≫ 

Pokušaću da objasnim SAD kakvo nasleđe nam je ostavio Klinton: Vučić najavio pismo Trampu (VIDEO)

On je rekao i da će ponovo pisati predsedniku SAD, Donaldu Trampu, i pozvati ga da poseti Srbiju

  • 34

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, obratio se posle sednice Nacionalnog tima za preporod sela, komentarisao je jučerašnju manifestaciju u Prištini, gde su predstavnici privremenih prištinskih institucija organizovali svečanost povodom obeležavanja 20. godina od ulaska NATO trupa na KiM i rekao da je reč o izuzetno ozbiljnom pitanju.

- Pokušaću u narednih 10 dana da razgovaram sa nekim od visokih funkcionera sa SAD i da im objasnim kakvo je nasleđe ostavila demokratska administracija, šta su radili Klintonovi i Olbrajt, ponovo pisati predsedniku SAD Donaldu Trampu i uputiti mu poziv da poseti Srbiju - izjavio je predsednik i dodao da nije iznenađen Palmerovom rečenicom da je Amerika uz Kosovo.

Vučić je dodao da Srbiji ostaje da se bori i da učini sve što može, a da će se mnoge stvari pokazati na sastanku u Parizu ako ga bude.

SRBIJA SELO TIM Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ako bude Pariza, bićemo u teškoj situaciji. Ako ga bude, bićemo u još težoj. Zato pokušavamo konstruktivnim pristupom da krenemo u dijalog, ali je za tango i razgovore potrebno dvoje - poručio je on.

O HARADINAJU I PODRŠCI NEMAČKE

Na pitanje da li Haradinaj ima podršku kancelarke Angele Merkel, jer deluje zadovoljno nakon povratka iz Nemačke, Vučić je rekao da Haradinaj uvek tako deluje i da je nekima malo potrebno da budu zadovoljni, dok on sam, kaže, nikad nije zadovoljan jer uvek smatra da može više i bolje.

- Da li je imao podršku Nemačke? Nije sam osmislio sve gluposti koje je napravio u poslednje vreme različitim merama, ali sam siguran da oko taksi nema podršku Nemačke. Da li će takse da ostanu? Pretpostavljam da će on tražiti način da opstanu - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da ga ne zanima mnogo zadovoljstvo predstavnika Prištine, jer nemaju veliku snagu, kao što se trude da je pokažu.

Ramuš Haradinaj, Priština slavlje NATO Na pitanje da li Haradinaj ima podršku kancelarke Angele Merkel, Vučić je rekao da Haradinaj uvek tako deluje-Foto: Printskrin/KosovaPress

- Građani ne treba da brinu, taj ko potrebu da snagu i silu pokazuje i teše reči izgovara, obično je slab - podvukao je on i poručio da "Haradinaj radi svoj posao, mi ćemo svoj".

- I nisam siguran da ima previše razloga za zadovoljstvo - rekao je Vučić.

Dodao je da je reč o internim pitanjima Prišine - ko će sebe da predstavi kao igrača koje zemlje i na koji način, a na kraju im je svima zajednički imenitelj ko se više kune u kog predstavnika SAD i ko ima bolju poziciju u Americi.

Unija spas za Srbiju, region u strahu od dominacije SR

UNIJA SPAS ZA SRBIJU, REGION U STRAHU OD NAŠE DOMINACIJE

Predsednik Vučić je rekao da bi balkanska ekomska unija bila spas za Srbiju i ostale zemlje regiona, ali je naglasio da region strahuje od srpske dominacije, zbog snage naše ekonomije.

Opstanak sela je od presudnog znacaja za Srbiju Predsednik Vučić je rekao da bi balkanska ekomska unija bila spas za Srbiju i ostale zemlje regiona, ali je naglasio da region strahuje od srpske dominacije, zbog snage naše ekonomije-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Regionalna zona, manje protokola, brži protok robe i usluga... mi smo za to. Ali kako da govorimo o balkanskoj uniji, kad neko u 21. veku uvodi takse. To bi za Srbiju bilo spasonosno rešenje, ali je još važnije za druge u regionu. Ali, oni to ne vide, plaše se Srbije kao tobožnjeg hegemona, koja bi to iskoristila - jer imamo snažniju ekonomiju i ima nas više u regionu - za svoju dominaciju. A, mi samo hoćemo da normalno radimo i sarađujemo - rekao je on.

O IZJAVI NIKOLE SELAKOVIĆA O CRNOJ GORI

Rekao je danas da izjava njegovog generalnog sekretara Nikole Selakovića o Crnoj Gori nije na fer način preneta, te da je Selaković jasno rekao da ne govori o današnjem stanju, već o prošlosti i ogradio se da iznosi lični stav.

Vučić je, upitan da prokomentariše izjavu Selakovića, ukazao da nije gledao emisiju u kojoj je on govorio, već da je video samo vesti na agencijama.

- U regionalnim medijima sam, međutim, video neku vrstu hajke. Nisu na fer način preneli šta je Selaković rekao. Nije istina da je govorio o današnjem stanju, već o prošlosti i ogradio se da je to njegov lični stav kao pravnog istoričara - objasnio je on.

SRBIJA SELO TIM Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je, međutim, podsetio da je Crna Gora postala nezavisna 2006. godine, a pre toga su, kaže, vlastodršci u Beogradu, Beogradskim sporazumom, pogazili Ustav.

- Sa Havijerom Solanom su potpisali Beogradski sporazum i razorili SRJ, i bez ikakvog referenduma prešli sa federacije na konfederaciju. Potom je došlo i do otcepljenja usled užasno vođenje kampanje iz Beograda, i kao da su mnogi međunarodni faktori učestvovali u dogovoru da se Crna Gora odvoji - rekao je on.

Dodao je da su sposobnosti naših vlasti bile takve da je samo dve godine kasnije i Priština jednostrano proglasila nezavisnost.

- Gubili smo jedno za drugim. Danas mi poštujemo Crnu Goru kao državu, i želimo da imamo dobre odnose sa svim njenim građanima - podvukao je Vučić.

O SPC

Svako ugrožavanje imovine srpske crkve u Crnog Gori bi neminovno vodilo pogoršanju inače dobrih odnosa dve zemlje i zato molim vlasti ili većinu u CG da ne podrže predloženi zakon, koji je na to usmeren, rekao je predsednik Srbije i tako odgovorio na pitanje šta misli o predlogu Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori koji je usmeren na otimanje imovine srpske crkve u toj zemlji.

Printscreen/Youtube/Tanjug

- Dobio sam analizu predloženog akta za crnogorski parlament i mi ćemo i preko Vencijanske komisije pokušati da zamolimo da se taj akt ne usvoji, pošto nije dobar za srpski narod koji ima svoju crkvu u CG. To nije nekakva mitropolija ili eparhija, već Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori - istakao je Vučić.

Kaže da je predloženi akt loše rešenje i da može samo da uputi molbu da se to ne usvoji, pošto to ne može da zahteva.

- Kao predsednik države koji brine o položaju Srba i koji ne želi da kvarimo odnose sa CG, već da gradimo dobre odnose sa CG, imam molbu prema vlastima ili većini u CG da takav zahtev ne usvoje. To je moja molba, nada i želja, jer srpska crkva vekovima postoji na tom tlu i ona nije zaštita i utočište samo sprskom narodu, već i onima koji se osećaju Crnogoricima i pripadnicima drugih naroda ili nacionalsnosti. To je mnogo više od svega i zato moja molba vlastima u CG, ako žele da je čuju i usliše. A, ako ne, to je njihovo pravo i mogućnost i to ćemo razumeti i umeti u skladu sa tim da se ponašamo - rekao je on.

Takva odluka, naime, kako je ukazao predsednik, u značajnoj meri bi pokvarila vrlo pristojne i dobre odnose, koje Srbija i CG danas imaju.

- Svako ugrožavanje imovine srpske crkve u CG bi neminovno vodilo stvaranju loših odnosa, a tome se niti nadam, niti to želim, već želim najbolje odnose Srbije sa CG - zaključio je Vučić.

O OPOZICIJI

Predsednik Srbije izjavio je, povodom ročišta po tužbi Vuka Jeremića, da je Jeremić "lopuža velikih razmera" i da to nikakva tužba, ništa ne može da promeni, te da će to ponavljati i po cenu da ide u zatvor. Pozvao je parlament da što pre odlučuje o skidanju njegovog imuniteta, kako bi mogao da se pojavi na sudu i kaže šta misli.

OPOZICIJA Vuk Jeremic Predsednik Srbije izjavio je, povodom ročišta po tužbi Vuka Jeremića, da je Jeremić "lopuža velikih razmera" i da to nikakva tužba, ništa ne može da promeni-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Neko pominje nekakav imunitet, ja se nisam pozvao ni na kakav na imunitet, i sve što sam rekao o Jeremiću je istina. A, to što traži 50 miliona - on zna koliko on ima, zna koliko je ukrao, pa računa koliko mu fali da živi kako je do skora živeo kada je mogao da otima i srpske i kineske i mnoge druge pare - rekao je Vučić novinarima.

Ističe da iza svake reči stoji i da će mu još oštrije odgovoriti u lice, jer je Jeremić mnogo veća "štetočina i lopov" nego što je on javno govorio.

- Kada dođe vreme, odazvaću se sudskom pozivu. Ako parlament treba nešto da radi na skidanju mog imuniteta ja molim poslanike vladajuće većine da to odmah urade. Brže-bolje da zakažu tu sednicu i da mi skinu imunitet. Sa oduševljenjem čekam taj postupak - rekao je predsednik.

Na konstataciju da je sudija predložila da se spor reši medijacijom i vidi li to kao opciju, Vučić je rekao da nije zaineteresovan za bilo kakvu medijaciju, i da niko ne može da promeni njegovo mišljenje i "uverenost da je reč o lopuži velikih razmera", što će, kaže, uvek ponavljati.

- Imam poverenja u srpsko pravosuđe, ako me i osude zbog toga, nemam problema. Ja nemam te pare, imaju ih Jeremić i Ðilas, ako neko od njih ne bude hteo da plati za mene, ja ću da odem u zatvor i biću zadovoljan, jer znam da sam štitio obraz Srbije od lopova i kriminalaca - rekao je Vučić i dodao da po prirodi posla mora da razgovara sa različitim ljudima, kada ga zakon na to obaveže, ali i da nije pobegao ni kada su "urlali" ispred Predsedništva, ni kada mu je Jeremić vikao da je "gotov" do Uskrsa.

O BAKIĆU: PRESTANITE VIŠE DA PRETITE PO NOVINAMA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ironično, povodom izjave Jove Bakića da bi Vučić trebalo da dobije ''grdne batine'' i da bi upad u RTS sa ''dugim cevima'' bilo jedno od rešenja za Srbiju, da je to - demokratsko rešenje.

- To je demokratsko rešenje. Neki koji svaki dan kukaju o nasilju, a onda u svojim intervjuima kažu da je u dugim cevima spas i da treba da dobijem grdne batine... A ja ću samo da odgovorim na drugačiji način: Ajde, ko boga te molim, nemoj više da pretiš po novinama. Ni ti, ni Ðilas, ni Obradović - rekao je Vučić.

Jovo Bakić Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ironično, povodom izjave Jove Bakića da bi Vučić trebalo da dobije ''grdne batine'' i da bi upad u RTS sa ''dugim cevima'' bilo jedno od rešenja za Srbiju, da je to demokratsko rešenje-Foto: Wikipedia/ Medija centar Beograd

Poručio im je: "Sva petorioca dođite - Obradović, Jeremić, Ðilas, Bakić....., recite gde da dođem ja sam. Vas petorica mene jednog prebijte, da dobijem te grdne batine. Ajde uradite to već jednom. Nemojte više da kukate, plačete, pretite po novinama svaki dan."

Govoreći o ''dugim cevima u RTS'' ukazao je da "tužilac ćuti":

- Svi ćute... I onda se pitate što lopovi nisu u zatvoru , kad su svi postavljali iste tužioce i sudije 2009. godine - zaključio je predsednik Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kaja

    13. jun 2019 | 13:25

    Politika predsednika je jaka I odgovorna

  • Lola

    13. jun 2019 | 13:04

    Znaju oni sve samo se prave da ne znaju, Olbrajtova je jedna od najomrazenijih i u SAD-u zbog svojih zlocina.

  • Miki

    13. jun 2019 | 13:30

    Juce su zlocinci dosli na mesto zlocina da se u lice smeju Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA