• 1

Odluka na Vidovdan: Srbija ipak otvara novo poglavlje? Stiže pomoć iz komšiluka

Međuvladina konferencija EU Srbija mogla bi da bude organizovana 27. ili 28. juna u Briselu

  • 1

Rumunija, kao predsedavajuća Savetom EU, namerava da do kraja juna održi Međuvladinu konferenciju na kojoj bi Srbija otvorila bar jedno novo poglavlje u pristupnim pregovorima, rečeno je Tanjugu u Briselu.

- Kada je Srbija u pitanju cilj je da održimo Međuvladinu konferenciju krajem meseca. Još se radi na konsultacijama sa zemljama članicama, ali plan je da se poslednje nedelje juna organizuje jedna Međuvladina konferencija sa Srbijom, a jedna sa Crnom Gorom - navode izvori iz Saveta.

Međuvladina konferencija EU Srbija mogla bi da bude organizovana 27. ili 28. juna u Briselu, saznaje Tanjug.

Od četiri poglavlja koja su spemna za otvaranje, najduže se radi i najviše saglasnosti ima poglavlje 9 koje se odnosi na finansijske usluge.

Skidanje Srbije sa ”sive liste” Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca, koje se očekuje sledeće nedelje, trebalo bi da obezbedi saglasnost svih zemlja članica za otvaranje poglavlja o finasijskim uslugama.

Uporedo sa razgovorima o otvarnju novih poglavlja sa Srbijom i Crnom Gorom, zemlje članice EU razmatraju i usvajanje zaključke o zemljama u procesu proširenja.

Ana Brnabic , sastanak sa Federikom Mogerini

Foto: Medija tim predsednika Vlade

Reč je o redovnoj godišnjoj proceduri gde zemlje članice EU na osnovu izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja u procesu evrointegracija daju svoju ocenu o narednim koracima u oblasti politike proširenja.

Očekuje se da Srbija kroz zaključke Saveta bude pozvana da nastavi dalje napore u ključim reformskim oblastima, na prvom mestu u vladavini prava, navode evropski diplomatski izvori za Tanjug.

Ovaj put zemlje članice bi kroz zaključke o proširenju trebalo da daju i odgovor na preporuku Evropske komisije o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Kako unutar EU nema saglasnosti po ovom pitanju, prvenstveno zbog odbijanja Francuske da u ovom trenutku otvori pristupne pregovore sa još dve zemlje sa Zapadnog Balkana, postoji mogućnost da se odluka o tome, ali i svi zaključci o Paketu proširenja odlože za jul ili možda kasnije ove godine.

- U pitanju je politička odluka kako dalje sa Paketom proširenja. Trenutno su sve opcije su na stolu - navode izvori iz Saveta.

Ministri zaduženi za evropske poslove sastaće se 18. juna u Luksemburgu kako bi razmatrali pitanja koja se odnose na politiku proširenja EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ko je lud ovde?

    Kakva poglavlja?EU je jasno rekla da je Kosovo drzava i da je Srbija mora priznati ako hoce da postane clanica.MMF je rekao da struja mora poskupljati jer je cena jos ispod eu standarda, a ovi ce kao povecati plate i penzije.Naravno u javnom sektoru dok ih za privatni zabole.O kakvim poglavljima i pregovorima mi pricamo?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima