≫ 

Nema boljeg trenutka za sporazum: Palmer pozvao Prištinu da intenzivira napore ka dijalogu

On je ocenio da je normalizacija odnosa ključna za "evropsku budućnost obe zemlje"

  • 9

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer ocenio je danas da je status kvo na Balkanu neodrživ i pozvao prištinske vlasti da "intenziviraju napore" za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Palmer je na obeležavanju 20. godišnjice od ulaska NATO snaga na kosovsku teritoriju poručio onima koji, kako je naveo, veruju da će se u jednom trenutku stvoriti bolji uslovi da se ispregovara sporazum da "nema boljeg trenutka od sadašnjeg".

On je ocenio da je normalizacija odnosa ključna za "evropsku budućnost obe zemlje" i za stabilnost, prosperitet i budućnost regiona.

- SAD su na strani Kosova kako bi ohrabrile njegov napredak, ali vreme je da Kosovo intenzivira napore da obezbedi trajan mir tako što će postići sveobuhvatan sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji će biti koncentrisan na uzajamno priznanje - rekao je Palmer.

On je dodao da je to jedini način da se okonča spor, koji, kako je rekao, zadržava dve strane da ispune svoj potencijal.

U tom kontekstu, on je podsetio na "istorijsko pomirenje" Grčke i Makedonije koje je, kako je ocenio, pokazalo da je uz hrabre lidere, okrenute ka budućnosti, moguće ostaviti po strani sporove iz prošlosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • z

    12. jun 2019 | 18:34

    Ja nerazumem mozda sam glup a li priznati drzavu koja je vecclan ujedinjenih nacija to je van svake pameti kao i ono za granice .Hranice se nemogu menjati a traze od Srbije da menja svoje granice

  • Filip

    12. jun 2019 | 17:42

    Može on da priča šta hoće, ali Srbija nikada neće priznati Kosovo kao nezavisno

  • 🇷🇸

    12. jun 2019 | 17:41

    Космет је Србија!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA