• 2

Nepoštovanje CEFTA sporazuma je nedopustivo: Dačić na sastanku ministara spoljnih poslova u Trstu (FOTO)

Sastanak u Trstu se održava u okviru predsedavanja Republike Italije ovoj regionalnoj inicijativi

  • 2

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u Trstu gde je učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova Centralno-evropske inicijative (CEI), koji se održava 11. i 12. juna 2019. godine.

Na sastanku ministara spoljnih poslova, Dačić je podsetio da je ta organizacija nastala na načelima Povelje UN i dokumenata OEBS-a, uključujući i Parisku povelju o budućnosti Evrope - dokumentima koji imaju presudnu važnost za održavanje mira i bezbednosti ne samo u Evropi već u čitavom svetu.

On je istakao da se ta načela tiču pre svega "poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta država, kao i rešavanja sporova na miran način, uz negovanje prijateljskih odnosa između država". Dačić je, pored političke, ukazao i na značaj parlamentarne i poslovne dimenzije CEI i da Srbija podržava napore Italije da se u fokusa stavi i naučna saradnja država članica ove inicijative.

On je takođe istakao ulogu CEI kao "mosta" između država članica Evropske unije i kandidata za članstvo, ukazujući na činjenicu da, za razliku od 1989. godine kada je samo Italija bila članica Evropske zajednice, danas je devet država iz CEI deo EU, dok su još dve države - Srbija i Crna Gora - u procesu pregovora o pristupanju.

ITALIJA CEI DACIC

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u Trstu gde je učestvovao na Sastanku ministara spoljnih poslova Centralno-evropske inicijative (CEI)-Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

U tom kontekstu, podsetio je da je pristupanje Evropskoj uniji glavni spoljnopolitički prioritet Srbije, ali ne samo kao cilj po sebi, već kao najozbiljnija pokretačka snaga za preuređenje društva kroz sprovođenje sveobuhvatnih reformi.

Dačić je pohvalio i planove Hrvatske, koja predsedavanje preuzima od januara 2020. godine, da organizuje samit lidera EU i zapadnog Balkana, budući da je proširenje EU na zapadni Balkan u interesu ne samo zapadnog Balkana već i same EU i njenih država članica. Dodao je da Srbija snažno podržava aktivnosti u okviru Istočnog partnerstva i da veoma ceni uzajamnu podršku Srbije i šest partnerskih zemalja obuhvaćenih Istočnim partnerstvom, uz nadu da će ovi odnosi u narednom periodu biti još više unapređeni.

- Posebno naglašavamo jačanje dobrosusedskih odnosa i učešće u različitim regionalnim inicijativama, pri čemu smo posvećeni unapređenju saradnje različitih regionalnih inicijativa u ovom delu Evrope. S obzirom na to, posebno pozdravljamo potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Izvršnog sekretarijata CEI i Stalnog sekretarijata Jadransko-jonske inicijative (JJI), koji će, bez ikakve sumnje, doprineti daljem unapređenju saradnje između ove dve organizacije u oblastima od zajedničkog interesa - rekao je šef srpske diplomatije.

On je rekao i da će Srbija, koja je od 1. juna preuzela predsedavanje Jadransko-jonskoj inicijativi (JJI) i Strategiji EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) Srbija, u okviru svog predsedavanja naglasak staviti na važnost funkcionalnog povezivanja kontinentalnog zaleđa i priobalja Jadransko-jonskog regiona.

ITALIJA CEI DACIC

Ivica Dačić podsetio je da je pristupanje Evropskoj uniji glavni spoljnopolitički prioritet Srbije-Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

- Uprkos velikom značaju svih oblika regionalne saradnje, neophodno je da naglasim da se nijedan od ovih procesa ne sme smatrati zamenom za evropske integracije, već isključivo ima namenu da pomogne regionu u daljem napredovanju na putu ka EU. Želeo bih da se osvrnem i na pitanje značaja punog poštovanja svih dogovora koji su postignuti u regionalnim forumima, bez pravljenja izuzetaka. U tom kontekstu, naglašavamo da je trenutno nepoštovanje obaveza iz Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA) nedopustivo i da je potpuna suprotnost samoj ideji regionalne saradnje - zaključio je.

SASTANAK SA MINISTROM INOSTRANIH POSLOVA ITALIJE

Ministri inostranih poslova Srbije i Italije Ivica Dačić i Enco Milanezi ocenili su da danas da su politički odnosi dve zemlje stabilni i veoma razvijeni, i da postoji interes da se politički dijalog intenzivira kroz bilateralne posete na visokom nivou, kao i za pronalaženje zajedničkog interesa za jačanje regionalne saradnje, infrastrukturnog povezivanja, evropskih integracija i bezbednosti.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, u susretu u Trstu, na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Centralno-evropske inicijative (CEI),

Dačić je podsetio da se ove godine obeležava jubilej - 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva dve zemlje. On je zahvalio na kontinuiranoj i nedvosmislenoj podršci Italije, koja je i zagovornik proširenja EU, u procesu evrointegracija Srbije i regiona Zapadnog Balkana.

Dačić je ponovio interes Srbije za dalje unapređenje ekonomske saradnje sa Italijom, kao jednom od najrazvijenijih oblasti odnosa dve zemlje. Takođe je informisao ministra Milanezija o aktuelnoj situaciju u regionu i dijalogu Beograda i Prištine, naglasivši da je Srbija posvečena dijalogu uprkos nerazumnim potezima Prištine.

Ministar Milanezi je izrazio zadovoljstvo nivoom bilateralne saradnje sa Srbijom, koja se odvija bez otvorenih pitanja. Pored redovne razmene mišljenja o temama od obostranog interesa, posebno je izdvojio oblast bilateralnih ekonomskih odnosa i preneo da italijanske kompanije nastavljaju da pokazuju interes za investiranje u Srbiji. On je, takođe, prihvatio poziv ministra Dačića da u najskorije vreme poseti Srbiju.

Dačić i Milanezi su potvrdili nastavak političkog dijaloga, uz intenziviranje ekonomske saradnje u narednom periodu, dodaje se u saopštenju srpskog MSP-a.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hugo

    ..be se šiptarima za ceftu kad im je zaleđina amerika i njena ekspozitura u Evropi njemačka.

  • Lalegator

    Kakav sporazum bre sa njima. Lepo si im onomad rekao da su glupi koliko i teški. Samo recipročne mere. Putarina za svako prevozno sredstvo sa Kosova i Albanije 1000 eura

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima