD Medlin Olbrajt je rekla da je raduje što je prisutna na Kosovu.

- Zadovoljstvo mi je da budem ovde sa vama. Rat na Kosovu je bio ozbiljan ... Uspeli smo jer je naš cilj bio ispravan - rekla je Olbrajt.

Medlin Olbrajt, Priština slavlje NATO Olbrajt - Foto: Printskrin/KosovaPress

Ona je dodala da odluka o NATO intervenciji na Kosovu nije bila laka, otkrivajući razgovor koji je tada vodila sa 42. američkim predsednikom Bilom Klintonom.

- To nije bila laka odluka i imali smo mnogo diskusija. Predsednik Klinton me je pozvao uveče i rekao mi da smo započeli realizaciju naših planova i da radimo pravu stvar, rekla sam mu, "gospodine predsedniče, radimo pravu stvar" - rekla je Olbrajt.

Bil Klinton, Madlin Olbrajt, Priština slavlje NATO Klinton i Olbrajt - Foto: Printskrin/KosovaPress

11:55 - TAČI: BEZ ČLANSTVA U UN NIJE ZAOKRUŽENA NEZAVISNOST

U svom obraćanju predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači je rekao da tzv. Kosova želi da postane članica EU i NATO.

- Mi se hvalimo da smo danas najamerički, prozapadni i proevropski narod u oviom delu sveta. Ali, mi smo ubeđeni da zajedno moramo i možemo brže da idemo ka integraciji Kosova u NATO i Evropsku uniju. Mi to zaslužujemo. Baš kao što smo zaslužili da budemo slobodni. Baš kao što smo zaslužili da postanemo država.

Hašim Tači, Priština slavlje NATO Tači - Foto: Printskrin/KosovaPress

S druge strane, mi znamo da se priznanje Kosova, kao države, ne može potpuno zaokružiti bez podizanja zastave Kosova na East Riveru u sedištu UN-a. Bez obezbeđivanja priznanja od pet zemalja EU. Baš kao što smo bili spremni da napravimo istorijski sporazum sa Srbijom pre mnogo godina, mi smo danas spremni da razgovaramo sa Srbijom i da napravimo Sveobuhvatni sporazum za normalizaciju odnosa između dve zemlje. Mi i danas živimo sa tim teretom - rekao je Tači.

11:51 - MANIFESTACIJA POČELA INTONIRANJEM "HIMNE KOSOVA"

Priština slavlje NATO Foto: Printskrin/KosovaPress

Na centralnom, Trgu Skenderbeg ispred Nacionalnog pozorišta Kosova, u sedištima koja su postavljana u znaku NATO-a nalaze se najviši zvaničnici iz Prištine i visoki gosti.

Među gostima su bivši američki predsednik Bil Klinton, bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt, bivši komandant NATO-a Vesli Klark, bivši predsednik Hrvatske Stipe Mesić, albanmski premijer Edi Rama i druge zvanice.

Atifeta Jahjaga, Medlin Olbrajt, Ramuš Haradinaj, Bil Klinton, Hašim Tači, Iljir Meta, Priština slavelje NATO Jahjaga, Olbrajt, Haradinaj, Klinton, Tači, Meta - Foto: Printskrin/KosovaPress

Posle govora biće priređena "Povorka za slobodu", zatim otkriti bista Medlin Olbrajt na trgu koji nosi njeno ime, potom zasaditi 50 stabala na Trgu Bila Klintona i održati medjunarodna konferencija "20 godina slobode - Jedna vizija održivog mira".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    12. jun 2019 | 15:59

    Nikom do zore nije gorelo pa nece ni njima, to sto su uradili neko ce da plati. Da li oni sami, da li njihova dece i unuci.... Jednostavno neko mora da plati!

  • Kosovka

    12. jun 2019 | 14:01

    Bože blagoslovi Srbiju i Srbe u njoj,kao i Kosovo deo Srbije,a kazni sve neprijatelje Srba kao i saveznike naših neprijatelja.

  • Avram

    12. jun 2019 | 14:32

    U Pristini sajam ludaka i ubica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA